Μουσεία

ΜΟΥΣΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου θα παρουσιάσουμε μουσεία του Νομού΄μας με σχετικά βιντεάκια.

1.Αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και περιλαμβάνει ευρήματα:

Α) Προϊστορικής περιόδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό

Β) Από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου και

Γ) Ευρήματα των ιστορικών χρόνων, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Από τα εντυπωσιακότερα γλυπτά είναι ο κούρος της Ευρωπού, του τέλους του 6ου αι. π.Χ., τα τέσσερα αγάλματα του ηρώου του Παλατιανού, του 2ου αι. μ.Χ., το άγαλμα του θεού Διόνυσου, επίσης από το Παλατιανό καθώς και τα αγάλματα των θεών Απόλλωνα και Αφροδίτης από τις περιοχές του Μικρού Δάσους και Χωρυγίου αντίστοιχα.

https://safeYouTube.net/w/SoDH

2. Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς στεγάζεται σε κτίριο αρχιτεκτονικής ύστερου νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο πριν από το 1913 στέγαζε βουλγαρικό δημοτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιλκίς το 1913 καταστράφηκε, αλλά το 1923, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, άρχισε να επισκευάζεται και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο ενώ λειτούργησε και ως γυμνάσιο θηλέων μέχρι το 1980. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια που διασώζονται στην πόλη του Κιλκίς.

Οι συλλογές του μουσείου χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες φιλοξενούνται σε χωριστές αίθουσες:

  • Μουσικά όργανα, ήχος, τεχνολογία
  • Εκκλησιαστικά αντικείμενα, εκπαίδευση, φωτογραφικό υλικό
  • Επαγγέλματα, στρατιωτικά αντικείμενα
  • Οικοσκευή, καθημερινή ζωή, υφαντική
  • Συλλογή νομισμάτων, συλλογή έντυπου υλικού
  • https://safeYouTube.net/w/CwDH

3. Πολεμικό μουσείο Κιλκίς

Το μουσείο χτίστηκε το 1966. Ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει στις αίθουσες του μουσείου ντοκουμέντα από το 1912-1913, όπως και προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.) και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης

4. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης περιλαμβάνει συλλογές με θέμα το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής και ευρύτερα. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται στις ενότητες:

  1. Βοτανική
  2. Πανίδα
  3. Γεωλογία
  4. Παλαιοντολογία
  5. Πετρώματα & Ορυκτολογία
  6. https://safeYouTube.net/w/N2DH

5. Μουσείο Παλαιοντολογίας Λόφου Κιλκίς

Η Έκθεση Παλαιοντολογίας του Κιλκίς είναι μια μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει ευρήματα από το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου το οποίο είναι φημισμένο για τα μοναδικά σπηλαιοθέματα, το μικροκλίμα, και τα απολιθωμένα οστά και δόντια τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Τα οστά αυτά ανήκαν σε ζώα, που έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, όπως τη στικτή ύαινα των σπηλαίων, τη γιγαντιαία νυφίτσα, το γιγαντιαίο ελάφι, το πρωτόγονο βόδι, το άγριο άλογο και τον άγριο ημίονο. Τα απολιθωμένα οστά μας διηγούνται μια εκπληκτική ιστορία για τα τελευταία 30.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς όταν ο λόφος του Αγίου Γεωργίου ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών. Τα πρώτα ευρήματα ανακαλύφθηκαν ήδη από τη δεκαετία του '60, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο σπήλαιο του Κιλκίς, αλλά η έκθεση δημιουργήθηκε μόλις το 2012. Η επιστημονική μελέτη, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως σημαντικά αποτελέσματα, όπως μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equus hydruntinus, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

https://safeYouTube.net/w/X6D

Αφού δείτε τα βιντεάκια μπορείτε να λύσετε και τα φύλλα εργασίας που ετοίμασα για εσάς.

  1. Αναγραμματισμός. Βλέπετε την εικόνα και αναγνωρίζετε το μουσείο στο οποίο υπάρχει το συγκεκριμένο έκθεμα. Βάλτε τα γράμματα στη σωστή σειρά για να σχηματιστεί το όνομα του μουσείου.

 

2. Βλέπω την εικόνα και επιλέγω σε ποιό μουσείο ανήκει

 

3. με τη μέθοδο σύρε και άφησε προσπάθησε να σύρεις τη σωστή εικόνα στο σωστό μουσείο

https://www.liveworksheets.com/fb672854yi

4. Αναγνώρισε από την εικόνα την ονομασία του μουσείου και γράψε σε κάθε κουτάκι τα σωστά γράμματα για να σχηματιστεί η λέξη.

https://www.liveworksheets.com/ef673520hv

 

 

Leave a Reply