Γνωρίζετε τις σταχτάρες; Ζούμε μαζί στην ίδια πόλη!

Σκίτσο σταχτάρας CC-BY Κωστής Τζωρτζακάκης
Ξέρετε κάτι για τις σταχτάρες; Νομίζετε πως όχι; Και όμως τις ακούτε κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη αφού από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο πετάνε ακατάπαυστα ανάμεσα στις πολυκατοικίες και κάνουν πολλή φασαρία!!!
Το επιστημονικό τους όνομα στα λατινικά είναι apus, που στη γλώσσα μας από την οποία προήλθε, σημαίνει χωρίς πόδια! Πράγματι τα πόδια τους είναι ατροφικά και δεν μπορούν να περπατήσουν σχεδόν καθόλου! Τα ατροφικά πόδια τους λοιπόν τους επιτρέπουν να κρέμονται από τα βράχια αλλά δεν τους βοηθούν καθόλου να σταθούν στο έδαφος. Πετούν ασταμάτητα λοιπόν, με ταχύτητα που μπορεί να ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα!!!
Πολλοί τις βλέπουν να πετούν με φόντο τον ουρανό της Θεσσαλονίκης και νομίζουν πως είναι χελιδόνια. Στην πραγματικότητα δεν έχουν σχέση με τα χελιδόνια, καταναλώνουν όμως τεράστιες ποσότητες κουνουπιών όπως τα χελιδόνια.
‼️ Στη φύση φωλιάζουν σε γκρεμούς και φαράγγια και να που η πόλη με τις πολυκατοικίες της, προσφέρει τα αστικά φαράγγια της για να φωλιάσουν οι σταχτάρες σε εσοχές και σχισμές τοίχων ή σκεπών ή κουφωμάτων ή παλιές τρύπες κλιματιστικών!!!
⚠️Οι ανακαινίσεις και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων όμως, έχουν στερήσει τις περισσότερες θέσεις φωλιάσματος από τις σταχτάρες! Γι’ αυτό η Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife πήρε την κατάσταση στα χέρια της και τοποθετεί τεχνητές φωλιές σε επιλεγμένα κτήρια με στόχο τη διατήρηση του πληθυσμού τους στην πόλη μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση για τις σταχτάρες – Φιλόξενες Πόλεις». Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κτηρίων φιλικών για τις σταχτάρες. !
Μια τέτοια φωλιά τοποθετήθηκε μέσα στον Οκτώβρη στο κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού.
🏅Κτήριο φιλικό προς τις σταχτάρες λοιπόν, το κτήριο του ΚΠΕ‼️ 
👌Έτοιμο να τις υποδεχτεί την επόμενη άνοιξη!!!
Να και η φωλιά που τοποθετήθηκε στο κτίριο του ΚΠΕ από την Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife!
Για περισσότερα πολύ ενδιαφέροντα για τις σταχτάρες διαβάστε εδώ https://dipethek.gr/.../12/to-tetradio-tis-staxtaras.pdf

Σπατάλη τροφίμων και κλιματική αλλαγή

- Μπορείτε να μου το βάλετε σε ένα κουτί να το πάρω μαζί μου παρακαλώ;
Λίγοι πια διανοούνται να φύγουν από μια ταβέρνα, ένα εστιατόριο αφήνοντας το τραπέζι φορτωμένο με μισοφαγωμένα ή ανέγγιχτα πιάτα.
Να μια συνήθεια των Ελλήνων που άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να ξεκίνησε για άλλο λόγο, όμως να που φαίνεται να είναι φιλική και στο περιβάλλον όσο αφορά την σπατάλη τροφίμων. Η επιβάρυνση βέβαια από τις συσκευασίες (δίσκος αλουμινίου ή αλουμινόχαρτο, δίσκος από φελιζόλ, πλαστική σακούλα) που θα συσκευάσουν την περίσσεια του τραπεζιού συνήθως παραβλέπεται ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν ούτε να ανακυκλωθούν ούτε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Μήπως είναι καλύτερο να παραγγείλουμε λιγότερο, όσο πρόκειται να φάμε δηλαδή, χωρίς τις υπερβολές που συχνά μας χαρακτηρίζουν;
Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, είναι Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού.🍴🍅🍞🍏🍽
❓❓Ξέρεις ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου;
‼Πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι. Κάποια από αυτά χαλάνε κατά τη μεταφορά, ενώ μεγάλες ποσότητες πετάνε και οι καταναλωτές. Η σπατάλη και τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,2 % των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.
📍 Η κατάλληλη στιγμή για να διαβάσεις για την σπατάλη τροφίμων και την κλιματική αλλαγή εδώ
📍 Η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσεις με τους μαθητές σου τη δραστηριότητα "Τέρμα στην σπατάλη" που θα βρεις εδώ .

Quiz για την κλιματική αλλαγή.

Πόσα γνωρίζετε για τη μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο; Μιλάμε, φυσικά, για την κλιματική αλλαγή!                                                                                   

Καθημερινά πλέον απασχολούν την επικαιρότητα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Δοκιμάστε τις γνώσεις σας σε ζητήματα της κλιματικής αλλαγής με ένα Quiz! Περιλαμβάνει χρήσιμες παραπομπές σε πληροφορίες αλλά και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.          Γίνετε εσείς μαθητές και δοκιμάστε το! Αν σας άρεσε δώστε το να το δοκιμάσουν και οι μαθητές σας (κατάλληλο για μαθητές λυκείου)!