Ρατσισμός μέρος πρώτο: Τι είναι ο ρατσισμός;

Ο ρατσισμός είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, καθώς έχουμε φτάσει στο έτος 2021 και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους που διαφέρουν από αυτούς. Τι όμως οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτό και πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε γενικά για τον ρατσισμό και δεν θα σταθούμε μόνο σε ένα είδος ρατσισμού, ούτε θα αναλύσουμε ποιες μορφές υπάρχουν, διότι είναι τόσα πολλά που δεν θα χωρέσουν. Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσω κάθε μορφή ρατσισμού ξεχωριστά. Πάμε να ξεκινήσουμε.

Τι είναι ρατσισμός;

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κτλ

Πως γίνεται κάποιος ρατσιστής;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να γίνει ρατσιστής. Οι πιο διαδεδομένοι είναι οι εξής:

 • Λόγο έλλειψης της αίσθησης ανωτερότητας. Εάν ένας άνθρωπος νιώθει κατώτερος από άλλους ανθρώπους, τότε κάνει τον εαυτό του να πιστεύει πως είναι καλύτερος από μια ομάδα ανθρώπων που διαφέρουν από αυτόν.
 • Λόγο φανατισμού, θρησκευτικού ή εθνικού.
 • Λόγο έλλειψης παιδείας ή παραπληροφόρησης
 • Ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος
 • Τα συμφέροντα

Πως μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατάσταση;

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο έτος 2021 και ακόμα οι οικογένειες δεν λένε στα παιδιά τους τι είναι σωστό και τι λάθος. Πως θα γίνει το παιδί ένας σωστός άνθρωπος, εάν δεν έχει μάθει από πολύ μικρός πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι; Πρέπει οι γονείς, καθώς και τα σχολεία να μαθαίνουν στα παιδιά πως επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι "Διαφορετικοί", δεν σταματούν να είναι άνθρωποι και πως δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να τους κοροϊδεύουν, ούτε να τους κρίνουν. Ποιοι είναι και μπορούν να κρίνουν όποιον θέλουν; Τους έδωσε ποτέ κανείς αυτή την δυνατότητα; Όχι βέβαια.

Αυτά για τώρα. Γράψτε μου στα σχόλια ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα και πείτε μου με ποιο είδος ρατσισμού θέλετε να ασχοληθώ στο επόμενο άρθρο. Εγώ σκέφτομαι τρία είδη:

 • Φυλετικός: με κριτήριο διάκρισης των ατόμων το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι, ερυθρόδερμοι, κιτρινόχρωμοι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή - Εβραίοι). 
 • Σεξισμός: θεωρείται η διάκριση μεταξύ ανθρώπων εξαιτίας του φύλου τους , πρόκειται δηλαδή για τον ρατσισμό εναντίον των γυναικών.
 • Ετεροσεξισμός: ο όρος αναφέρεται στην εχθρότητα των ετεροφυλόφιλων εναντίον των ομοφυλόφιλων και στις διακρίσεις που απορρέουν από αυτή την εχθρότητα κατά ανθρώπων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Πείτε μου με πιο θα θέλατε να ξεκινήσω. Θα τα πούμε σε ένα επόμενο άρθρο. Προς το παρόν, γεια σας.

16 comments on “Ρατσισμός μέρος πρώτο: Τι είναι ο ρατσισμός;

 1. θα ήθελα να γράψεις και για την περίπτωση απο μεγάλους προς μικρούς

 2. πολλες φορες οι μεγαλύτεροι μας στο σχολείο μας λένε εσείς είστε αχρηστοι δεν θα παίξεται μαζί μας είστε μικροι και αν παίζουμε κάτι άλλο θα μας διώξουν με αφορμή πως θα μας χτυπήσουν καταλάθος

 3. Υπάρχουν πολλά ήδη ρατσισμού θα έλεγα να ξεκινήσεις με τον σεξισμό που αφορά πολύ τις γυναίκες… Πιστεύω πως στα σχολεία θα έπρεπε να μας μαθαίνουν τι είναι ρατσισμός και πως δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε διάφορους ανθρώπους. Έχω πολλούς συμμαθητές (μπορεί να είναι και η μισή τάξη δηλαδή 10 παιδιά περίπου που πιστεύουν πως τα ελληνικά είναι η καλύτερη γλώσσα στον κόσμο και πως όλες οι άλλες χώρες θα έπρεπε να μαθαίνουν στα παιδιά ελληνικά αντί για αγγλικά , γενικά αυτό το θέμα μας έχει κάνει πολλές φορές να μαλωσουμε στην τάξη…. Υπάρχουν και άλλα ήδη ρατσισμού που “κατοικούν ” πλέον μόνιμα στην τάξη μας και ο πιο σημαντικός είναι ο σεξισμος πχ Όταν στήνουμε τα σκηνικά για γιορτές, εκδηλώσεις κτλ και κάποιος ζητάει να πάμε να κουβαλησουμε καρέκλες ή θρανία τότε τα αγόρια απευθείας τρέχουν και “σπρώχνουν ” στην άκρη οποίο κορίτσι θέλει να βοηθήσει με την πρόφαση πως είναι αδύναμη και πως εκείνοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη…. Ακόμα σε διάφορους καυγάδες που μπλέκουμε με άλλα τμήματα και οι συμμαθητές μας και “αντίπαλοι” απευθείας λένε “Κορίτσια κάντε πίσω αφήστε τα αγόρια να το κανονίσουν αυτό γιατί μετά που θα χτυπήσετε θα κλαίτε και κάτι τέτοιες βλακειες….😡😡😡 Αυτό που πιστεύουν ότι τα κορίτσια είναι κατώτερα πρέπει να σταματήσει γιατί ενώ εκείνοι πιστεύουν πως κάνουν το καλό μας μειώνουν …. Μάλιστα και ο δάσκαλος της γυμναστικής μας μειώνει… Όταν έχουμε γυμναστική και του ζητάμε να παίξουμε ποδόσφαιρο με τα αγόρια μας λέει το ίδιο πράγμα πως δήθεν θα χτυπήσουμε και πως μετά θα κλαίμε…. Τέλος πάντων ελπίζω να μην σας κούρασα και να μην κοιμηθήκατε όσο διαβάζατε το άρθρο μου!!!🤣🤣🤣

  1. Τι τάξη πηγαίνεις; Γιατί στην τάξη μ είμαι πολύ πιο δυνατή από όλα τα αγόρια. Οι άντρες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι πιο δυνατοί από τις γυναίκες σωματικά. Αυτό δεν σημαίνει πως οι γυναίκες είναι αδύναμες. Π.χ. αν στον Μαραθώνιο κάποιος έρθει δεύτερος δεν σημαίνει πως είναι αργός, απλά ο πρώτος ήταν πιο γρήγορος. Πραγματικά, λυπάμαι πάρα πολύ όταν ακούω τέτοιες ιστορίες, και ειδικά μέσα από τα σχολεία. Θα έπρεπε οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους πως αυτά, τα κορίτσια, τα αγόρια, ο Αμερικάνος, ο Τούρκος, ο Χριστιανός, ο Μουσουλμάνος, ο Άθεος, μέχρι και εκείνος ο Ζουλού της Αφρικής είναι ΊΣΟΙ. Αν δεν ξεκινήσει από το σπίτι και δεν συνεχιστεί στο σχολείο έχουμε πρόβλημα. Απλά πες μ τι τάξη πηγαίνεις για να συγκρίνω με τα δικά μ περιστατικά (Και δεν κούρασες καθόλου, μου αρέσει πολύ να διαβάζω μεγάλα σχόλια)

   1. Επίσης θα ήθελα να ξέρεις πως λατρεύω όλα σου τα άρθρα συνέχισε έτσι είσαι φανταστική!!!

    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Χαίρομαι που η δουλειά μου αρέσει σε κάποιον!!!!!

 4. Πως τα ξέρεις όλα αυτά πάντως τα λόγια σου είναι πολύ σοφα

  1. Τους ορισμούς για το κάθε είδος ρατσισμού τους έχω βρει από πηγές, τα υπόλοιπα είναι δικά μου λόγια. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως!

 5. Γεια. Είμαι η Ευσταθία και είμαι 12 χρονών. Συμφωνώ απόλυτα και δυστυχώς ο ρατσισμός δεν συμβαίνει μόνο προς άτομα άλλων εθνικοτήτων. Πολλοί θεωρούν ότι κάποιος πιο παχουλός,πιο φτωχός,πιο άσχημος είναι κατώτερος και δυστυχώς αυτό ξεκινάει από το σπίτι. (κάπου εκεί έρχεται κι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα,το bullying).
  Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει το διαφορετικό ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ,ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ. Ελπίζω να μην σας κούρασα! Καλή εβδομάδα!

  1. Φυσικά και δεν μας κούρασες, πραγματικά χαίρομαι να διαβάζω μεγάλα σχόλια. Προσπαθώ να απαντάω σε όλα και χαίρομαι να έχουμε έναν διάλογο!

Leave a Reply