Ελληνικά

Τρύγος

Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών προκειμένου να διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση ως φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού. Ο τρύγος του σταφυλιού είναι η σημαντικότερη, ίσως, στιγμή στην διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, την έκβαση του μόχθου ολόκληρης της οινικής περιόδου. Χωρίς αμπελουργία δεν υπάρχει οινοποιία και χωρίς τρύγο δεν υπάρχει σοδειά. Συνήθως ο τρύγος διαρκεί όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος, άλλωστε, λέγεται και Τρυγητής. Ωστόσο, σε πολύ θερμά κλίματα η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου. Αν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίτερα, μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη οξύτητα, χαμηλότερος αλκοολικός βαθμός, πιθανότητα φυτικών αρωμάτων και γεύσεων και ιδιαίτερα πικρών τανινών στα κόκκινα κρασιά. Ο καθυστερημένος τρύγος, από την άλλη, μπορεί να δώσει κρασιά πλαδαρά, με χαμηλή οξύτητα, υψηλότερο αλκοολικό βαθμό ή γλυκύτητα και χαμηλές τανίνες. Οι τανίνες του θα είναι λιγότερο πικρές και περισσότερο γλυκές.

Η τοποθεσία της ποικιλίας στον αμπελώνα, οι ποικιλίες σταφυλιού, το στυλ του κρασιού που θα παραχθεί, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και ο καιρός είναι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία ωρίμανσης των σταφυλιών. Τα κυριότερα σημάδια ωρίμανσης του αμπελιού είναι το χρώμα των καρπών, των στελεχών και των σπόρων των σταφυλιών, η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, γεγονός που τα καθιστά πιο ζουμερά, η υφή των σπόρων, και – βεβαίως – η γεύση των καρπών. Η κατάλληλη ώρα του τρύγου φτάνει όταν οι ρώγες αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και άρωμα και την κατάλληλη αναλογία σακχάρων και οξέων. Πρόκειται για την «τεχνολογική ωριμότητα», που αντιστοιχεί στη στιγμή κατά την οποία το σταφύλι μιας ποικιλίας δίνει γλεύκος με κατάλληλη χημική σύσταση, για τον τύπο κρασιού που πρόκειται να παραχθεί. Όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται από αντιπροσωπευτικούς ελέγχους που γίνονται στο αμπέλι, κατά την περίοδο της ωρίμασης και του τρύγου του σταφυλιού. Κατά τη διάρκεια του τρύγου, γίνεται προσεκτική συλλογή των σταφυλιών, με το χέρι ή μηχανικά. Έπειτα, χωρίς περιττή χρονοτριβή και χωρίς να έχουν καταπονηθεί οι καρποί, μεταφέρονται στο οινοποιείο. Η γρήγορη και ακαταπόνητη μεταφορά τους στον τόπο παραλαβής τους διασφαλίζει την ποιότητα κρασιού.

Στην ελληνική ύπαιθρο ο τρύγος, μαζί με το πάτημα των σταφυλιών που τον ακολουθεί, είναι μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες και αφορμή για γιορτές, συνοδευόμενος από ανάλογα έθιμα. Τα γεμάτα καρπούς καλάθια, μια εικόνα γεμάτη μόχθο, και συνάμα έμπνευση και ευχαρίστηση είναι μόνο η αρχή της επιβράβευσης των κόπων όλων όσων συμβάλλουν στην επίπονη διαδικασία της αμπελουργίας και της οινοποίησης.

Ο τρύγος στην Κρήτη είναι ένα πανηγύρι! Περισσότερο τα χρόνια τα παλιά, βέβαια, μα και τώρα για αρκετούς. Κυρίως για όσους δεν έχουν μεγάλες περιουσίες, με εργάτες και εργατικά, αλλά για όσους έχουν ένα αμπελάκι για να βγάζουν το κρασί και τη ρακή της οικογένειας. Ο τρύγος στην Κρήτη παλιά ήταν μεν δουλειά, αλλά ήταν και αφορμή να σμίξουν συγγενείς, που μονιάζανε για να τρυγήσουν. Ήταν αφορμή να γίνονται ωραίες παρέες κάτω από τον παχύ σκιανό των δέντρων. Μόλις έμπαινε ο Αύγουστος άρχιζαν τις προετοιμασίες για τον τρύγο. Οι άντρες αναλάμβαναν να φτιάξουν και να καθαρίσουν τους οψιγιάδες από τα χόρτα. Οι γυναίκες έφτιαχναν τα φτάζυμα παξιμάδια ,γιατί την περίοδο του τρύγου δεν έμενε χρόνος για ζυμώματα. Έραβαν και μπάλωναν τα σακιά που θα έμπαινε η σταφίδα και έφτιαχναν τις καπελιέρες που θα τις προφύλαζαν από τον ανελέητο ήλιο.

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών για κινητά που μπορούν να λειτουργήσουν ως προσωπικός βοηθός του αμπελοκαλλιεργητή. Οι σύγχρονες εφαρμογές σε Smartphones μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να συλλέξουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε γεωγραφικά δεδομένα, να παρακολουθήσουν τον καιρό, να συλλέξουν δεδομένα για την άρδευση, τις εργασίες στο χωράφι και να υπολογίσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται ακόμη και για την εξ’ αποστάσεως πραγματοποίηση ενεργειών όπως για παράδειγμα η εκκίνηση των ψεκαστήρων που χρησιμοποιούνται για προστασία από τον παγετό ή το άνοιγμα των βαλβίδων άρδευσης. Άλλες εφαρμογές συγκεντρώνουν οικονομοτεχνικά ή επιστημονικά δεδομένα και τα αποστέλλουν αυτόματα στον λογιστή του κάθε αγρότη ή ακόμα και σε κυβερνητικές αρχές.

I.M.

Πηγές:   https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/3317-trygos-to-panigyri-tou-kalokairioy

https://oenouyi.wine/el/%CF%84%CF%81%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE/

https://www.mixanitouxronou.gr/trygos-to-mystiko-tis-sygkomidis-poy-epireazei-tin-oxytita-kai-ton-alkooliko-vathmo/

https://wikifarmer.com/el/%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%b1/