English
Συγγραφέας: Σαρή, Ζωρζ, 1925-2012
Ημερ/νία έκδοσης: 12/1996
Προτεινόμενη Ηλικία: 9 – 12[Το δώδεκα ειναι ενδικτικο, για εμενα δεν υπάρχουνε ορια που μπορείς να διαβάσεις ενα βιβλίο]

Ήρωες

Ζωή:

Βασική πρωταγωνίστρια, γύρω από την οποία ξετυλίγονται όλες οι ιστορίες. Σπουδάστρια δραματικής σχολής, αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, διώκεται και κρύβεται από τους Γερμανούς. Έχει θάρρος και αγάπη για τη ζωή.

Ειρήνη:

Η αδερφή της Ζωής. Φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή, αναπτύσσει αντιστασιακή δράση μαζί με την αδερφή της και τους φίλους της.

 

Σωκράτης:

Ο πατέρας της Ζωής, φανερά αποστασιοποιημένος από τις κόρες του, ζει στην περίοδο της Κατοχής υπομένοντας στωικά τη μοίρα του. Συντηρητικός και καθόλου ριψοκίνδυνος, παρακολουθεί τη δράση των κοριτσιών του επικριτικά και με φόβο.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

«… Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί
τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού
σαν τα σκουλήκια που πατεί μας…»
τραγουδούσαν τους στίχους του Παλαμά τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα. Ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης: μας μιλάνε για την πεινασμένη Ζωή ( την ηρωίδα του “Όταν ο ήλιος…”), που έτρωγε το φαγητό του σκύλου, για τον Αθηνόδωρο, το κουνέλι της, που δεν τον άφηνε να πεινάσει, για τα παιδιά της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τη Λευτεριά… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

-Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, με ωραίο ευκολονόειτο περιεχόμενο. Σαν συνηστω να το διαβασεται. Για καλύτερη κατανόηση διαβάστε πρώτα το όταν ο ήλιος, ετσι θα εχεται και μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ηρωίδα και το περιβάλλον στο οποίο ζει.

One thought on “Κόκκινη κλωστή δεμένη…… [Μυθιστορημά]”

Leave a Reply