Η σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής!

  • Γιατί είναι σημαντικό το βούρτσισμα;

Το πιο σημαντικό μέρος της φροντίδας των δοντιών είναι το βούρτσισμα.

Αυτό πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με ειδικούς, για 3 λεπτά, τουλάχιστον 2 φορές   την ημέρα.

Με το βούρτσισμα απομακρύνεται η λεγόμενη οδοντική πλάκα που είναι ένα λεπτό διάφανο στρώμα, το οποίο σχηματίζεται πάνω στα δόντια και αποτελείται από υπολείμματα τροφών και μικροβίων. Η οδοντική πλάκα μπορεί στη συνέχεια να εξελιχτεί σε τερηδόνα.

  • Τι είναι η τερηδόνα;

Είναι η πιο συχνή πάθηση των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες από τις τροφές που καταναλώνουμε και παράγουν ένα οξύ. Με αυτό το οξύ, σιγά σιγά διαλύουν την αδαμαντίνη και αργότερα και την οδοντίνη, οπότε δημιουργούνται μικρές τρυπίτσες στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές λοιπόν είναι οι πολύ γνωστές «τρύπες» στα δόντια!

Είναι γνωστό ότι το να τρώμε φαγητά που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι ο κυριότερος λόγος που προκαλεί την τερηδόνα. Όσες πιο πολλές φορές την ημέρα τρώμε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, τόσο περισσότερα οξέα δημιουργούνται συνεχώς και απειλούν την αδαμαντίνη των δοντιών μας. Τα σκληρά ζαχαρωτά και οι καραμέλες είναι πολύ βλαβερές για τα δόντια, επειδή λιώνουν πολύ σιγά στο στόμα, με αποτέλεσμα η ζάχαρη να μένει ακόμη περισσότερη ώρα σ’ αυτό.

 

  • Γενικές πληροφορίες για την καλύτερη προστασία των δοντιών:
  • Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας, αφού φάτε κάποιο γλυκό.
  • Να μην τρώτε πολλές φορές την ημέρα γλυκά. Προτιμότερο είναι να τρώτε το γλυκό αμέσως μετά από το μεσημεριανό, επειδή τότε παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο απομακρύνει τη ζάχαρη και τα μικρόβια.
  • Το να τρώτε γλυκά πριν κοιμηθείτε είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στα δόντια σας, ειδικά εάν δεν τα βουρτσίσετε αμέσως μετά, διότι τη νύχτα παράγεται πολύ λίγο σάλιο.
  • Πρέπει να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο χωρίς κανένα φόβο!