Το ηχοτοπίο της γειτονιάς μου.

Δραστηριότητα ηχογράφησης του ηχοτοπίου της γειτονιάς μας. Σε αυτή την δραστηριότητα θα δουλέψουμε σε ομάδες.

Ακολουθούμε την ηχοδιαδρομή του χάρτη.

 

Με αφετηρία την αυλή του σχολείου μας ακολουθούμε την κυκλική διαδρομή και κατά τη διάρκεια του περιπάτου μας ακούμε προσεκτικά τους ήχους του περιβάλλοντος και ηχογραφούμε στη συσκευή μας (κινητό τηλέφωνο/καταγραφικό ήχου κλπ) ότι μας κινεί το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα σημεία ηχογραφικού ενδιαφέροντος που σημειώνονται στο χάρτη.

Κάθε ομάδα ορίζει αρμοδιότητες στα μέλη της:

  • ερευνητής τοπίου (χειρίζεται τον χάρτη και συμπληρώνει το φύλλο εργασίας της ομάδας)
  • ηχολήπτης (ηχογραφεί στο πεδίο και αποθηκεύει τα αποσπάσματα σε ψηφιακά αρχεία)
  • κειμενογράφος (επιμελείται το κείμενο της ομάδας, σύντομη περιγραφή των αρχείων)
  • προαιρετικά φωτογράφος (φωτογραφίζει τα σημεία ενδιαφέροντος)

Φροντίζουμε οι ηχογραφήσεις να είναι καλής ποιότητας, να είναι ευδιάκριτες οι πηγές του ήχου και η διάρκεια της κάθε ηχογράφησης να είναι 30-120 ''. Το φύλλο εργασίας είναι καλό να το συμπληρώσουμε κατά την επιτόπια έρευνα, αν χρειαστεί βέβαια, μπορούμε να το επιμεληθούμε και αργότερα. Όσον αφορά στα κείμενα φροντίζουμε να είναι σύντομα και να καλύπτουν τα σημαντικά στοιχεία της εργασίας. Οι φωτογραφίες είναι προαιρετικές μεν, αλλά εάν είναι καλής ποιότητας και συνδέονται με τα αρχεία ήχου θα χρησιμοποιηθούν και μέσα στην πλατφόρμα soundcloud, αλλά και στο άρθρο της Κυψέλης.

Τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται και τέλος τα αρχεία ήχου τους με τα συνοδευτικά κείμενα περιγραφής "ανεβαίνουν" στο λογαριασμό της ομάδας στο soundcloud. [Δημιουργείστε λογαριασμό της ομάδας εδώ].

Το τελικό προιόν από τις εργασίες όλων των ομάδων είναι το ηχοτοπίο της γειτονιάς μας που θα αναρτηθεί με όλες τις ηχογραφήσεις και τις περιγραφές σε επόμενο άρθρο εδώ στην Κυψέλη.

Ακούστε το ηχοτοπίο της αυλής του σχολείου μας (αφετηρία της ηχοδιαδρομής) όπως το ηχογράφησαν οι μαθητές της Ε' τάξης κατά τη διάρκεια του αποκριάτικου χορού μας στις 28-02-2020 στις 11:45 π.μ.

Βρείτε κι εκτυπώστε το Φύλλο Εργασίας  για την επιτόπια έρευνά σας εδώ.

 

Καλές ηχογραφήσεις!

Leave a Reply