\
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ :
- 250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 250 γραμ. βούτυρο σε κομμάτια
- 5 αυγά
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 100 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Ψιλοκόβω την σοκολάτα, κόβω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, κοσκινίζω το αλεύρι.
- Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε μερικές φορές με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα.
- Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
- Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
- Λίγη λίγη, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη κρύα σοκολάτα, στα χτυπημένα αυγά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια).
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Το σωστό σιμιζάρισμα στα σκεύη είναι απαραίτητο για να ξεκολλήσουν αφού ψηθούν.
- Εναλλακτικά στο σιμιζάρισμα, αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κακάο άγλυκο. Για πιό πλούσια αρώματα και ομοιόμορφο χρώμα.
- Γεμίζουμε κατά τα ¾ τα μπολάκια και ισομοιράζοντας το μείγμα.
- Εάν είναι γεμάτες οι φόρμες θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC για 8-9 λεπτά
- Το σουφλέ σοκολάτας είναι έτοιμο όταν φουσκώσει σταθεροποιηθεί περιμετρικά και αγγίζοντας με το δάκτυλο στο κέντρο του, να νοιώσεις σταθερή την επιφάνεια αλλά να καταλαβαίνεις ότι μέσα του τρέμει.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθούν για ένα λεπτό χωρίς να τα αγγίζουμε.
- Με το πιάτο που θα σερβίρουμε, σκεπάζουμε την φόρμα και αναποδογυρίζουμε με μια κίνηση. Αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα.
- Αν δεν ξεκολλάει από την φόρμα, σημαίνει ότι δεν βουτύρωσες και δεν αλεύρωσες σωστά τις φόρμες. Σ’ αυτή την περίπτωση, το τρώω μέσα στο σκεύος.
- Σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
- Δεν είναι απαραίτητο να ψήσετε όλα τα σουφλέ αμέσως. Το άψητο σουφλέ διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 3 με 4 ημέρες.
- Από το ψυγείο το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Ίσως χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα ψήσιμο.