English

Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης

Σχολεία: Πού ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου και πού όχι ...

 

Δείτε το σχετικό έγγραφο : Ενημέρωση Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

 Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν κανονικά δια ζώσης σε όλη τη χώρα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Συγκεκριμένα, «στις κόκκινες» περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική (πλην των νήσων Αττικής), θα λειτουργήσουν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση). 

 

Όπως τόνισε, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. «Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3 %, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία». Για την λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ'αποστάσεως.

 

Συστήνεται, επίσης, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων και κατά τις πρώτες δύο (2) ώρες του ωρολογίου προγράμματος να γίνει υπενθύμιση όλων των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του COVID-19, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων και στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενδεικτικά:

  •  1.  η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 
  •  2.  τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 
  •  3.  οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 
  •  4.  η χρήση αντισηπτικών, 
  •  5.  οι σχολαστικοί καθαρισμοί, 
  •  6.  οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, 
  •  7.  τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.α.
  •  8.  οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, 
  •  9.  οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.  

 

«Κοκκίνισε» όλη η χώρα – ποια είναι τα νέα μέτρα, τι ισχύει με τα SMS

Συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 πμ θα ισχύουν τα εξής:

► Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

► Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

► Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν πλέον περισσότερες πληροφορίες.

Ποιοι μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στην κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου (στο «βαθύ κόκκινο», όπως είπε χαρακτηριστικά) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαίρεση αποτελούν η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Leave a Reply