Ελληνικά
Loading...
Χωρίς κατηγορία

Το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης υιοθετεί το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Το σχολείο μας, το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, ...

αποφάσισε κατά το σχολικό έτος 2021-22 να συμμετάσχει, με μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που διδάσκονται την τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου Διάζωμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

Ως στόχοι τέθηκαν οι μαθητές μέσω καινοτόμων διδακτικών μεθόδων:

  • Να γνωρίσουν τον χώρο του αρχαίου θεάτρου και τα μέρη του
  • Να συνεργαστούν με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς για τη δραματοποίηση αποσπασμάτων της τραγωδίας
  • Να εξασκηθούν σε τεχνικές φωτογράφισης, ηχογράφησης (podcast), μαγνητοσκόπησης και μοντάζ για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους
  • Να ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητές τους με τη δημιουργία ενός ιστολογίου που θα περιέχει υλικό των σχετικών δράσεων
  • Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ως εξής:

Α’ Φάση:

Οι μαθητές του Γ1 εντόπισαν μετά από σχετική έρευνα όλα τα αρχαία θέατρα που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή μας (Θράκη - Ανατ. Μακεδονία): Αρχαίο θέατρο Αβδήρων, Θάσου,  Φιλίππων, Σαμοθράκης, Μαρώνειας. Ύστερα από σχετική παρουσίαση των παραπάνω θεάτρων οι μαθητές ψήφισαν και επέλεξαν να υιοθετήσουν το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας προκρίνοντας το γεγονός ότι διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι αρκετά εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτό.

Στη συνέχεια συζήτησαν, πρότειναν, τροποποίησαν και συνδιαμόρφωσαν τη στοχοθεσία του προγράμματος. Χωρίστηκαν μάλιστα σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων και επιμέρισαν ευθύνες και αρμοδιότητες.

Τέθηκε ως στόχος λοιπόν  να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  • Ενημέρωση είτε δια ζώσης στην τάξη είτε εξ αποστάσεως από αρχαιολόγο για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας
  • Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας
  • Ξενάγηση άλλων μαθητών του σχολείου μας στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας
  • Παρουσίαση δραματοποιημένου/ων αποσπάσματος/των της “Ελένης” του Ευριπίδη στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας
  • Δημιουργία παρουσίασης -στην ελληνική και αγγλική γλώσσα- του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας
  • Δημιουργία ιστολογίου με το υλικό των δράσεων
  • Πρόσκληση θιάσου για την παράσταση της “Ελένης” του Ευριπίδη στον χώρο είτε του αρχαίου θεάτρου είτε του ανοιχτού θεάτρου της πόλης μας είτε του σχολείου σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Β’ Φάση:

Οι μαθητές/τριες του Γ1 άρχισαν να συγκεντρώνουν υλικό (πληροφορίες, εικόνες κτλ.) για τη δημιουργία της παρουσίασης κι επέλεξαν αποσπάσματα για τη δραματοποίηση τους.

Γ’ Φάση:

Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκαν (16/5/2022) το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Οι μαθητές του Γ1  ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους σ’ αυτό και παρουσίασαν τα δραματοποιημένα αποσπάσματα της “Ελένης” του Ευριπίδη που είχαν προετοιμάσει. Περισσότερο εξειδικευμένα στοιχεία για το θέατρο είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν οι μαθητές/τριες από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής, κ. Άννα Αδαμαντίδου, η οποία με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να συναντήσει τους μαθητές στο χώρο του θεάτρου και μοιράστηκε μαζί τους πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις και δεδομένα.

Απολογισμός

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του προγράμματος όπως αυτό υλοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης επισημαίνουμε ως θετικά σημεία του πως οι  μαθητές:

  • Γνώρισαν βιωματικά ένα αρχαίο θέατρο και έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό.
  • Ήρθαν σε επαφή με θεατρικές τεχνικές κατά την δραματοποίηση των αποσπασμάτων της τραγωδίας.
  • Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους ενισχύοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
  • Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε νέα πεδία ψηφιακής δραστηριοποίησης.

Αξίζει να επισημανθεί πως αφενός υλοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δράσεις, με μόνη εξαίρεση τη δημιουργία ενός podcast - ημερολόγιου του προγράμματος λόγω έλλειψης χρόνου, κι αφετέρου πως την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί διευκόλυνε το καλό κλίμα μεταξύ των μαθητών και η γενικότερη προθυμία τους να αναλάβουν δράση. Έτσι, το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης "υιοθέτησε", γνώρισε και δημιούργησε δεσμούς μ' ένα μνημείο πολιτισμού της περιοχής μας! Το πρόγραμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά με την υιοθεσία και των υπόλοιπων αρχαίων θεάτρων της περιοχής μας, ώστε να δημιουργηθεί ένας πλήρης σχετικός οδηγός.

Υπεύθυνες της δράσης ήταν οι διδάσκουσες Ζηνοβία Μασάλη και Βασιλική Μηταλάκη (ΠΕ 02).

Στη δράση συμμετείχαν ως ξεναγοί οι μαθητές/τριες του Γ1.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στην κ. Δέσποινα Κομβοπούλου (ΠΕ 06) που βοήθησε στην δημιουργία της παρουσίασης στην αγγλική γλώσσα.