Κυριακή των Βαΐων

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων;

Η Κυριακή μια βδομάδα πριν από την  Κυριακή του Πάσχα, σημαίνει την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας/ Εβδομάδας των Παθών. Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, Tον υποδέχθηκαν οι κάτοικοι, κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Ο Χριστός μετά το θαύμα της  ανάστασης του Λαζάρου, ο έφυγε από την πόλη Βηθανία για να πάει στα Ιεροσόλυμα. Για να πάει ως εκεί ζήτησε από δύο Μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι. Κάθισε πάνω στο γαϊδουράκι, κι έτσι απλά και ταπεινά μπήκε στην πόλη. Οι άνθρωποι που γνώριζαν για την Ανάσταση του Λαζάρου μόλις άκουσαν ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια (δηλ. κλαδιά από φοίνικες) και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Τον υποδέχτηκαν δηλαδή σαν να ήταν βασιλιάς.

Έθιμα της Κυριακής των Βαΐων

https://video.link/w/X7joc

Την  ημέρα της γιορτής οι εκκλησίες μας στολίζονται με βάγια ως ανάμνηση της υποδοχής του Χριστού μας στα Ιεροσόλυμα. Οι ιερείς κατά τη θεία λειτουργία ευλογούν τους σταυρούς από βάγια και στο τέλος της λειτουργίας τους μοιράζουν στους πιστούς. Τους σταυρούς αυτούς οι πιστοί τους βάζουν στα εικονίσματά τους για να προστατεύονται από το κακό.

Επίσης, τη χαρμόσυνη αυτή γιορτή, οι πιστοί "σπάνε" τη νηστεία τρώγοντας ψάρι.

Θυμάστε τα κάλαντα του Λαζάρου; "Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων' τα ψάρια"

Παραμυθόφωνο: «Η Είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα»

https://video.link/w/Lsjoc

Το τραγούδι των μαγείρων

https://video.link/w/Sqjoc

Παιδική ταινία (κινούμενα σχέδια) Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα

https://video.link/w/CAjoc

Ώρα για ζωγραφική!

Δες έναν βήμα-βήμα οδηγό για να σε βοηθήσει να φτιάξεις γαϊδουράκι. Εάν θέλεις μπορείς να κάνεις δική σου ζωγραφιά ή να εκτυπώσεις την έτοιμη εικόνα και να την χρωματίσεις. Μην ξεχάσεις να ανεβάσεις τη ζωγραφιά σου στην e-me.

Πως να ζωγραφίσεις ένα γαϊδουράκι

https://video.link/w/Htjoc

Η είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα

https://files.e-me.edu.gr/s/RK4wxNBwk8PoERb

Leave a Reply