English


To όνομα Mulan σημαίνει “μανόλια”, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο λουλούδι εμφανίζεται παντού στην animated ταινία της Disney με την πρώτη πριγκίπισσα που κατάγεται από την Ανατολική Ασία.

H Hua Mulan, στο μύθο της οποίας βασίστηκε το σενάριο της ταινίας του 1998, ήταν μια γυναίκα που ντύθηκε στρατιώτης και πολέμησε για πολλά χρόνια στον κινεζικό στρατό, με σκοπό να γλιτώσει τον πατέρα της από την επιστράτευση. Ο μύθος καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 6ο αι. μ.Χ. στην Kίνα και από τότε, κάθε φορά που ο κινεζικός λαός χρειαζόταν λίγη ελπίδα, η Mulan έκανε ξανά την εμφάνισή της σε τραγούδια, ποιήματα και θεατρικά έργα. Κανείς, βέβαια, δε μπορεί να είναι βέβαιος για το αν η Mulan υπήρξε στην πραγματικότητα.

Η αρχική σκέψη της Disney ήταν να δημιουργηθεί μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο China Doll για μια καταπιεσμένη από την οικογένειά της Κινέζα που βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός Βρετανού στρατιώτη, ωστόσο κανείς από τους σημαντικούς σχεδιαστές της Disney δεν ήθελε να δουλέψει πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, μέχρι που έπεσε στο τραπέζι η σκέψη να βασιστεί η ταινία στο μύθο της Mulan.

H παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1994, όταν η Disney έστειλε στην Κίνα μια επίλεκτη ομάδα καλλιτεχνών της, οι οποίοι παρέμειναν εκεί σχεδόν για ένα μήνα, ώστε να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα της χώρας.

H βραβευμένη με Tony πρωταγωνίστρια του Miss Saigon, Lea Salonga, ερμήνευσε τελικά μόνο τα τραγούδια της Mulan και την πρόζα ανέλαβε η Ming-Na Wen, της οποίας η φωνή κρίθηκε πιο ταιριαστή για τις συγκεκριμένες σκηνές, αφού ήταν πιο βαθιά. H Salonga είχε ερμηνεύσει λίγα χρόνια πριν και τα τραγούδια της Jasmine στον Aladdin (1992).

Η ταινία συνδέεται με τον Aladdin και με έναν ακόμα τρόπο, καθώς ένα τμήμα από τις σκηνές της Απαγορευμένης Πόλης είναι “ανακυκλωμένο” κομμάτι από το “A Whole New World” του Aladdin – με αρκετές προσαρμογές, βέβαια.

H Mulan αγγίζει πολύ συχνά τα μαλλιά της στην ταινία καθώς την ίδια συνήθεια έχει και η Ming-Na Wen, πράγμα που οι σχεδιαστές αποφάσισαν να ενσωματώσουν στην ταινία.

Η ταινία Mulan ήταν η πρώτη της Disney όπου παρουσιάστηκε πόλεμος – και μάλιστα με χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Αρχικά για το ρόλο του Li Shang είχε επιλεγεί ο Bruce Willis και τον Mushu θα ερμήνευε ο Joe Pesci.

H Christina Aguilera χρωστάει την εκτόξευση της καριέρας της στην ταινία Mulan και συγκεκριμένα στο τραγούδι Reflection.

Leave a Reply