ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ "ΑΓΝΑΝΤΕΜΑ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΩΣ ΕΠHΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

 

Κατά την γνώμη μου οι καλλιτέχνες επηρεαστήκαν περισσότερο από τα συναισθήματα που βιώσαν  κατά την αποχώρηση των ναυτικών  . Διακρίνουμε στα έργα τους,  πολλές στιγμές  αποχαιρετισμού, αλλά και σκηνές που φανερώνουν ότι  έχουν  ήδη σαλπάρει. Ακόμη  κάποιες εικόνες που αποτυπώνουν τα συναισθήματα και τις εκφράσεις στα πρόσωπα των οικογενειών  τους,  μετά την αποχώρηση τους από τον τόπο τους .

Μέσα από τα έργα τους παίρνουμε πολλές πληροφορίες για την ζωή τους , τα έθιμα τους, τα ήθη τους και την καθημερινότητα τους, με αποτέλεσμα να κατανοήσουμε πολλά πράγματα για  την τότε εποχή και τις παραδόσεις της. Στη συνέχεια θα ήθελα να τονίσω πώς μερικά ποιήματα εκφράζουν με ρομαντικό τρόπο, τις αγάπες των  ναυτικών για τις γυναίκες τους και για το ότι έπρεπε να φέρουν  προικιά για τις κόρες και τις αδελφές τους

 

Τέλος το συμπέρασμα μου είναι ότι, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν  πολλά έργα για την αποχώρηση των ναυτικών. Μέσα από αυτά εκφράζεται ο πόνος και η βαθιά θλίψη, όταν κάποιος άνθρωπος αποχωρίζεται την οικογένεια του και την  πατρίδα του. Η «ξετινιά» του ναυτικού πάντα αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του στις καρδιές εκείνων που μένουν πίσω και περιμένουν τον γυρισμό του, ακόμη και στις μέρες μας.

Leave a Reply