Πρώτες βοήθειες είναι οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος με οποιαδήποτε πρόχειρα μέσα διαθέτουμε, ώστε να σώσουμε τη ζωή του θύματος, να ανακουφίσουμε τον πόνο του και να προλάβουμε τυχόν επιδείνωση της κατάστασής του. Οι πρώτες βοήθειες διαπνέονται από την επιθυμία να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους. Δεν είναι υποχρέωση αλλά μπορούμε να σώσουμε μια ζωή. Ο νόμος δεν μας υποχρεώνει να εκτεθούμε σε κίνδυνο για τους άλλους ούτε να προβούμε σε παρεμβάσεις που δεν μας αναλογούν και για τις οποίες δεν είμαστε εξειδικευμένοι.
Είναι σημαντικό για μας και τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, να παίρνουμε μέτρα για να τους αποφύγουμε, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Η ευθύνη αυτού που προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες δεν είναι άλλη από:
- Να εκτιμήσει την κατάσταση και να καλέσει αμέσως την κατάλληλη εξειδικευμένη βοήθεια
- Να μην εκθέσει ποτέ τον εαυτό του, το θύμα και τους υπόλοιπους σε κίνδυνο
- Να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες
- Να αξιοποιήσει όλους όσους μπορούν να προσφέρουν βοήθεια
- Να παραμείνει με τον πάσχοντα μέχρι να τον παραδώσει στην φροντίδα του κατάλληλου ειδικού
Απλά και περιληπτικά τα στάδια δράσης για την παροχή των πρώτων βοηθειών είναι τα ακόλουθα:
- Προσέγγιση
- Αξιολόγηση της κατάστασης
- Κλήση εξειδικευμένης βοήθειας
- Προσφορά πρώτων βοηθειών
Ουσιαστικός και πρωταρχικός σκοπός είναι η μείωση της νοσηρότητας, της θνησιμότητας καθώς και η ορθολογική κλήση του ΕΚΑΒ στην προνοσοκομειακή φάση της αντιμετώπισης.
Η παροχή πρώτων βοηθειών είναι πεδίο δράσης για όλους τους ανθρώπους. Ο αυτόπτης ή αυτός που φτάνει πρώτος στον τόπο του ατυχήματος, χρειάζεται να παρέμβει για να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Από την τολμηρή και την ορθή επέμβαση τους εξαρτάται αν θα καταφέρουν να σώσουν τη ζωή του τραυματία ή του ασθενούς.
Ασπασία Καγκελάρη
Ιατρός του ΕΚΟ
Πανεπιστημίου Πατρών