Συνταγή για σπιτικά ποπ κορν τραγανά και τέλεια, με όλα τα μυστικά. Φτιάξτε ποπ κορν με βούτυρο και αλάτι, μπάρμπεκιου ή με γεύσεις που σας αρέσουν, με βότανα και μπαχαρικά, ακόμα και με τυρί. Τα δε καραμελωμένα ποπ κορν, είναι τα αγαπημένα μου. Μην αργείτε σε 2' γίνονται!
Εκτέλεση
Πως φτιάχνω ποπ κορν στην κατσαρόλα; Με τη συνταγή που σας έχω εδώ μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά ποπ κορν με βούτυρο και αλάτι, καραμελωμένα ποπ κορν γλυκά με αλατισμένη καραμέλα, μπάρμπεκιου, αλλά και με γεύσεις που σας αρέσουν, με διάφορα βότανα και μπαχαρικά όπως πάπρικα, ακόμα και με γεύση τυρί. Για να φτιάξουμε τέλεια σπιτικά popcorn, χρειαζόμαστε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, μεσαίου μεγέθους, με καπάκι. Ζεσταίνουμε μέσα στην κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ντυθεί καλά η βάση με το λάδι. Όταν κάψει το λάδι ρίχνουμε 3-4 κρόκους καλαμπόκι και περιμένουμε να σκάσουν και να ανοίξουν. Μόλις ανοίξουν τα δοκιμαστικά ποπ κορν, τότε ρίχνουμε και τα υπόλοιπα καλαμπόκια σε μια σειρά. Να γίνουν δηλαδή μία στρώση αραιή στη βάση της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε με κουτάλα να λαδωθούν όλα τα καλαμπόκια. Βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα την τραβάμε από τη φωτιά και περιμένουμε ακριβώς μισό δευτερόλεπτο.
Τότε ξαναβάζουμε τα ποπ κορν στη φωτιά. Περιμένουνε λίγο και ξαφνικά θα αρχίσουν όλα να σκάνε και να ανοίγουν ταυτόχρονα σε λίγα δευτερόλεπτα. Βάζουμε το καπάκι λοξά στο πλάι ώστε να φεύγει ο ατμός και να αναπνέουν τα popcorn για να γίνουν πιο τραγανά όταν ανοίξουν. Όσο σκάνε και κάνουν θόρυβο κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να τα βοηθήσουμε όλα να ανοίξουν.
Όταν σταματήσει ο θόρυβος από το σκάσιμο του καλαμποκιού και καταλαγιάσει η φασαρία, σε μερικά δευτερόλεπτα, στην κατσαρόλα τότε είναι έτοιμα. Σημαίνει έχουν ανοίξει όλα. Αμέσως τα αδειάζουμε σε φαρδύ μπολ.
Ποπ κορν με βούτυρο
Για να φτιάξουμε ποπ κορν με βούτυρο, στην άδεια ζεστή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Εγώ αφήνω και λίγο παραπάνω να καούν οι πρωτεΐνες του βουτύρου και να πάρει τα αρώματα του beur noisete. Για να κάνεις το βούτυρο beur noisete, το αφήνεις στη φωτιά να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα. Έτσι τα αρώματα του βουτύρου και η γεύση του είναι πιο έντονα και γίνονται πολύ πιο νόστιμα. Περιχύνουμε τα ποπ κορν με το καυτό βούτυρο και ανακινούμε το μπολ ώστε να βουτυρωθούν όλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
Καραμελωμένα ποπ κορν γλυκά (με αλατισμένη καραμέλα)
Για τα γλυκά ποπ κορν με καραμέλα θα χρειαστείτε: 200 γραµ. ζάχαρη, 100 γραµ. νερό, 30 γραµ. βούτυρο, 2-3 πρέζες ανθό αλατιού.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα από το χερούλι. Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό σκούρο χρώμα καραμέλας, ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον ανθό αλατιού.
Περιχύνουμε τα ποπ κορν στα γρήγορα και αμέσως ανακατεύουμε με δυο σπάτουλες ώστε να ντυθούν όλα με καραμέλα. Τα αδειάζουμε γρήγορα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα απλώνουμε να κρυώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν καλά, τα σπάμε να ξεχωρίσουν μεταξύ τους και τα σερβίρουμε.
Έξτρα tips για τα καραμελωμένα ποπ κορν
Πρέπει να δουλεύουμε γρήγορα πριν κρυώσει η καραμέλα, να τα ανακατέψουμε αμέσως και να τα στρώσουμε στο ταψί.
Βάζουμε τα σκεύη μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση για να λιώσει η καραμέλα από την κατσαρόλα και τις κουτάλες και να καθαρίσουν τα σκεύη καλά.
Πώς να φτιάξω ποπ κορν μπάρμπεκιου
Αφού φτιάξετε τα ποπ κορν, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά προσθέτετε το βούτυρο και τα παρακάτω: 1/2 κ.γλ κύμινο, 1/2 κ.γλ τσίλι, 1/2 κ.γλ σκόρδο σκόνη, 1/2 κ.γλ αλάτι, 2 κ.σ σάλτσα μπάρμπεκιου.
Ανακατεύετε και περιχύνετε τα popcorn. Τα απλώνετε σε ένα ταψί να στεγνώσουν. Μέχρι να κρυώσουν καλά τα ανακατεύουμε που και που.
Μυστικά για σπιτικά ποκ κορν
-Αν αναρωτιέστε πώς φτιάχνουμε ποπ κορν, σας λέω δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το μόνο δύσκολο είναι να κρατήσεις ανοιχτόχρωμα τα popcorn, να μην καούν δηλαδή όσα είναι στη βάση της κατσαρόλας, γιατί τότε θα πικρίσουν.
-Το σημαντικό στα σπιτικά ποπ κορν είναι να εξισορροπήσεις την θερμοκρασία του καλαμποκιού με του λαδιού στην κατσαρόλα.
–Χρειάζεστε μια κατσαρόλα με βαριά βάση και καπάκι.
–Ο ατμός που μαζεύεται στο καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να φεύγει γι αυτό αφήνουμε μικρό άνοιγμα στο καπάκι. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα αφήνοντας μικρό άνοιγμα στο πλάι, πρώτα με πετσέτα και μετά με καπάκι. Έτσι καμία σταγόνα υδρατμοί δεν θα πέσει μέσα στα popcorn. Στο τέλος θα έχετε τα πιο τραγανά ποπ κορν που έχετε δοκιμάσει.
–Μπορείτε να δώσετε ό,τι γεύση θέλετε στα ποπ κορν. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με μπαχαρικά όπως καπνιστή πάπρικα, πιπέρι καγιέν, κύμινο, κάρυ ή ό,τι σας αρέσει. Επίσης μπορείτε να τα αρωματίσετε με βότανα, να τους ρίξετε τυρί τριμμένο (όπως παρμεζάνα) αλλά και να τα περιχύσετε με αλατισμένη καραμέλα που εγώ προσωπικά λατρεύω.
1 comments
Ωραίο το άρθρο σου!