Γνωρίζετε τις σταχτάρες; Ζούμε μαζί στην ίδια πόλη!

Σκίτσο σταχτάρας CC-BY Κωστής Τζωρτζακάκης
Ξέρετε κάτι για τις σταχτάρες; Νομίζετε πως όχι; Και όμως τις ακούτε κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη αφού από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο πετάνε ακατάπαυστα ανάμεσα στις πολυκατοικίες και κάνουν πολλή φασαρία!!!
Το επιστημονικό τους όνομα στα λατινικά είναι apus, που στη γλώσσα μας από την οποία προήλθε, σημαίνει χωρίς πόδια! Πράγματι τα πόδια τους είναι ατροφικά και δεν μπορούν να περπατήσουν σχεδόν καθόλου! Τα ατροφικά πόδια τους λοιπόν τους επιτρέπουν να κρέμονται από τα βράχια αλλά δεν τους βοηθούν καθόλου να σταθούν στο έδαφος. Πετούν ασταμάτητα λοιπόν, με ταχύτητα που μπορεί να ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα!!!
Πολλοί τις βλέπουν να πετούν με φόντο τον ουρανό της Θεσσαλονίκης και νομίζουν πως είναι χελιδόνια. Στην πραγματικότητα δεν έχουν σχέση με τα χελιδόνια, καταναλώνουν όμως τεράστιες ποσότητες κουνουπιών όπως τα χελιδόνια.
‼️ Στη φύση φωλιάζουν σε γκρεμούς και φαράγγια και να που η πόλη με τις πολυκατοικίες της, προσφέρει τα αστικά φαράγγια της για να φωλιάσουν οι σταχτάρες σε εσοχές και σχισμές τοίχων ή σκεπών ή κουφωμάτων ή παλιές τρύπες κλιματιστικών!!!
⚠️Οι ανακαινίσεις και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων όμως, έχουν στερήσει τις περισσότερες θέσεις φωλιάσματος από τις σταχτάρες! Γι’ αυτό η Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife πήρε την κατάσταση στα χέρια της και τοποθετεί τεχνητές φωλιές σε επιλεγμένα κτήρια με στόχο τη διατήρηση του πληθυσμού τους στην πόλη μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση για τις σταχτάρες – Φιλόξενες Πόλεις». Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κτηρίων φιλικών για τις σταχτάρες. !
Μια τέτοια φωλιά τοποθετήθηκε μέσα στον Οκτώβρη στο κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού.
🏅Κτήριο φιλικό προς τις σταχτάρες λοιπόν, το κτήριο του ΚΠΕ‼️ 
👌Έτοιμο να τις υποδεχτεί την επόμενη άνοιξη!!!
Να και η φωλιά που τοποθετήθηκε στο κτίριο του ΚΠΕ από την Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife!
Για περισσότερα πολύ ενδιαφέροντα για τις σταχτάρες διαβάστε εδώ https://dipethek.gr/.../12/to-tetradio-tis-staxtaras.pdf

Leave a Reply