ΠΣΠΘ

Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως Πειραματικό Σχολείο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή συνοπτικά Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, είναι ένα δημόσιο ελληνικό σχολείο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ίδρυση

Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι σχολείο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1929 για την θεωρητική και πρακτική παιδαγωγική μόρφωση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το κτήριο του σχολείου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Πρωτολειτούργησε το 1934 με διευθυντή το Βασίλειο Τατάκη, ο οποίος έγινε αργότερα καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με επιβλέποντα καθηγητή τον Αλέξανδρο Δελμούζο. Το σχολείο άρχισε να λειτουργεί σε μια περίοδο εκτοπισμού προοδευτικών εκπαιδευτικών και προπαγάνδας υπέρ του καθεστώτος Μεταξά.

Το Πείραμα Ερατοσθένη στο ΠΣΠΘ

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, οι μαθητές του Ομίλου Φυσικής συμμετείχαν στη δράση της επανάληψης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη, με το οποίο υπολογίστηκε το 240π.Χ. για πρώτη φορά η περιφέρεια της Γης. Η συγκεκριμένη δράση διοργανώνεται από την ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, και Θρησκευμάτων και έχει ως στόχο την ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την πανελλήνια συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

 

Οι μαθητές/τριες βγήκαν στην αυλή, στερέωσαν κατακόρυφα ράβδους διαφορετικών μηκών, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, Sun Calc κ.α.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια!

Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στη δράση:

Τμήμα α1
Γούπιου Στεφανία, Ισάκ Νεφέλη, Κατραμάδος Μιχάλης, Κωστόπουλος – Συλβέστρου Σάββας, Μήτσιου Μαρία – Αλεξία
Τμήμα α2
Μουρμουρής Παναγιώτης, Παναγιωταρέα Ευανθία, Ρήγας Νικόλας, Σαλέμ Νικόλας, Τσιάρας Γιάννης, Χατζηβακαλέλη Δανάη, Χατζηβακαλέλης Νικόλας
Τμήμα β1
Δάλλας Ορέστης, Ζαχαράκη Άννα, Λόλα Αναστασία
Τμήμα β2
Κεφαλά Ελπίδα, Κομπογιαννοπούλου Φαίη, Νάνου Κατερίνα, Νικηφορίδου Δήμητρα, Πετρίδου Άσπα, Χαμουρτζάκης Κωνσταντίνος
Τμήμα γ1
Βαφειαδάκης Κωνσταντίνος, Καλλιοντζής Γιάννης, Λίτσο Λουκάς
Τμήμα γ2
Βαφειαδάκης Πέτρος, Σιάσιος Νίκος, Σιναπίδης Γιάννης, Τζώτζος Γιώργος, Τρυφωνίδης Αλέξανδρος, Χατζόπουλος Κωνσταντίνος

Υπεύθυνες καθηγήτριες:
Πετρίδου Ελένη – Φωτιάδου Σαπφώ

Δημιουργώντας δυναμικές ιστοσελίδες με wordpress

Στο μάθημα πληροφορικής Α Λυκείου, στην ενότητα HTML, θα δημιουργήσουμε το προσωπικό μας ιστολόγιο με την βοήθεια του λογισμικού WordPress, μέσω της πλατφόρμας e-me.