Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου, 2020
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΤΟ ΕΛΑΦΑΚΙ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ
22 μέρες για τα Χριστούγεννα ... και τώρα ας τραγουδήσουμε το Ρούντολφ το ελαφάκι..
Δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 2020
ΣΜΟΥΘΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
Καλημέρα σας!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά!! Σήμερα θα φτιάξουμε ... ΣΜΟΥΘΙ
Μερίδες: 2
Για το smoothie πρωτεϊνης (protein smoothie) διαλέγουμε πολύ ώριμες σχεδόν μαύρες μπανάνες.
Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη να γίνουν παγάκια.
Αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης σε σκόνη.
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν.
Αν θέλετε πιο ρευστή σύσταση στο smoothie προσθέστε λίγο επιπλέον γάλα.
Απολαύστε το για πρωινό ή σαν ένα τονωτικό και δροσιστικό σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια!
Δημοσιεύτηκε στις 1 Δεκεμβρίου, 2020
ΠΡΩΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
24 μέρες μείνανε για τα Χριστούγεννα
Σήμερα αποφάσισα να ανεβάσω ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά
Χριστούγεννα
(Κωστής Παλαμάς)
Τι φως και χρώμα κι εμορφιά να σκόρπιζε τ’ αστέρι
οπού στην κούνια του Χριστού τους Μάγους έχει φέρει!
Ποιός άγγελος το διάλεξε για τέτοιο ταχυδρόμο!
Τ’ άλλα τ’ αστέρια θα ‘βλεπαν το φωτεινό του δρόμο
κι από τη ζήλεια θα’ τρέμαν…Αστέρι σε ποια χώρα
του απέραντου ουρανού να λαμπυρίζεις τώρα;
Η παντοδύναμη φθορά μην έσβησε το φως σου;
Ή μήπως είσαι αθάνατο και συ σαν το Χριστό σου;
Δεν κατεβαίν’ η λάμψη σου κι εδώ στα χώματά μας;
Για όλα τ’ άστρα, αλίμονο! δεν είναι η ματιά μας…
Και μόνον όταν τα λαμπρά Χριστούγεννα μας θα μπουν,
θαρρώ πως οι ακτίνες του μες την ψυχή μου λάμπουν.
και μια ενημέρωση... τα περισσότερα επόμενα άρθρα θα είναι Χριστουγεννιάτικα
Στις 25 Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα) θα σας στείλω μια ταινία που διαρκεί 30 λεπτά περίπου και κάποιες εικόνες!!!
Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου, 2020
ΕΥΚΟΛΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΟΤΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΑΣΑΝ
Υπέροχη, βελούδινη μους σοκολάτας, με τραγανά καραμελωμένα φουντούκια, αφράτα κρουασάν βουτύρου και από πάνω σαντιγύ
Εκτέλεση
Για την εύκολη μους σοκολάτας
Για την εύκολη μους σοκολάτας, χτυπάµε την κρύα κρέµα γάλακτος στο µίξερ, σε παχύρευστη µορφή. Την αφήνουµε στο ψυγείο.
Ψιλοκόβουµε σε τρίµµατα τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουµε το γάλα σε μία κατσαρόλα, μέχρι να έρθει σε σηµείο βρασµού. Περιχύνουµε με το καυτό γάλα τη θρυµµατισµένη σοκολάτα και σκεπάζουµε το µπολ για 1 λεπτό.
Με μία σπάτουλα ανακατεύουµε, για να λιώσει καλά η σοκολάτα. Πρέπει να λιώσουν όλα τα κομματάκια σοκολάτας και το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο με βελούδινη υφή.
Αφήνουµε 5 λεπτά να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα. Λίγη λίγη, και ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, ρίχνουµε την παχύρευστη χτυπημένη κρέµα στη σοκολάτα.
Η µους σοκολάτα θα πρέπει να είναι απαλή με βελούδινη υφή.
Σε αυτό το στάδιο η μους σοκολάτα είναι αρκετά ρευστή.
Αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις υλικών. Πρώτα μους σοκολάτα, μετά καραμελωμένα φουντούκια και στο τέλος τα κρουασάν βουτύρου. Γαρνίρουμε με σαντιγύ. Παγώνουμε για 2 ώρες. Σερβίρουμε με κουτάλι.
Για τα κρουασάν βουτύρου
Κόβουμε σε μπουκιές τα ψημένα κρουασάν. Τα απλώνουμε σε ένα δίσκο και τα περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Αφήνουμε να παγώσει η σοκολάτα και να σταθεροποιηθεί.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και τα φουντούκια χωρίς να τα ανακατέψουμε.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι, σχεδόν, να λιώσει η ζάχαρη. Τότε, με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά, ώστε να καλυφθούν τα φουντούκια από την καραμέλα.
Όταν σιγουρευτούμε ότι έλιωσε όλη η ζάχαρη και καλύφθηκαν όλα τα φουντούκια με καραμέλα, αδειάζουμε όλο το μείγμα με προσοχή σε επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τα φουντούκια με την καραμέλα, όσο είναι ακόμα ζεστά, γιατί όταν κρυώσει η καραμέλα θα στερεοποιηθεί.
Πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού όσο ακόμα είναι ζεστή η καραμέλα. Αφήνουμε να κρυώσει. Τεμαχίζουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε τα μισά κομμάτια στο μπλέντερ για να γίνουν σκόνη (πραλίνα). Τα υπόλοιπα τα χτυπάμε σε γουδί, για να γίνουν ψιλοκομμένα.
Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου, 2020
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΣΤΙΓΜΗΣ
Εκτέλεση
Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα στιγμής με κακάο, είναι γρήγορη, οικονομική και μοναδική και πρέπει να την φτιάξετε όλοι!
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά ,το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε µε σύρμα.
Πώς ψήνουμε τη σοκολατόπιτα στιγμής
Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Είναι ώρα για το πασπάλισμα του γλυκού. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ωμής σοκολατόπιτας . Περιχύνουμε σιγά σιγά όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας µε το βραστό νερό.
Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της. Ή στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα για 35-40΄περίπου.
Είναι μια σοκολατόπιτα που όταν την κόβεις, το δικό της σοκολατένιο σιρόπι έχει ποτίσει κάθε μπουκιά.
Προσοχή! Η σοκολατόπιτα στιγμής δεν κόβεται. Τη σερβίρουμε µε κουτάλα μέσα από το πυράντοχο σκεύος που την ψήσαμε, βάζοντας στο πλάι παγωτό ή λίγη σαντιγί. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για εύκολο και τέλειο παγωτό βανίλια.
Μυστικά για τη σοκολατόπιτα στιγμής
-Κοσκινίστε όλα τα στερεά υλικά ώστε να πάρουν αέρα και να διαλυθούν τυχόν κομπάκια από αλεύρι και κακάο.
-Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή η σοκολατόπιτα. Ένα απαλό ανακάτεμα είναι αρκετό. Πρέπει απλά να ενωθούν τα υλικά και να μην βλέπετε άλλο το αλεύρι.
-Για να δημιουργήσετε αυτό το υπέροχο σοκολατένιο σιρόπι, πρέπει αφού βάλετε το μείγμα της σοκολατόπιτας στο ταψί, τότε να πασπαλίσετε με τη ζάχαρη και το κακάο όλη την επιφάνεια της. Περιχύστε σιγά-σιγά με το βραστό νερό όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο τα ψήνεται και θα μετατρέπεται σε ένα σοκολατένιο σιρόπι που ποτίζει το γλυκό απλά θα σας ξετρελάνει.
Προσοχή ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος όταν το γλυκό θα μπει μέσα. Η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη περίπου σε 40´.Θα τσεκάρετε απλά την επιφάνεια της ώστε να έχει σταθεροποιηθεί να μην τρέμει δηλαδή το κέικ. Απολαύστε την ζέστη ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν θέλετε να κάνετε νηστίσιμη και vegan τη σοκολατόπιτα στιγμής, αντικαταστήστε το γάλα και το βούτυρο, με φυτικό γάλα και φυτικό βούτυρο αντίστοιχα.
Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου, 2020
ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΤΥΛΙΧΤΑ ΣΕ ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΖAΤΖΙΚΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Εκτέλεση
Για τα σπιτικά σουβλάκια με πίτα
Περνάμε το κρέας σε ξυλάκια για σουβλάκια. Τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ βαθύ και στενό. Αφού μαρκάρουμε τα σουβλάκια στη σχάρα, τα βουτάμε στη μαρινάδα. Τα αφήνουμε να σταθούν το λιγότερο για 20′, τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και ολοκληρώνουμε το ψήσιμό τους για λίγα επιπλέον λεπτά.
Ψήνουμε τις πίτες, τις γεμίζουμε με τα ζουμερά καλαμάκια και μια γενναία δόση τζατζίκι λαχανικών. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και απολαμβάνουμε αμέσως.
Για τις πίτες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την παρακάτω συνταγή μου για σπιτικές πίτες για σουβλάκι.
Για το τζατζίκι λαχανικών
Αποφλοιώνουμε τη ντομάτα και την κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και κρατάμε μόνο τη σάρκα της. Την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζει καλά.
Τρίβουμε το αγγούρι με την φλούδα του και το κολοκύθι. Τα αλατίζουμε κι αφήνουμε σε σουρωτήρι να μαραθούν για λίγα λεπτά. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ.
Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, τα βότανα, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σχεδόν να λιώσει το αβοκάντο. Παγώνουμε καλά το ιδιαίτερο και υπέροχο αυτό τζατζίκι. Συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Είναι η ώρα να απομυθοποιήσουμε το σουβλάκι. Πρόκειται για ένα απόλυτο ισορροπημένο γεύμα που μπορεί να μας δώσει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Κάντε το δικό σας σπιτικό σουβλάκι, με τα αγνά υλικά που ξέρετε κι απογειώστε τη διατροφική αξία του γεύματος σας. Χρησιμοποιήστε στήθος κοτόπουλο για περισσότερο light εκδοχή. Επίσης να θυμάστε ότι το σουβλάκι αποτελεί ένα εξαιρετικό «όχημα» για να εισάγετε στη δίαιτά σας λαχανικά που δε συνηθίζετε. Το γιαούρτι μας δίνει προβιοτικά που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργιά του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού. Το καρότο, αβοκάντο, κολοκύθι, καρότο μας δίνουν φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση των ουδετερόφιλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα μακροφάγα κύτταρα των ιστών), ενώ παράλληλα φαίνεται να ισχυροποιούν τη δράση της βιταμίνης C.«.
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου, 2020
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ CHEF
Υλικά Συνταγής
-
Για τη σαλάτα του σεφ
- 1 μικρό και σφιχτό iceberg
- 1 καρδιά μαρουλιού και 2-3 τρυφερά φύλλα
- 1 σαλάτα (φύλλα σαλάτας)
- 1 τρυφερό αγγούρι
- 10 ντοματίνια
- 4 φέτες ζαμπόν
- 2 φέτες γκούντα (κομμένες σε καρέ)
- 2 φέτες τσένταρ (κομμένες σε καρέ)
- 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα
- 2 αυγά βρασμένα
- φρυγανισμένο ψωμί ή κρουτόν για το σερβίρισμα
Για την σάλτσα cocktail
- 4 κ.σ μαγιονέζα σπιτική
- 3 κ.σ γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ κέτσαπ
- 1 κ.σ μουστάρδα απαλή
- λίγες σταγόνες ξύδι
- λίγες σταγόνες κονιάκ
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για την σαλάτα του chef φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα cocktail. Βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Διατηρούμε κρύα την σος για την σαλάτα του σεφ.
Για τη σαλάτα
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα λαχανικά.
Κόβουμε το iceberg σε χοντρά κομμάτια.
Χωρίζουμε τα φύλλα από την καρδιά μαρουλιού.
Τα μεγάλα φύλλα τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα για το γαρνίρισμα της σαλάτας.
Κόβουμε το αγγούρι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους που θα κατεβάσουν υγρασία στη σαλάτα.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα πράσινα λαχανικά, προσθέτουμε το αγγούρι, τα ντοματίνια, το ζαμπόν, τα καρέ τυριού.
Περιχύνουμε με 3 κουταλιές της σούπας dressing κι ανακατεύουμε τη σαλάτα του σεφ. Τη βάζουμε σε βαθιά πιατέλα ή σαλατιέρα.
Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά κομμένα στα 2 ή στα 4, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Σερβίρουμε τη σαλάτα του σεφ με φρυγανισμένο ψωμί.
Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου, 2020
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Γεια σας και πάλι!!!
Τα παρακάτω αρχεία είναι Χριστουγεννιάτικα!! Πιο συγκεκριμένα περιέχουν ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη , κάποιες εικόνες και ένα ημερολόγιο
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ
Και μια μικρή ενημέρωση... μέχρι τα Χριστούγεννα θα ανεβάζω άρθρα μέρα παρά μέρα για να σας λέω πόσες μέρες μείνανε για τα Χριστούγεννα. Δε θα είναι μεγάλα, κάποια θα περιέχουν κάποιο ημερολόγιο ή έγγραφο ή εικόνα ή κάποιο τραγούδι ή κείμενο
Και μια άλλη ανακοίνωση... θα ήθελα να μου γράφετε κάτω στα σχόλια αν σας αρέσει και τι άλλο θα θέλατε να βάλω...
Σας ευχαριστώ πολύ
Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου, 2020
ενημέρωση
Γεια σας!!
θέλω να σας ενημερώσω πως θα ανεβάζω άρθρα κάθε Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή Σάββατο & Κυριακή