Κλείσε το κουτί

Το “Κλείσε το κουτί” ονομάζεται επίσης “Shut the box”, “Canoga”, “Batten Down the Hatches” “High Rollers” ή “Trick-Track” και είναι ένα παιχνίδι που παίζεται είτε ατομικά είτε με περισσότερους παίκτες. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ένα κουτί, το οποίο περιέχει πλακίδια με αριθμούς από το 1 έως το 9, συνδεόμενα μεταξύ τους με συρόμενο μηχανισμό, και δύο ζάρια. Υπάρχουν, ωστόσο, και παραλλαγές όπου το κουτί περιέχει 10 ή 12 πλακίδια, καθώς και διάφορα πλατό.

 

 

Ιστορικά στοιχεία

Οι μη επαληθευμένες αφηγήσεις που σχετίζονται με το παιχνίδι υποδηλώνουν μια ποικιλία προελεύσεων, που περιλαμβάνουν την περιοχή της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία περί τον 12ο αιώνα, καθώς και τα Channel Islands, δηλαδή το Jersey και το Guernsey στην Αγγλία περί τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ένα τεκμηριωμένο παράδειγμα από το Brewing Review του 1967 μαρτυρεί τις εγγενείς ρίζες του παιχνιδιού στα Channel Islands και καταγράφει περαιτέρω την παρουσία του στις παμπ του Manchester στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, ο Taylor στο “Pub Games”, στην έκδοση του 1976, ισχυρίζεται ότι το παιχνίδι μπορεί να εντοπιστεί σε μια χρονική περίοδο πριν από τον Ναπολέοντα. Υπογραμμίζει παρόλα αυτά την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά από τη δεκαετία του 1960.

Φαίνεται ότι αυτό το παιχνίδι παιζόταν με ενθουσιασμό για τουλάχιστον δύο αιώνες, και η γοητεία του είχε ιδιαίτερη απήχηση στους ψαράδες και τους ναυτικούς. Οι τελευταίοι το μετέφεραν μαζί τους, ώστε να περνούν με ευχάριστο τρόπο τον χρόνο τους στα μεγάλα ταξίδια τους. Με τον τρόπο αυτόν, είναι πιθανό να το διέδωσαν και σε άλλες χώρες από όπου περνούσαν, με αποτέλεσμα να το συναντάμε πλέον με διάφορες παραλλαγές. Συγκεκριμένα, ποικίλες εκδοχές του έχουν παρατηρηθεί στο Barotseland, μια περιοχή της επαρχίας της Ζάμπια, στο κεντρικό τμήμα της Αφρικής.

Το παιχνίδι “Κλείσε το κουτί” είναι η βάση του αμερικανικού τηλεοπτικού κουίζ High Rollers, το οποίο προβλήθηκε από το 1974 έως το 1976 και το 1978 έως το 1980 στο NBC με τον Alex Trebek ως παρουσιαστή. Η εκπομπή επανεμφανίστηκε από το 1987 έως το 1988, αυτή τη φορά με παρουσιαστή τον Wink Martindale.

 

Κανόνες

  • Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κλείσουν όλοι οι αριθμοί, οπότε κλείνει και το κουτί.
  • Στην αρχή του παιχνιδιού όλα τα πλακίδια είναι ανοιχτά προς τα επάνω, ώστε να είναι εμφανείς οι αριθμοί 1 έως 9.
  • Κάθε παίκτης παίζει με τη σειρά έναν γύρο ρίχνοντας επανειλημμένα τα ζάρια μέχρι να μην μπορεί να συνεχίσει.
  • Όταν ο παίκτης ρίξει τα ζάρια πρέπει είτε να κλείσει τον αριθμό που προκύπτει από την πρόσθεσή τους είτε τους αριθμούς αυτούς οι οποίοι αν προστεθούν δίνουν το άθροισμα των ζαριών. Για παράδειγμα, εάν το άθροισμα των ζαριών είναι 8, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να κλείσει το 8 ή τους συνδυασμούς 7+1 ή 6+2 ή 5+3 ή 5+2+1 ή 4+3+1 (εφόσον όλοι οι αριθμοί είναι διαθέσιμοι).
  • Εάν ο παίκτης δεν έχει πλέον διαθέσιμα τα πλακίδια 7, 8 και 9, μπορεί να επιλέξει να ρίξει το ένα μόνο ζάρι.
  • Στη συνέχεια, ο παίκτης ρίχνει ξανά τα ζάρια, με στόχο να κλείσει περισσότερους αριθμούς. Ο παίκτης συνεχίζει να ρίχνει τα ζάρια και να κλείνει τους αριθμούς μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο, δεδομένου του αποτελέσματος που παράγεται από το ζάρι ή τα ζάρια, δεν μπορεί να κλείσει άλλους αριθμούς. Σε εκείνο το σημείο, σκοράρει το άθροισμα των αριθμών που είναι ακόμα ανοιχτοί. Για παράδειγμα, εάν οι αριθμοί 2, 3 και 5 παραμένουν ανοιχτοί μετά τη ρίψη του ζαριού, η βαθμολογία του παίκτη είναι 10 (2+3+5=10). Το παιχνίδι περνάει στον επόμενο παίκτη.
  • Όταν όλοι οι παίκτες παίξουν από έναν γύρο, νικητής είναι αυτός τη χαμηλότερη τελική βαθμολογία.
  • Εάν ένας παίκτης καταφέρει να κλείσει όλους τους αριθμούς, αυτός ο παίκτης λέγεται ότι έχει "Κλείσει το κουτί", κερδίζει αμέσως και το παιχνίδι τελειώνει.

 


Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Shut_the_box

https://www.dufferinmuseum.com/

https://www.kaloumba.com/

https://www.mastersofgames.com/rules/shut-box-rules.htm

https://www.tradgames.org.uk/games/Shut-The-Box.htm