English
Loading...
Oι ιστορίες μας

Νέα χρονιά, νέες ιστορίες

Η φετινή χρονιά με βρίσκει στη Μύκονο. Καινούριος τόπος, καινούριο σπίτι, καινούρια τάξη και καινούριες ιστορίες!

ΣΤΟΧΟΙ  ΤΗΣ  ΦΕΤΙΝΗΣ  ΧΡΟΝΙΑΣ

Τα μικρά ανθρωπάκια όπως και οι μεγάλοι, μαθαίνουν και αναπτύσσονται όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που νιώθουν ασφάλεια, που νιώθουν ότι τα αγαπούν και τα σέβονται. Μεγαλώνουμε καλά όταν δεν φοβόμαστε και  νιώθουμε πως κάποιος είναι εκεί για μας, δίπλα μας. Αυτή είναι το πρώτο βασικό βήμα για μένα  όταν ξεκινάω να δουλεύω με μια νέα ομάδα παιδιών. Γιατί κανένα παιδί δεν μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς αν βρίσκεται σε «άμυνα».

Θέλω τη φετινή χρονιά τα παιδιά να μπορέσουν να αναπτυχθούν ολόπλευρα:  να αναπτύξουν το συναισθηματικό τους κόσμο, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τα άλλα μικρά ανθρωπάκια, να αναπτύξουν τον προφορικό τους λόγο (να μπορούν να αφηγηθούν ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος, να δίνουν εξηγήσεις, να εκφράζουν επιχειρήματα κλπ), να συνειδητοποιήσουν βασικές λειτουργίες του γραπτού λόγου αλλά και τη χρησιμότητά του στη ζωή μας.  Παράλληλα, να κατακτήσουν βασικές μαθηματικές, χωρικές και χρονικές έννοιες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της μαθηματικής τους σκέψης.

Θέλω επίσης να αναπτυχθούν σωματικά, να μπορούν πχ μπορούν να τρέξουν και να κινηθούν με σιγουριά αλλά να αναπτύξουν και τη λεπτή τους κινητικότητα (τον τρόπο που κρατούν εργαλεία όπως το μολύβι και το ψαλίδι, τον τρόπο που σχεδιάζουν και γράφουν). Να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και τη δημιουργική τους σκέψη ερχόμενα σε επαφή με διαφορετικές μορφές της τέχνης, όχι για να γίνουμε όλοι καλλιτέχνες αλλά για να έχουμε πολλούς τρόπους να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε! Ένας μεγάλος παιδαγωγός είχε πει πως τα παιδιά δεν έχουν μία, δεν έχουν δύο αλλά έχουν χίλιες γλώσσες! Δυστυχώς μεγαλώνοντας τις χάνουμε… Σκέφτομαι, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να τις καλλιεργήσουμε αντί να χαθούν!

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο σπίτι και στο σχολείο ένα κλίμα που να βοηθά τα μικρά ανθρωπάκια να νιώθουν αυτοπεποίθηση, να νιώθουν σιγουριά και να δοκιμάζουν νέα πράγματα χωρίς να φοβούνται τα λάθη, αφού μόνο μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε.

Θα καταφέρουμε πολλά πράγματα φέτος  αν εγώ από το σχολείο κι εσείς από το σπίτι μοιραζόμαστε γνώσεις για το παιδί. Γι’ αυτό το λόγο ετοίμασα μερικά άρθρα στο μπλογκ αυτό ώστε να πάρετε μια γεύση από αυτά που κάναμε τον πρώτο καιρό στο νηπιαγωγείο.

Κυρία Άρτεμις

 

 

*Μπορείτε να δείτε τις εικόνες μαζί με το παιδί σας και να του ζητήσετε να σας εξηγήσει τι θυμάται. Οι εικόνες και οι φωτογραφίες λειτουργούν ως βοήθημα της μνήμης του παιδιού και κινητοποιούν την προφορική έκφραση περισσότερο από μία απλή ερώτηση όπως «τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;».

Leave a Reply