Γ’ Στάσιμο

Γ' Στάσιμο

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Γ΄ ΣΤΑΣΙΜΟ (στ. 1593-1652)

Θέμα

Κάθε στροφή έχει το δικό της θέμα. Νοηματική σχέση φαίνεται να έχουν η α΄ στροφή με την α΄ αντιστροφή που αναφέρονται στην επιστροφή στη Σπάρτη. Η Β΄ στροφή αναφέρει τις επιθυμίες των γυναικών του Χορού ενώ η β΄ αντιστροφή αποτελεί επίκληση στους Διόσκουρους.

Στοιχεία όψης

Το σκηνικό παραμένει ίδιο, το ανάκτορο του Πρωτέα . Οι ήρωες έχουν φύγει απ’ τη σκηνή και έμεινε μόνο ο Χορός, που είναι με το μέρος τους και εύχεται να επιτύχει το σχέδιό τους. Ο Χορός θα αφηγηθεί τα όσα οι θεατές δεν μπορούν να δουν, το ταξίδι του Μενέλαου και της Ελένης .

Περιεχόμενο

Αυτό το τραγούδι χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία και χαρά

Α΄ Στροφή: Ο Χορός φαντάζεται ότι το καράβι στο οποίο επιβαίνουν ο Μενέλαος και η Ελένη συνοδεύεται από δελφίνια. Επιπλέον, ζητάει από τη Γαλήνεια να δώσει θάρρος στους ναύτες έτσι ώστε να οδηγήσουν το ζευγάρι (Μενέλαο – Ελένη) ασφαλές στη Σπάρτη. Κυριαρχούν θαλασσινές εικόνες καθώς η θάλασσα αποτελεί ένα απ’ τα αγαπημένα μοτίβα του Ευριπίδη. Η επίκληση στη θεότητα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή του ζευγαριού στη Σπάρτη

. Α΄ Αντιστροφή : Απευθύνεται στην Ελένη. Στη Σπάρτη η Ελένη θα συναντήσει τις κόρες του Λεύκιππου, τις νύφες της, αλλά και την κόρη της , την Ερμιόνη. Θα πάρει μέρος και στα Υακίνθια, τη γιορτή της Σπάρτης.

Β’ Στροφή : Είναι αφιερωμένη στο Μενέλαο. Ο Χορός εύχεται να μπορούσε να πετάξει μακριά σαν πουλί. Θυμίζουμε ότι ο Χορός αποτελείται από αιχμάλωτες Ελληνίδες που βλέποντας την Ελένη και το Μενέλαο να δραπετεύουν ονειρεύονται και τη δική τους απελευθέρωση. Παρακαλεί τους γερανούς να διαλαλήσουν στον Ευρώτα πως ο Μενέλαος κούρσεψε την Τροία και θα επιστρέψει σύντομα.

Β΄ Αντιστροφή : Ο Χορός ζητά από τους Διόσκουρους να εξασφαλίσουν στο ζευγάρι σώα επιστροφή και να αποκαταστήσουν τη φήμη της Eλένης.

https://www.youtube.com/watch?v=Rs1QEKvigXY&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=YQidBe20QQc&t=92s

Leave a Reply