English

15 παραδοσιακά, ιταλικά γλυκά🍩

1. Bombolone ιταλικά γλυκά

Ένα στρογγυλό, γεναιόδωρο donut με γέμιση κρέμας το οποίο σερβίρεται ζεστό και αχνιστό, κατευθείαν από τον φούρνο. Οι Ιταλοί το ονομάζουν “bomba” γιατί όντως πρόκειται για θερμιδική βόμβα αλλά αν είναι κάτι να ανατιναχτεί στο στομάχι σου, καλύτερα να είναι κάτι νόστιμο.

2. Zabaione

Zabaione - Wikipedia

Mπορεί να το ακούσεις και με το όνομα zabaglione και σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο, αναλόγως την εποχή. Φτιάχνεται με χτυπημένα ασπράδια αβγού μαζί με ζάχαρη και γλυκό κρασί και συνοδεύεται από φρούτα ή μπισκότα. Είναι τόσο δημοφιλές που υπάρχει και σε γεύση παγωτού.

3. Amaretti

Γκοφρέτα με Κρέμα Κακάο Amaretti (68 g) | e-Fresh.gr

Γλυκόπικρα μπισκοτάκια με βάση το αμύγδαλο που είναι τραγανά στο εξωτερικό τους και πολύ μαλακά στον πυρήνα. Πηγαίνουν καταπληκτικά με έναν καλοφτιαγμένο καφέ.

4. Torta Della Nonna

Torta della nonna - CHIELLINI frutta secca dal 1953

Η Τάρτα της Γιαγιάς είναι μία συνταγή που διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια και από περιοχή σε περιοχή, όμως η γέμισή της έχει πάντα ως βασικό συστατικό το λεμόνι ενώ στην κορυφή στολίζεται με ζάχαρη. Ένα είδος lemon pie δηλαδή, εκτός του ότι είναι χίλιες φορές πιο νόστιμη.

5. Seada

Αυτά τα τεράστια ravioli φτιαγμένα από σιμιγδαλένιο αλεύρι είναι το πιο διάσημο επιδόρπιο της Σαρδηνίας. Μπορείς να τα βρεις παντού στο νησί αλλά σχεδόν πουθενά αλλού στην χώρα, όμως αξίζει το ταξίδι. Ένα τέτοιο γλυκό είναι τηγανισμένο και γεμισμένο με πρόβειο τυρί και ξύσμα λεμονιού. Σερβίρεται ζεστό και περιχύνεται με μέλι, προσφέροντάς σου έναν καταπληκτικό συνδυασμό γλυκού και αλμυρού που σε αφήνει άφωνο.

6. Cassata

Προέρχεται από την Σικελία και ναι, είναι πολύ πράσινο. Μπορείς να το βρεις ως ένα μεγάλο κέικ ή σε ατομικές μερίδες και φτιάχνεται από παντεσπάνι βουτηγμένο σε λικέρ, αμυγδαλωτό, ζαχαρωμένα φρούτα, κομματάκια σοκολάτας και τυρί ricotta! Όσοι το έχουν δοκιμάσει δηλώνουν αιώνια αγάπη και αφοσίωση.

7. Tiramisu

Δεν θα πετύχεις πουθενά μία καλύτερη εκδοχή του διάσημου γλυκού από όταν το ψάξεις στην χώρα που γεννήθηκε. Πόσα τελικά χρωστάμε στους Ιταλούς! Mama mia!

8. Semifreddo

Είναι μόνο “μισοπαγωμένο”, όπως λέει και το όνομά του και βρίσκεται μεταξύ της κρεμώδους μους και του παγωτού. Οι τρόποι σερβιρίσματος ποικίλουν αλλά η γεύση παραμένει μοναδική κάθε φορά.

9. Gelato

Rebelissimo - Gelato Genuino, Τζάκο - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Tόσα πολλά παραπάνω από απλό παγωτό…Πρόκειται για επιστήμη που κανένας δεν κατέχει τόσο καλά όσο οι Ιταλοί ζαχαροπλάστες. Μην γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα χωρίς να έχεις καταναλώσει όσο περισσότερο gelato μπορείς, ανεξαρτήτως του καιρού. Ακόμα και να βήχεις μετά, το αξίζει.

10. Zeppole

Zeppole Di San Giuseppe - Marisa's Italian Kitchen

Mικρές μπουκίτσες τηγανισμένης ζύμης, με γέμιση κρέμας ή σοκολάτας και πασπαλισμένες με ζάχαρη. Υπάρχουν και σε αλμυρή εκδοχή και συνοδεύονται από γαύρους.

11. Cannoli

Classic Cannoli Recipe | Bon Appétit

Το πιο γλυκό τυλιχτό που θα δοκιμάσεις στην ζωή σου και σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο. Θα το βρεις σε διάφορα μεγέθη, από τα μικροσκοπικά cannulicchi μέχρι τα εντυπωσιακά μεγάλα cannoli που συνήθως σερβίρονται στο Palermo της Σικελίας.

12. Occhi di Bue

Ricetta Occhi di bue alla Nutella - Cucchiaio d'Argento

Στρογγυλά μπισκότα με μαρμελάδα στο κέντρο δηλαδή mini πάστα φλώρες δηλαδή ότι πιο λαχταριστό υπάρχει για πρωινό.

13. Pandoro

Pandoro (Verona Christmas Cake) Recipe

Ενώ εμείς κάθε Χριστούγεννα τρέχουμε να προμηθευτούμε Panetonne πριν εξαντληθούν για να μην βρεθούμε ξαφνικά χωρίς κάτι να βουτήξουμε στο γάλα μας τις γιορτινές μέρες, οι Ιταλοί ασχολούνται και με ένα άλλο εξίσου νόστιμο κέικ, του οποίου το όνομα σημαίνει “χρυσό ψωμί”. Σαφώς πιο σκληρό σε υφή από το φρουτένιο Panetonne, το Pandoro είναι άκρως χορταστικό και άξιος αντίπαλος στην μάχη για το ποιο θα φαγωθεί περισσότερο.

14. Sfogliatella

Authentic Italian Sfogliatelle Recipe | Napoli's delicious dessert

Σκληρή σφολιάτα σε σχήμα στρειδιού, με γέμιση από τυρί ricotta και καραμελωμένα πορτοκάλια. Αγαπημένο γλυκό των κατοίκων της Νάπολης και σε λίγο και δικό σου.

15. Panna Cotta

Panna Cotta Recipe - Cooking Classy

Tα κλασσικά είναι και τα πιο αγαπημένα!

10 comments

Skip to comment form

  1. Κάποια δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν!! Και δεν ήξερα επίσης ότι τα Amaretti ήταν Ιταλικά!! Τέλειο άρθρο!!

  2. Πολύ ωραίο άρθρο τα περισσότερα γλυκά φένονται νόστιμά

  3. πεντανομιστα φαινονται !!!

  4. Πολύ ωραίο άρθρο!!! Εγώ εδώ δοκιμάσει το τιραμισού και τα amaretti! Εσύ έχει δοκιμάσει κάποιο από αυτά τα γλυκά; Και αν ναι ποιο;

  5. Οοοο φανταστικάαα και φαίνονται και πολύ νόστιμα 😋😋!! Τέλειο άρθρο!!

  6. Τέλειο άρθρο!! Μου άνοιξες την όρεξη! 😂

  7. Omg! Τόσα γλυκά !!
    Τι λέω…; Αφού δεν μου αρέσουν…😂.
    Πολύ ωραίο άρθρο ! ΑΠΛΑ … θα σε συμβούλευα να το κάνεις με δώσεις … γιατι είναι πολύ μεγάλο …

  8. Hello, Helen. Are you alright???

  9. Τέλεια φαίνονται!🤤😋

  10. Μπράβο θέλω να φάω ένα ή μήπως τα θέλω όλα;

Leave a Reply