ΜΕΛΙΣΣΑ

Γεια σας καλά μας παιδάκια και καλή εβδομάδα σε όλους!!! Τις προηγούμενες μέρες είχαμε μιλήσει για τα έντομα, ενώ την τελευταία φορά μάθαμε για τη ζωή της πεταλούδας!!! Σήμερα όμως  θα μιλήσουμε για τη ζωή της...μέλισσας!!! Προσπαθήστε να θυμηθείτε κάποια πράγματα για τη μέλισσα! Όπως για παράδειγμα:

- τι χρώματα έχει;

- πόσα πόδια έχει;

- πως μετακινείται;

- τι παράγει;

- αν αισθανθεί απειλή τι κάνει;

Πάμε τώρα όλοι μαζί παρέα να μάθουμε κάποια πράγματα για τις μέλισσες!!!

Η ΜΕΛΙΣΣΑ:

Η μέλισσα λοιπόν είναι ένα έντομο το οποίο ζει σε κοινωνία. Δηλαδή ζει παρέα με άλλες πολλές μέλισσες και όχι μόνη της! Οι μέλισσες περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στην παραγωγή μελιού! Φτιάχνουν δηλαδή το μέλι που εμείς τρώμε!!! Για να φτάσει όμως το μέλι σε εμάς, οι μέλισσες εργάζονται σκληρά!

Αρχικά όμως να πούμε ότι σε κάθε μια κοινωνία μελισσών υπάρχει:

  • μια μόνο βασίλισσα η οποία γεννάει τα αυγά
  • οι κηφήνες, οι αρσενικές δηλαδή μέλισσες
  • οι εργάτριες οι οποίες είναι οι θηλυκές μέλισσες. Οι εργάτριες μαζεύουν γύρη και νέκταρ, φροντίζουν τη βασίλισσα, μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι, φτιάχνουν τις κηρήθρες, καθαρίζουν τα κελιά της κυψέλης κ.τ.λ

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ:

1.  Οι μέλισσες πηγαίνουν από λουλούδι σε λουλούδι και μαζεύουν νέκταρ και γύρη!

2. Μόλις μαζέψουν αρκετό νέκταρ και γύρη επιστρέφουν στην κυψέλη τους. Υπάρχουν κυψέλες που οι μέλισσες φτιάχνουν μόνες τους, αλλά και κυψέλες που έχουν φτιάξει οι μελισσοκόμοι! 

(Κυψέλες που έφτιαξαν πάνω στα δέντρα οι μέλισσες)

(Κυψέλες που έχουν φτιάξει οι μελισσοκόμοι. Οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν μέλισσες και ασχολούνται με την παραγωγή μελιού)

3. Οι μέλισσες "βγάζουν" ό,τι έχουν μαζέψει το και το αποθηκεύουν στα κελιά της κυψέλης τους! Έπειτα κάνουν αέρα με τα φτερά τους για να εξατμιστεί το νερό που υπάρχει στο νέκταρ. Έτσι το μέλι θα μείνει συμπυκνωμένο! Έπειτα σφραγίζουν τα κελιά τους με λίγο κερί!

4. Μόλις σφραγιστούν από κερί σχεδόν όλα τα κελιά της κηρήθρας, οι μελισσοκόμοι παίρνουν τις κηρήθρες!

5. Βγάζουν το κερί από τα κελιά και βάζουν τις κηρήθρες σε ένα ειδικό μηχάνημα για να αφαιρέσει το μέλι!!!  

Έτοιμο το μέλι μας!!
!

Και τώρα ώρα για παιχνίδι!!!

ΤΑ ΑΡΙΘΜΟΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!

Σήμερα οι μελισσούλες ξύπνησαν με παιγνιώδη διάθεση! Οι αριθμοί ανακατεύτηκαν  και οι μέλισσες ζητούν από εσάς να εντοπίσετε και να δείξετε τον αριθμό 10!!! 

Η κάθε μέλισσα έχει πάνω της έναν αριθμό! Ποιες μέλισσες έχουν τον αριθμό 10; Μπορείς να τις δείξεις με το δάκτυλό σου;;;

Και τώρα ώρα για εργασία!!!

Σε ένα χαρτί Α4 γράφω τον αριθμό 10, γεμίζοντας 2 σειρές. Έπειτα ζωγραφίζω 10 μελισσούλες! Και βέβαια δεν ξεχνάω να γράψω το όνομά μου!!!

Kλείνουμε τη σημερινή μας  ανάρτηση με το παραμύθι:

"ΜΗΝΑΣ Ο ΚΗΦΗΝΑΣ":

Υπενθυμίζουμε ότι στις αναρτήσεις του blog του σχολείου μας, το ψηφιακό υλικό που τυχαίνει να κοινοποιούμε (ιστοσελίδες, φωτογραφίες, παρουσιάσεις, αναρτήσεις άλλων blog κ.τ.λ) δεν αποτελεί προϊόν δική μας πνευματικής ιδιοκτησίας, ούτε προϊόν διαφήμισης, ούτε προσωπικού κέρδους. Το προτείνουμε στα πλαίσια της εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης και επικοινωνίας ως επικουρικό εργαλείο.

Leave a Reply