ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Σουφλέ σοκολάτας\

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ :

  • 250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γραμ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 5 αυγά
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ψιλοκόβω την σοκολάτα, κόβω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, κοσκινίζω το αλεύρι.
  • Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε μερικές φορές με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα.
  • Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  • Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
  • Λίγη λίγη, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη κρύα σοκολάτα, στα χτυπημένα αυγά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά.
  • Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια).
  • Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Το σωστό σιμιζάρισμα στα σκεύη είναι απαραίτητο για να ξεκολλήσουν αφού ψηθούν.
  • Εναλλακτικά στο σιμιζάρισμα,  αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κακάο άγλυκο. Για πιό πλούσια αρώματα και ομοιόμορφο χρώμα.
  • Γεμίζουμε κατά τα ¾  τα μπολάκια και ισομοιράζοντας το μείγμα.
  •  Εάν είναι γεμάτες οι φόρμες θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC για 8-9 λεπτά
  • Το σουφλέ σοκολάτας είναι έτοιμο όταν φουσκώσει σταθεροποιηθεί περιμετρικά και αγγίζοντας με το δάκτυλο στο κέντρο του, να νοιώσεις σταθερή την επιφάνεια αλλά να καταλαβαίνεις ότι μέσα του τρέμει.
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθούν για ένα λεπτό χωρίς να τα αγγίζουμε.
  • Με το πιάτο που θα σερβίρουμε, σκεπάζουμε την φόρμα και αναποδογυρίζουμε με μια κίνηση. Αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα.
  • Αν δεν ξεκολλάει από την φόρμα, σημαίνει ότι δεν βουτύρωσες και δεν αλεύρωσες σωστά τις φόρμες. Σ’ αυτή την περίπτωση, το τρώω μέσα στο σκεύος.
  • Σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
  • Δεν είναι απαραίτητο να ψήσετε όλα τα σουφλέ αμέσως. Το άψητο σουφλέ διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 3 με 4 ημέρες.
  • Από το ψυγείο το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Ίσως χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα ψήσιμο.

Leave a Reply