Μερη της ελλαδας

 

ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΗΛΟΚΟΠΗ

Στην ουσία πρόκειται για μια παραδεισένια ακτή, η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιο από τα δημοφιλή και πολυσύχναστα νησιά της χώρας.

Η διπλή παραλία Μυλοκοπή δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια σεισμού κατά τους αρχαίους χρόνους, με τη μία πλευρά της να ξεχωρίζει για την σκουρόχρωμη χρυσαφένια αμμουδιά της, και την άλλη, που είναι και η πιο ιδιαίτερη, για τις εντυπωσιακές ρηγματώδεις πλάκες, που έχουν σπάσει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Εκτός από τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά, το σκηνικό εδώ είναι άκρως αφοπλιστικό, καθώς ένα πλούσιο, καταπράσινο πευκοδάσος αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα. Η ακρογιαλιά διατηρεί τα παρθένα χαρακτηριστικά της μέχρι σήμερα και δεν διαθέτει καμία οργάνωση, γι’ αυτό άλλωστε και δεν είναι ευρέως γνωστή στο κοινό.

Για να την προσεγγίσει κανείς παίρνει την επαρχιακή οδό Λουτρακίου- Περαχώρας, ακολουθώντας ταμπέλες προς Ηραίο και Λίμνη Βουλιαγμένης. Πριν τη διασταύρωση που οδηγεί στη λίμνη, περίπου 2 χλμ. νωρίτερα, υπάρχει ταμπέλα προς Σκαλωσιά και μετά από 6 χλμ. στο αριστερό χέρι ξεκινά αρκετά κακοτράχαλος χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία.

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ

Το Ποντικονήσι μικρό βραχώδες νησάκι το οποίο βρίσκεται στον κόλπο του Χαλικιόπουλου, μπροστά από τον διάδρομο του αεροδρομίου "Ιωάννης Καποδίστριας". Πάνω σε αυτό είναι κτισμένη η Βυζαντινή εκκλησία, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η οποία ανεγέρθηκε επί βασιλείας του  Όθωνα.

Η είσοδος στο νησί επιτρέπεται κανονικά σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, χωρίς επίβλεψη φυλάκων. Συνήθως υπάρχει ένα καραβάκι το οποίο πηγαίνει τους επισκέπτες στο νησί και μετά κάθε 15 λεπτά έρχεται για να τους επιστρέψει.

Ονομασία

Υπάρχουν δυο εκδοχές:

  1. Λέγεται ότι ονομάστηκε ποντικονήσι λόγω του μεγέθους και του σχήματός του, το οποίο από ψηλά φαίνεται σαν ποντίκι.
  2. Η επόμενη εκδοχή είναι η εμφάνιση στο νησί Ποντίων μοναχών τον 10 αι. μ.Χ.

Mυθολογία

Για την δημιουργία του νησιού έγραψε ο Όμηρος. Οι Φαίακες αφού,βοήθησαν τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη, κατά την επιστροφή τους στην Κέρκυρα, οι θεοί δυσαρεστημένοι από αυτή την πράξη τους, μεταμόρφωσαν το πλοίο τους σε πέτρα πριν προλάβει να μπει στο λιμάνι.

Τοποθεσία