Είδη φυτών

Η ορχιδέα 

Οι ορχιδέες είναι όμορφα φυτά τα οποία συνθέτουν την οικογένεια των ορχιδοειδών, την μεγαλύτερη των ανθοφώρων φυτών (αγγειόσπερμων). Υπάρχουν 880 γένη και σχεδόν 25.000 είδη ορχιδέας σε όλοκληρο τον κόσμο.

Οι ορχιδέες είναι κοσμοπολίτικες, καταλαμβάνοντας σχεδόν κάθε οικοσύστημα, εκτός από ερήμους και παγοκαλύμματα. Η πλειοψηφία των ειδών της όμως φύεται στις τροπικές χώρες, κυρίως στην Ασία και στην Κεντρική & Νότια Αμερική. Βρίσκονται ακόμη και πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στην Νότια Παταγονία ακόμη και στο Μακάριο νησί , κοντά στην Ανταρκτική. 

Βασίλειο: Φυτά

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα

Ομοταξία: Μονοκοτυλύδονα

Τάξη: Ορχιδώδη

Οικογένεια: Ορχιδοειδή

Λ. Δ.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B1

 

Αρτεμίσια 

Το φυτό Αρτεμίσια μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά εδάφη είτε σε βουνά είτε σε πεδιάδες.

  Το φυτό αυτό πρέπει να φυτευτεί, κάτω από έντονη έκθεση ηλίου, καθώς προτιμά τα εδάφη πλούσια σε άζωτο. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με ώριμα μοσχεύματα που λαμβάνονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

   Την Αρτεμίσια την χρησιμοποιούμε ως φάρμακο στις: αιμοστατικές περιπτώσεις, στις αντιφλεγμονώδες καταστάσεις, στις αντιπυρικές καταστάσεις κ.α.

  Το φυτό ονομάστηκε Αρτεμίσια από το όνομα της θεάς Άρτεμης(θεά του κυνηγιού και προστάτης των δασών).

    Επίσης αυτό το φυτό καλλιεργείται απ’ τα βιβλικά χρόνια, για την αντιμετώπιση των επιδημιών και σαν έντομο-απωθητικό.

 Α. Ψ.

Πηγή:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CE%B1%CF%88%CE%AF%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%BD

ΔΙΑΝΘΟΣ-ΑΓΡΙΟΓΑΡΥΦΑΛΛΟ:ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ

Ο δίανθος είναι γνωστός ως αγριογαρύφαλλο. Η ονομασία δίανθος σημαίνει «τα άνθη του Δία», όπως τα ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Συνολικά υπάρχουν στη χώρα μας 44 είδη με άνθη ρόδινα, πορφυρά, βυσσινιά, κόκκινα ή λευκά. Ξεχωρίζουν από τα στενόμακρα αντίθετα φύλλα, τα πέντε οδοντωτά πέταλα και το μακρύ κάλυκα. Είναι πολυετές φυτό, ξυλώδες, πολύ πυκνό στη βάση του. Τον συναντάμε σε βραχώδη, πετρώδη εδάφη, σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά και χαμηλότερα σε γκρεμούς και βράχια.

    Στην Κρήτη συναντάμε 13 είδη και υποείδη δίανθου και ανάμεσα τους τις ποικιλίες αγριογαρύφαλλο, διόσανθος-αγριογαρύφαλλο, αγριογαρύφαλλο του κέδρου, σφακιώτικο αγριογαρύφαλλο. Από ένα τέτοιο απλό και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ανθάκι, το δίανθο τον καρυόφυλλο, προήλθαν τα γνωστά σε όλους μας γαρύφαλλα, με τα μεγάλα, πολύχρωμα άνθη και τα πολλά πέταλα. Για όλα αυτά χρειάστηκε δουλειά περίπου τριών χιλιάδων χρόνων, το πείσμα και η επιμονή χιλιάδων κηπουρών και χιλιάδες επιλογές και διασταυρώσεις.

     Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην Κίνα εδώ και 2000 χρόνια όπου το χρησιμοποιούσαν για προβλήματα στην καρδιά, το λεπτό έντερο και την ουροδόχο κύστη. Σύμφωνα με τον κατάλογο στον οποίο ταξινομούν οι κινέζοι την χρησιμότητα των βοτάνων, ο δίανθος είναι στην 9η θέση ανάμεσα σε 250 βότανα.

    Το φυτό ανθίζει από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο και συλλέγεται την εποχή της ανθοφορίας του. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι το υπέργειο μέρος του. Η ρίζα αφαιρείται. Τα άνθη του φυτού θεωρείται ότι έχουν πιο έντονες τις ιδιότητες του.

 Ι. Μ

Πηγή:https://www.alekati.gr/%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CF%8C%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC.

Πετρομάρουλο

     Το Πετρομάρουλο είναι διετές ποώδες φυτό με κοντή πασσαλώδη ρίζα, με όρθιο τριχωτό βλαστό κυρίως στη βάση του που περιέχει ένα γαλακτώδες λευκό υγρό και με ύψος από 0,30-1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, οδοντωτά, πτεροειδή ή λογχοειδή, άμισχα, σκούρο-πράσινα, γυαλιστερά και έχουν αγκαθάκια στις νευρώσεις και στις άκρες τους, όταν κοπούν παράγουν ένα γαλακτώδες λευκό υγρό. Τα άνθη του είναι ανοιχτόχρωμα κίτρινα ανθίδια, σε ταξιανθία κεφαλωτή και εμφανίζονται από τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Ο καρπός είναι γκρι αχαίνιο, περιέχει πολλούς μικρούς επιμήκεις σπόρους. Το βρίσκουμε σε όλη τη χώρα, σε σκουπιδότοπους, σε καλλιεργούμενα εδάφη, σε πετρώδη, ξηρά και άγονα εδάφη.

     Τα τρυφερά του φύλλα συλλέγονται για φαγητό το χειμώνα και την άνοιξη, πριν ανθίσει, ενώ για θεραπευτικούς σκοπούς τα αέρια μέρη όταν είναι ανθισμένο και ο χυμός του. Τα τρυφερά του φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί τρώγονται σε σαλάτα ή βρασμένα μόνα τους ή μαζί με άλλα χόρτα, στο μαγείρεμα χρειάζεται πολύ λίγο βράσιμο.

Ι. Μ.

Πηγή:https://www.alekati.gr/%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF