Ελληνικά

Μεγάλη Τετάρτη

Η ακολουθία που τελείται το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώθηκε από το τραπέζι, έβαλε νερό στον νιπτήρα και έπλυνε τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει σ' όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών είπε: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους». Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, ξανακάθισε. Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιος θα είναι πρώτος.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε, αυτό είναι το σώμα μου». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιέστε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.

Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα τελευταία μαθήματα. Γονατιστός προσευχήθηκε και μόλις τέλειωσε την προσευχή του έφτασε ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο. Αφού ο Ιούδας χαιρέτησε και φίλησε τον Χριστό, Τον παρέδωσε στους στους στρατιώτες.

Αφού συνέλαβαν τον Ιησού, τον έφεραν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίστηκαν αλλά ο Πέτρος τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή.

Εν τω μεταξύ ο θείος διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στο Θεό για να πεί εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε. Από 'κει και πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ως το πρωϊ.

https://www.youtube.com/watch?v=N7CLJ5vqyCY   (Η δίκη του Ιησού (Μέρος 1))

https://www.youtube.com/watch?v=5iEwJCWvXKk&ab_channel=kazamias1500    (Η δίκη του Ιησού (Μέρος 2))

 

Αφήστε μια απάντηση