Λευκάδα – οικονομικά στοιχεία

Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά ΚέρκυραΚεφαλονιάΙθάκηΖάκυνθος και Παξοί αποτελούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Επτανήσων με έκταση 320 τ.χλμ. και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 23.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά ΚάλαμοςΚαστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με

έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τις προαναφερθέντες νήσους, πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδας, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.

Οι βασικές μορφές οικονομίας στο νησί είναι ο τουρισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, καθιστώντας τη Λευκάδα ένα από τα πιο πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα στη Μεσόγειο, ενώ η συχνή ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, την αμπελουργία, την ελαιουργία και την αλιεία από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.

Δοκιμή 1

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΙΣΚΌΤΩΝ

 Υλικά

Για την παρασκευή του μπισκότου χρησιμοποιούνται δημητριακά, όπως

  • το σιτάρι,
  • η βρώμη,
  • η σίκαλη και
  • το κριθάρι.

Τα μπισκότα αποτελούνται κατά περίπου 70% από δημητριακά τα οποία είναι στη βάση της διατροφικής πυραμίδας του πρότυπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και αποτελούν την κύρια τροφή για τον άνθρωπο. Λόγω αυτής του της σύστασης, το μπισκότο είναι πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τους μυς. Παράλληλα, τα μπισκότα περιέχουν, ποσότητες πρωτεΐνης , η οποία προέρχεται κυρίως από τα δημητριακά και δευτερεύοντος από άλλα συστατικά που μπορεί να περιέχουν, όπως είναι το γάλα. Από τα σημαντικότερα τροφικά χαρακτηριστικά του μπισκότου είναι η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, ουσίες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας βοηθάνε να νιώθουμε πιο εύκολα χορτάτοι, καθώς προάγουν το αίσθημα του κορεσμού. Όσον αφορά στα λιπαρά που περιέχονται στα μπισκότα, αυτά είναι φυσικής προέλευσης.