Συμβουλές για την Α’ γυμνασίου-part 2

Γειά σας και καλωσορίσατε στο 3o άρθρο από την Back to school series στο blog μου! Μπορείτε να βρείτε τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς εδώ!

Heyyy its me Christinaaaaa!!

Γειά σας λοιπόν καιρό είχαμε να τα πούμε (βασικά όχι νταξει ανέβασα άρθρο προχθες lol) ! Καλως ήρθατε στο part 2 των συμβουλών για το γυμνάσιο 🥳 με το που ανέβασα το  part 1  (χεχε πατήστε το για να το δειτε αν δεν το έχετε δει ήδη😉) μου ζητήσατε να κάνω και part 2 οπότε ωρίστεε !!

Προετοιμαστείτε γιατί θα είναι μεγάλο αλλά heyy, μην το skipάρεις γιατί πίστεψέ με θα σου φανεί χρήσιμο ακόμα και αν ήδη πας γυμνάσιο αυτές οι συμβουλές είναι και για εσένα γιατί θα δούμε tips για:

1. Σχολειο-μαθηματα-διαβασμα

2.Κοινωνικα (tips για φιλιες, σχέσεις κλπ) 

3. Πιο ασχετα ή γενικά tips

A ναιι και πριν αρχίσουμε έχω να κάνω ένα καθόλου βαρετό disclaimer *βάζω την σοβαρή φωνή μου*

Aυτά τα tips είναι απλά η γνώμη μου και βασίζονται στην δική μου προσωπική εμπειρία, σχολικό περιβαλλον και απόψεις οπότε αν διαφωνούμε σε κάτι ή αν κάνω κάποιο λάθος μπορούμε να το συζητήσουμε στα σχόλια με ευγένεια πάντα 🙂 

Οκκ αρκετά με τις εισαγωγές, ας αρχίσουμε! Εnjoyy 🌸

𝐒𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥

Θα δούμε πρώτα τις συμβουλές για το σχολείο-διάβασμα-μαθήματα

  • Γενικά η Α γυμνασίου δεν είναι υπερβολικά δύσκολη τάξη οπότε η πιο σημαντική συμβουλή μου είναι να μην αγχώνεστε καθόλουυυ! Είναι βέβαια ένα επίπεδο πιο πάνω και προσθέτονται νέα μαθήματα αλλά αν προσπαθείς λίγο μην ανησυχείς you got thiss!

 

  • Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν πειράζει και να μην διαβάζεις στο γυμνάσιο γιατί ''όλα θα κριθούν στο λύκειο''  παρόλα αυτά εγώ σου λεω ότι καλό είναι να προσπαθείς  να διαβάζεις όχι για τους γονείς σου ή για να πάρεις καλούς βαθμούς αλλά περισσότερο για εσένα και γιατί έτσι σιγά σιγά θα μάθεις να συγκεντρώνεσαι και θα βάλεις κάποιες ✨βάσεις✨ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα σου σχολικά χρόνια!

 

  • Δεν είναι κακό ούτε ντροπή να παίρνεις σοβαρά το σχολείο και να προσπαθείς να είσαι καλή μαθήτρια (και αν κάποιοι σε κοροϊδεύουν για αυτό απλά ζηλεύουν) ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να κλαις και να στεναχωριέσαι αν έχεις μια ατυχία σε ένα διαγώνισμα και δεν πάρεις καλό βαθμό απλά σκέψου το: έκανες την προσπάθειά σου? Ναι!  έμαθες καινούργια πράγματα διαβάζοντας για το διαγώνισμα/γνώριζες την ύλη? Ναι!  Αυτός ο βαθμός θα επηρεάσει την ζωή σου σε 5 χρόνια από τώρα?  Όχιιι! Ούτε καν που θα τον θυμάσαι!  Οπότε αν δεν τα πας καλά σε ένα διαγώνισμα μην στεναχωριέσαι, είναι μια ευκαιρία να μάθεις από τα λάθη σου! Η προσπάθεια έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία (Και ένα μικρό μυστικό από εμένα που ισχύειιιι: οι καθηγητές δεν σε κρίνουν από ένα διαγώνισμα, κρίνουν την συνολική παρουσία σου στην τάξη, την συμμετοχή σου, την συνέπειά σου στις εργασίες κλπ) 

 

  • Να συμμετέχεις στην τάξηηη!! Plzz σε ικετεύω να συμμετέχεις στην τάξη🙏🏻🙏🏻 (εντάξει λίγο υπερβολικό αλλά νομίζω με πιάνετε) θα κάνεις πολύ καλύτερη εντύπωση στους καθηγητές και θα σχηματίσεις μια καλύτερη εικόνα! 

 

  • Ειδικά τώρα στην πρώτη γυμνασίου προσπάθησε να μάθεις πώς σε βολεύει να μελετάς-διαβάζεις και βρες ένα σύστημα οργάνωσης που δουλεύει για εσένα!

 

  • Νομίζω η οργάνωση είναι αυτό που χρειάζεσαι για να μην αγχώνεσαι από τα μαθήματα και οργάνωση= πρόγραμμα οπότε φτιάξε ένα καθημερινό πρόγραμμα και προσπάθησε να το εφαρμόζεις!! Πιστεψέ με θα κάνει την ζωή σου 100 φορές πιο εύκοληη ειδικά αν έχεις πολλές δραστηριότητες-φροντιστηρια!

 

  • Αν έχεις πολλά μαθήματα και φοβάσαι ότι δεν θα τα προλάβεις, μην κάτσεις να κλαις την μοίρα σου και σε καμία περίπτωση μην σε πιάσει πανικός γιατί έτσι θα χάσεις ΠΟΛΥ χρόνοοοο(το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία 😥)!! Αντίθετα πάρε μια βαθιά ανάσα (και πάρε και το αγαπημένο σου σνακ😉) πιες ένα ποτήρι νερό, ηρέμησε  και προσπάθησε να τα πάρεις όλα βήμα βήμα χωρίς άγχος, είμαι σίγουρη ότι έτσι θα ξεμπερδέψεις πολύ πιο γρήγορα!

 

  • Μην αφήνεις κενά γιατί μετά θα τα βρεις όλα μπροστά σου στις εξετάσεις!

 

  • Τα απροειδοποίητα τεστ δεν είναι δύσκολα και συνήθως οι καθηγητές πετάνε κάποιες σπόντες (του τύπου ''να το διαβάσετε καλααα αυτο το μάθημα'') για να σε προετοιμάσουν ότι θα έρθει απροειδοποίητο! Αν διαβάζεις δεν έχεις κανένα θέμα! Αλλάααα προσοχή, οι καθηγητές  έχουν δικαίωμα να βάλουν και απροειδοποίητο διαγώνισμα στο μάθημα της ημέρας οπότε να είσαι προσεκτική αλλά ξαναλέω και να μην τα πας καλά δεν υπάρχει λόγος να κλαις και να στεναχωριέσαι!!

 

  • Οι εξετάσεις δεν είναι δύσκολες αν διαβάζεις όλη την χρονιά! Οι καθηγητές βάζουν τέτοια θέματα ώστε να βοηθήσουν και τους πιο μέτριους να περάσουν!

 

  • Να κρατάς σημειώσειςς!!Οι σημειώσεις με έχουν σώσει πραγματικά με έχουν βοηθήσει να πάρω πολύ καλούς βαθμούς σε διαγωνίσματα και θα σας τις πρότεινα ανεπιφύλακταα!! Θα ανεβάσω σύντομα και ένα άρθρο-βίντεο με το πώς κάνω σημειώσεις! 

 

Αυτά έχω να πω για τις σχολικές συμβουλες! Κλείνω με δύο λίγο cringe quotes που όμως ισχύουν κάπως

Try your BEST but don't STRESS✨

✨Ο πανικός παγώνει το μυαλό✨ 

 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐥𝐢𝐟𝐞

Ηρθε η στιγμή που όλες περιμένατε! Θα δούμε tips για φιλίες. σχέσεις, famous κλπ

Θα αρχίσουμε με τις σχέσεις (αν και το θεωρώ ασήμαντο) 

  • Σε καμία περίπτωση μην κάνεις σχέση στο γυμνάσιο αν δεν νιώθεις έτοιμη! Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι μόνο και μόνο γιατί σε πιέζουν οι φίλες σου ή κάποιο αγόρι ή απλά γιατί νιώθεις ότι ''πρέπει'' επειδή όλοι το κάνουν!

 

  • Στην εφηβεία είναι φυσιολογικό να έχεις crush και να θέλεις να κάνεις σχέση αλλά τα περισσότερα αγόρια στο γυμνάσιο είναι τελείως ανώριμα οπότε δεν αξίζει καν!

 

  • Σε ΚΑΜΙΑΑΑΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ μην αλλάξεις τον εαυτό σου για ένα αγόρι!! Απλά ΟΧΙ 

 

  • Έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου για να βρεις αγόρι, δεν χρειάζεται να βιάζεσαι!  Σε αυτήν την ηλικία είναι καλύτερο να επενδύσεις σε φιλίες παρά σε μία σχέση που το πιθανότερο είναι να κρατήσει 1 μήνα!Πραγματικά δεν θέλεις να χωρίσεις και να πληγωθείς έτσι!

 

  • Δεν  σου λέω όμως να μην κάνεις σχέση! Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει! Αν λοιπόν παρόλα αυτά αποφασίσεις να κάνεις σχέση θα σου πρότεινα να το συζητήσεις με τους γονείς σου πρώτα όσο αμήχανο και αν είναι , ξέρουν τί είναι καλύτερο για εσένα! Μην τους το κρύψεις γιατί αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν και θα είναι ακόμα πιο άβολο-αμήχανο, άσε που μπορεί να μπλέξεις! 

 

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για παρέες-φιλίες! 

  • Στο γυμνάσιο θα αρχίσεις σιγά σιγά να κάνεις νέες φιλίες! Ακόμα και αν πας στο ίδιο σχολείο με παλιούς συμμαθητές σου , δεν χρειάζεται να μείνεις μόνο μαζί τους μπορεί μάλιστα να διαπιστώσεις ότι δεν ταιριάζετε πια πολύ οπότε  προσπάθησε σιγά σιγά να γνωρίσεις και νέα άτομα!! Δε λέω να παρατήσεις αυτούς που έχεις ήδη, απλά να κοινωνικοποιηθείς λίγο περισσότερο. Σκέψου ότι μπορείς να γνωρίσεις τους νέους φίλους και στους παλιούς και να κάνετε την τέλεια παρέα (δοκιμασμένοο)!

 

  • Δεν είναι κακό να μην αρέσεις σε όλους, δε θα σε συμπαθούν όλοι όπως δε συμπαθείς τους πάντες και εσύ. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να μπλέξεις σε τσακωμούς και να έχεις ''εχθρους" εσύ να είσαι ευγενική και απλά να τους αγνοείς αν δεν τους συμπαθείς 

 

  • Τα παιδιά στο γυμνάσιο συχνά αλλάζουν οπότε μην σου φανεί περίεργο αν φίλοι σου από το δημοτικό έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα τώρα! 

 

  • Δεν χρειάζεται να κάνεις παρέα μόνο με παιδιά από το τμήμα σου! Προσπάθησε να γνωρίσεις και παιδιά από άλλα τμήματα ή ακόμα και άλλες τάξεις! 

 

  • Αν δεν ξέρεις πώς να κάνεις νέους φίλους ή πώς να αρχίσεις μία συζήτηση να μερικές ιδέες

       - Κάνε τους ένα κοπλιμέντο! Πχ. Τέλεια μπλούζα! Από πού την πήρες?  ------Αα ναι -και                   εγώ ψωνίζω από   αυτό το μαγαζι......

      -Ρώτα κάτι για το σχολείο ή τα μαθήματα 

      -Ρώτα τους για τα ενδιαφέροντά τους! Τι άθλημα κάνουν, αγαπημένη ταινία, τί μουσική                 ακούνε κλπ

  • Δεν πειράζει αν δεν έχεις μια τεράστια παρέα, οι λίγοι φίλοι είναι οι καλύτεροι κατά την γνώμη μου γιατί έτσι μπορείτε να έρθετε πιο κοντά και να γνωριστείτε καλύτερα! Εγώ είμαι σε μια παρέα με 7 άτομα αλλά είμαι πιο δεμένη με μόνο 2 άτομα της παρέας!

 

  • Αν βρεθείς σε μια παρέα που νιώθεις ότι δεν σου ταιριάζει και δεν σε κάνει χαρούμενη  μην φοβηθείς να απομακρυνθείς (εγώ το έκανα αυτό το λάθος στην μισή Α γυμνασίου)! Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσεις τσακωμό και drama! Αν σου ζητήσουν εξηγήσεις πες τους στα ίσια πώς νιώθεις, μην βρεις ψέματα και δικαιολογίες! 

 

  • Αν οι ''φίλοι'' σου σε πιέζουν να κάνεις κάτι που νομίζεις ότι δεν είναι σωστό πχ. κάπνισμα, αλκοοολ κ.α  ένα έχω να σου πω, φύγε τρέχονταςςς 🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️ δεν είναι φίλοι σου σε καμία περίπτωση!!! Αν νοιάζονταν πραγματικά δεν θα σε πιέζανε! Να θυμάσαι όπως λεέι και μία φίλη μου ✨Δεν είναι μαγκια το να καπνίζεις, μαγκιά είναι το να ΜΗΝ καπνίζεις✨

 

  • Ααα ναι και κάτι τελευταίο, πολλοι στο γυμνάσιο θέλουν να γίνουν δημοφιλείς και ''famous'' κλπ αλλά πραγματικά δεν αξίζειιι! Τα ''famous''' παιδιά όλη την ώρα τσακώνονται με κάποιον και είναι μπλεγμένοι σε drama αν είσαι δημοφιλής δεν κερδίζεις κάτι παραπάνω απ' ότι οι άλλοι. Μπορεί να φαίνεται πως σε συμπαθεί ολόκληρο το σχολείο, αλλά μάλλον από πίσω σου δεν λένε και τα καλύτερα!

 

𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥

Και για τέλος κάποιες γενικές συμβουλές 

  • Ίσως να φοβάσαι που θα έχεις πολλούς καθηγητές αλλά εικλικρινά νομίζω θα σου αρέσει γιατί έτσι είναι λιγότερο βαρετό που κάθε ώρα βλέπεις και έναν άλλον καθηγητή αντί να έχεις τον ίδιο δάσκαλο όλη μέρα

 

  • Σε παρακαλωω, απενεργοποίησε το κινητό σου! Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγεις κινητό στο σχολείο και να σου το παίρνουν και μετά να πρέπει να πας στο γραφείο να το πάρεις και να ενημερώνουν τους γονείς σου.... Νομίζω μπορείς να αντέξεις για λίγες ώρες χωρίς αυτό

 

  • Γενικά μην φοβάσαι τα παιδιά της 2ας και της 3ης έχουμε μόνο 1-2 χρόνια διαφορά και δεν δαγκώνουμε😂 ούτε το παίζουμε κάτι οι περισσότεροι οπότε αν θέλεις μπορείς να πιάσεις φιλιες και με παιδιά από μεγαλύτερες ταξεις! Ουάουυ αν διαβάζεις μέχρι εδώ ευχαριστώω βάλε αυτά τα emoji στα σχόλια 🌼🤎📝

 

  • Το να είσαι διαφορετικός σημαίνει πως είσαι μοναδικός και ξεχωρίζεις! Μην ΜΗΝ προσπαθείς να μοιάσεις σε κανέναν! Να είσαι ο εαυτός σου και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

 

  • Αν νιώθεις ότι δέχεσαι εκφοβισμό συζήτησε το με κάποιον καθηγητή που εμπιστεύεσαι! Γενικά το χειρίζονται πολύ διακριτικά και με σωστό τρόπο!

 

  • Ακόμα και αν διαβάζεις πολύ προσπάθησε να βρίσκεις και λίγο χρόνο τα σαββατοκύριακα ας πούμε για να κάνεις μια δραστηριότητα που σου αρέσει ή να βγαίνεις με τους φίλους σου!

 

Αυτάα!! Το ξέρω ότι βγήκε ΤΕΡΑΣΤΙΟ 😅αλλά ήθελα να καλύψω πολλά πράγματα και ελπίζω να βοήθησα! Aν το διαβάσατε όλο μέχρι εδώ ευχαριστώ πολυυ γιατί μου πήρε ώρες να το γράψω! Αν είναι να πάτε γυμνάσιο του χρόνου και έχετε οποιαδήποτε απορία γράψτε το στα σχόλια για να την απαντήσω ή στείλτε μου μήνυμα στο προσωπικό(το username μου είναι a631151)🌼

Eπίσης μείνετε συντονισμένοι και για άλλα άρθρα από την Back to School series στο Blog μου! 

Aν θέλετε να αρχίσετε την χρονιά σας δυνατά, δείτε αυτό το βίντεο: 

Τα λέμε byeeee

 

14 comments

Skip to comment form

  1. Γεια! Αν και το άρθρο το διάβασα και παλιότερα και έχω ξανακάνει σχόλιο, φέτος πάω γυμνάσιο και μου φάνηκε πιο χρήσιμο. Φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω να διαχειριστώ εύκολα τον χρόνο αλλά και ότι θα δυσκολευτώ με τα μαθήματα… Τα άρθρα σου πάντως με βοηθάνε ΠΑΡΑ μα ΠΑΡΑ πολύ! (🌼🤎📝)

    1. Χαίρομαι που βοηθάει το άρθρο, αυτός ήταν ο στόχος μου 💖! Τα μαθήματα δεν είναι πολύ δύσκολα αλλά ο καθένας περνάει αυτήν την αλλάγη διαφορετικά… Πάντως εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα άρθρο για την διαχείριση χρόνου και τα μαθήματα! Ό,τι άλλο χρειαστείς μπορείς να με ρωτήσεις!

  2. Τέλειο άρθρο! 🌼🤎📝

    1. Eυχαριστώ!

  3. 🌼🤎📝

    1. Ευχαριστώ πολύ που το διάβασες, ελπίζω να σε βοήθησε!

  4. Φαντάστικο άρθρο! Με βοήθησες πάλι όπως πάντα. Σε ευχαριστώ για όλα !!! Ααα επίσης : 🌼🤎📝!

    1. Ευχαριστώω! Χαίρομαι πολύ που βοήθησα!!

  5. Τέλειο άρθρο! Ε, η αλήθεια είναι πως βγήκε λίγο τεράστιο😅 Δεν πειράζει όμως!!!! Πολύ καλές συμβουλές!!!!!! Ελπίζω να τις θυμάμαι μέχρι να παω γυμνάσιο😉

    1. Ναι ναι το ξέρω αλλά ήθελα να καλύψω διάφορα πράγματα! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι συμβουλές! όταν πας γυμνάσιο μπορείς να επιστρέψεις για να τις ξαναδιαβάσεις!

      1. Γειαα…….Μου είχες πει οταν παω γυμνασιο να επιστρεψω για να δω τις συμβουλες….οποτε να μαι!!!!!!!!!! Ακόμα κ μετά απο ενάμιση χρονο…….!

        1. Awww χαίρομαι που το θυμήθηκες, καλή αρχη στο γυμνάσιοοο και καλή σχολική χρονιάα!!

          1. Καλή σχολική χρονιαααα!!!!!!! Η αλήθεια είναι πως έχω ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ άγχος για αύριο, για τα νέα άτομα, (θα παω και σε ζορικο γυμνασιο)……….τις φιλιες τις παρεες τα μαθηματα……….καταλαβες νμζ 😅😅 Έχω προσέξει πως δεν ανεβάζεις άρθρα από τα Χριστούγεννα έτσι;;;; Θα ξανανεβάσειςς;;;;

          2. Επίσης! Καταλαβαίνω και εμένα αυριο είναι η πρώτη μέρα στο λύκειο και δεν ξέρω σχεδον κανέναν…Μην ανησυχείς, όλα καλά θα πάνε! Μάλλον δεν θα συνεχίσω να ανεβάζω, μπορεί κάποια στιγμή αλλα γενικά πολύ σπάνια…

Leave a Reply