Η μεγάλη οικογένεια των κρουστών οργάνων.

https://www.youtube.com/watch?v=uWYmUZTYE78

Τα κρουστά όργανα.

Τα πιο παλιά όργανα στην ιστορία της μουσικής είναι τα κρουστά .Η οικογένεια αυτή απαρτίζεται από πολλά και διάφορα μέλη.Όργανα που η κατασκευή τους μπορεί να είναι αρκετά απλή έως και όργανα που είναι εξαιρετικά πολύπλοκα . Κάποια από αυτά ηχούν με ένα απλό χτύπημα ,ενώ σε κάποια άλλα ο μουσικός παράγει τον ήχο με την βοήθεια της μπαγκέτας (ειδικά ραβδιά) καθώς <<ξύνει>> πάνω στο σώμα των οργάνων αυτών. Για να παίξει κάποιος στα όργανα αυτά μεγάλη ικανότητα διότι

το χτύπημα πρέπει να ακουστεί την κατάλληλη στιγμή ,στην ένταση που χρειάζεται.

Εδώ έχουμε διάφορα είδη.

Α.Μερικά δερμάτινα κρουστά.

1.Η γκρανκάσα

Στα ιταλικά σημαίνει μεγάλο κουτί.Είναι τόσο μεγάλη που μέσα της θα μπορούσε να χωρέσει ένα μικρόσωμο άνθρωπο.Η γρανκάσα στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο τύμπανο .

2.Το συμφωνικό τύμπανο.

μοιάζει με κολυμπήθρα.Τα συμφωνικά τύμπανα μπορούν να μας δώσουν τον ήχο που εμείς θέλουμε μια και είναι φτιαγμένο με μεμβράνη την οποία τεντώνουμε ώστε να μας δίνει νότες σε διαφορετικό ύψος.

3.Το ταμπούρο.

Το βλέπουμε στις παρελάσεις.Το κρεμούν στο λαιμό τους οι μουσικοί και το παίζουν με δυο ξυλάκια τις μπαγκέτες.

https://www.youtube.com/watch?v=3PCMqcVPdmY https://www.

Β. Κρουστά από ξύλο.

1.Το ξυλόφωνο.Αποτελείται από ξύλινες μικρές πλάκες με διαφορετικό όμως μήκος η κάθε μια τους στερεωμένες σε μια βάση με ηχεία για να μεταδίδουν τον ήχο. Όταν οι ξύλινες νότες είναι φτιαγμένες από μέταλλο τότε έχουμε ένα άλλο όργανο ίδιο με το ξυλόφωνο κατά τα άλλα που είναι το μεταλλόφωνο και παίζεται όπως και το ξυλόφωνο με μπαγκέτες.

2.Οι μαράκες . Είναι ξύλινα ή πλαστικά κρουστά συνήθως στρογγυλά με λαβή και μέσα έχουν μικρά χαλικάκια.Ανάλογα με το περιεχόμενο τους βγάζουν άλλοτε λεπτό και άλλοτε χοντρό ήχο.

3.Οι καστανιέτες

Είναι σαν μικρά πιατάκια φτιαγμένα από ξύλο που τα χτυπάμε μέσα στην παλάμη μας.https://www.youtube.com/watch?v=EY2n39GdRE4&t=278s

Μαγικά κρουστά

Σε μερικά μέρη στου κόσμου οι λαοί πίστευαν ότι κάποια όργανα της οικογένειας των κρουστών, είχαν ιδιότητες μαγικές.

Έτσι τα χρησιμοποιούσαν για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα να να έχουν καλύτερη τύχη. Άλλοτε πάλι ,σε εποχές που δεν είχαν τρόπους για να επικοινωνήσουν σε μακρινές αποστάσεις τα χρησιμοποίησαν σαν μέσο επικοινωνίας ,στέλνοντας μηνύματα ηχητικά.

Ήχοι σκελετού

Το ξυλόφωνο χρησιμοποιήθηκε από τον Γάλλο συνθέτη Saint Saens (Σεν Σανς) για να περιγράψει τον ήχο σκελετού που χορεύει , με τρομερή επιτυχία! Άκουσε το παρακάτω στο Dans Macabre (μακάβριος χορός)

https://www.youtube.com/watch?v=qNMzBnuBC6Y

0
0

Leave a Reply