ΚΡΕΠΕΣ

Πού θα φας τις καλύτερες κρέπες στα νότια

ΥΛΙΚΑ :

500 ml γάλα

250 γρ αλέυρι γ.ο.χ

4 αυγά

50 ml σπορέλαιο

2 πρέζες ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, φροντίζουμε να πάει παντού, και μόλις κάψει λίγο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, παίρνουμε μία κουταλιά με μια βαθιά κουτάλα, και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο τηγάνι.

Μόλις είναι έτοιμη, θα αρχίσει να ξεκολλάει από το τηγάνι και τότε τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά να ψηθεί.
Αν θέλουμε γλυκές κρέπες ρίχνουμε από πάνω πραλίνα σοκολάτας, και τριμμένο μπισκότο!
Αν θέλουμε αλμυρές κρέπες ρίχνουμε από πάνω τυρί τσένταρ, ζαμπόν και σπάμε ένα αβγό!
Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να ψηθεί το αβγό και αλατοπιπερώνουμε!

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Σουφλέ σοκολάτας\

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ :

  • 250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γραμ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 5 αυγά
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ψιλοκόβω την σοκολάτα, κόβω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, κοσκινίζω το αλεύρι.
  • Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε μερικές φορές με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα.
  • Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  • Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
  • Λίγη λίγη, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη κρύα σοκολάτα, στα χτυπημένα αυγά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά.
  • Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια).
  • Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Το σωστό σιμιζάρισμα στα σκεύη είναι απαραίτητο για να ξεκολλήσουν αφού ψηθούν.
  • Εναλλακτικά στο σιμιζάρισμα,  αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κακάο άγλυκο. Για πιό πλούσια αρώματα και ομοιόμορφο χρώμα.
  • Γεμίζουμε κατά τα ¾  τα μπολάκια και ισομοιράζοντας το μείγμα.
  •  Εάν είναι γεμάτες οι φόρμες θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC για 8-9 λεπτά
  • Το σουφλέ σοκολάτας είναι έτοιμο όταν φουσκώσει σταθεροποιηθεί περιμετρικά και αγγίζοντας με το δάκτυλο στο κέντρο του, να νοιώσεις σταθερή την επιφάνεια αλλά να καταλαβαίνεις ότι μέσα του τρέμει.
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθούν για ένα λεπτό χωρίς να τα αγγίζουμε.
  • Με το πιάτο που θα σερβίρουμε, σκεπάζουμε την φόρμα και αναποδογυρίζουμε με μια κίνηση. Αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα.
  • Αν δεν ξεκολλάει από την φόρμα, σημαίνει ότι δεν βουτύρωσες και δεν αλεύρωσες σωστά τις φόρμες. Σ’ αυτή την περίπτωση, το τρώω μέσα στο σκεύος.
  • Σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
  • Δεν είναι απαραίτητο να ψήσετε όλα τα σουφλέ αμέσως. Το άψητο σουφλέ διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 3 με 4 ημέρες.
  • Από το ψυγείο το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Ίσως χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα ψήσιμο.

Συνταγές

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

Κορμός σοκολάτας από την Αργυρώ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 150 γραµ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ζαχαρούχο γάλα 400 γραµ.
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 70 γραµ. κακάο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1½ πακέτο (350 γραμ.) μπισκότα βουτύρου
  • 40 γραµ. κονιάκ (ή λικέρ καφέ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) σε μικρή κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε 1΄.
  • Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γυαλίσει το μίγμα.
  • Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν για να γίνει λείος και γυαλιστερός ο κορμός σοκολάτας.
  • Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα στον κορμό μωσαϊκό τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.
  •  Ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με το χέρι.
  • Τυλίγουμε το μίγμα για το σαλάμι σοκολάτας σε λαδόκολλα ή διπλή μεμβράνη σχηματίζοντας τον κορμό σοκολάτας.
  • Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα του ο κορμός και τον παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.
  • Ο κορμός μωσαϊκό διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για πολλές εβδομάδες στην κατάψυξη.
  • Σερβίρουμε τον εύκολο κορμό μωσαϊκό με ζαχαρούχο σκέτο ή με παγωτό.