English

25η Μαρτίου

25η Μαρτίου χωρίς εορτασμούς

 Όρκος της Αγίας Λαύρας, πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη (1851)

Εφέτος η 25ηΜαρτίου δεν θα έχει παρελάσεις παρά μόνο μια σεμνή τελετή στο Σύνταγμα με κατάθεση στεφάνουαπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 1823 εθεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης.
Η καθιέρωση της γιορτής της ελληνικής επανάστασης ως εθνικής επετείου ξεκινά τα πρώτα επαναστατικά χρόνια. Από το 1822 μάλιστα και την πρώτη προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδαςο εορτασμός που τότε έγινε στην Κόρινθο, το Πάσχα, στις 2 Απριλίου. Η ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, παραμένει ένα ζήτημα προς συζήτηση καθώς η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική πράξη ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία μπορεί να θεωρηθεί η προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και άρχισε η επανάσταση των Ελλήνων στη Βλαχία.
Την 22η Μαρτίου, τρεις μέρες δηλαδή πριν την ημερομηνία που σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο, ξεκινά η επανάσταση στην Πάτραμε επικεφαλής τον Παναγιώτη Καρατζά, ο οποίος πολύ σύντομα δολοφονήθηκε από κοτζαμπάσηδες της περιοχής. Μια ημέρα αργότερα καταλαμβάνεται
 η Καλαμάτα χωρίς εχθροπραξίες, ενώ στις 25 Μαρτίου έχουμε την επίσημη διακήρυξη της επανάστασης από τη Μεσσηνιακή Γερουσία. 
Οι εκδηλώσεις και οι παρελάσεις επαναλήφθηκαν και συνεχίζονταν μέχρι πέρυσι χωρίς διακοπή.
Στη μακρά ιστορία των επετείων είναι η πρώτη φορά που η επέτειος θα περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Η υποχρεωτική καραντίνα και η κλιμάκωση της κρίσης του κορωνοϊούδεν αφήνουν περιθώρια για εορτασμούς.

Leave a Reply