Η λέξη “τζίνι” προέρχεται από την αραβική λέξη “jinn”, έχει πιθανότατα αραμαϊκές ρίζες και σημαίνει “αυτός που μπορεί να κρυφτεί”. Στην αρχαία παράδοση της Αραβίας, τα τζίνι ήταν πνεύματα που κατοικούσαν τη γη και η αρχική τους μορφή έμοιαζε με “φωτιά χωρίς καπνό”.

 

 

 

Το Τζίνι στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney Aladdin είναι εμπνευσμένο από την ιστορία Το λυχνάρι του Αλαντίν, που περιλαμβάνεται στη συλλογή ιστοριών Χίλιες και μια Νύχτες. Ωστόσο, τα τζίνι πρωταγωνιστούν και σε άλλες ιστορίες από τη συγκεκριμένη συλλογή, όπως στο διάσημο παραμύθι Ο Αλί Μπαμπά και οι 40 Κλέφτες.

 

 

 

Σύμφωνα με τον στιχουργό Howard Ashman, η αρχική μορφή του Τζίνι ήταν εμπνευσμένη και από την εξωτερική εμφάνιση του τραγουδιστή της τζαζ Cab Calloway, που ήταν γνωστός για τον δυναμικό χαρακτήρα και το χιούμορ του.

 

Το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα του Τζίνι από το τμήμα σχεδιασμού της Disney, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιαστή Richard Vander Wende, το κόκκινο και τα σκούρα χρώματα είναι αυτά που ταιριάζουν με τους κακούς (όπως π.χ. ο Τζαφάρ), ενώ τα πράσινα, τα μπλε και τα τιρκουάζ με τους καλούς χαρακτήρες. Επιπλέον, το μπλε χρώμα ξεχωρίζει σε πολλές περσικές μινιατούρες και στα αραβικά πλακάκια, ενώ συμβολίζει και τον ουρανό, άρα την ελευθερία, κάτι που λαχταρούσε πολύ ο ίδιος ο χαρακτήρας του Τζίνι.

 

 

 

Στο αρχικό σενάριο της ταινίας, υπήρχαν δυο τζίνι, ένα που ήταν παγιδευμένο μέσα στο λυχνάρι και ένα που είχε σχέση με ένα πολύτιμο δαχτυλίδι.

 

Η Disney ήθελε πάρα τόσο πολύ να συνεργαστεί με τον Robin Williams για το συγκεκριμένο ρόλο που ακόμα πριν συμφωνήσει μαζί με τον ηθοποιό χρησιμοποίησε δικές του ηχογραφήσεις για τα πρώτα στάδια της παραγωγής της ταινίας. Βέβαια, για την περίπτωση που τελικά ο Williams δεν ερχόταν σε συμφωνία με την εταιρία, η Disney είχε εναλλακτικό σχέδιο να συνεργαστεί με κάποιον από τους Martin Short, John Goodman, Steve Martin και Eddie Murphy.

 

 

 

Ο Robin Williams αυτοσχεδίασε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, κάνοντας από μόνος του πολλές μιμήσεις και διαφορετικές προφορές, καθώς ερμήνευε τα λόγια του Τζίνι, με αποτέλεσμα το επιπλέον υλικό των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων να διαρκεί 16 ολόκληρες ώρες. Ωστόσο, οι σχέσεις του με την εταιρία δεν ήταν καλές μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, καθώς η Disney χρησιμοποίησε τη φωνή του για να πουλήσει προϊόντα που είχαν σχέση με την ταινία, χωρίς – σύμφωνα με τον ηθοποιό – να έχει πάρει πρώτα την άδειά του.

One thought on “Aladdin: 7 πράγματα που δε γνωρίζατε για το Τζίνι”

Leave a Reply