January 2021 archive

Εξισώσεις πολλαπλασιασμού (Στ’ δημοτικού)

Για να λύσουμε μια εξίσωση στην οποία ο άγνωστος είναι παράγοντας γινομένου, διαιρούμε το γινόμενο με τον άλλο παράγοντα. Διαιρέτη βάζω πάντα τον αριθμό που είναι μαζί με το X και διαιρετέο το γινόμενο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν κάποιος από τους δυο παράγοντες είναι μεικτός ή ακέραιος και ο άλλος κλάσμα για να κάνω τη διαίρεση πρέπει να τα …

Continue reading

Εξισώσεις αφαίρεσης (Στ’ δημοτικού)

Όταν ο άγνωστος είναι ο μειωτέος, για να λύσω την εξίσωση προσθέτω στη διαφορά τον αφαιρετέο. Όταν ο άγνωστος είναι ο αφαιρετέος, για να λύσω την εξίσωση αφαιρώ από τον μειωτέο τη διαφορά.  

Τελικές προτάσεις

Τελικές προτάσεις ← κάντε κλικ για να δείτε τη θεωρία – είναι οι δευτερεύουσες  προτάσεις που φανερώνουν για ποιο σκοπό γίνεται η ενέργεια που δηλώνεται στην πρόταση από την οποία εξαρτώνται.. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις τελικές προτάσεις με τις βουλητικές επειδή και οι δύο εισάγονται με το να. Οι βουλητικές είναι ονοματικές προτάσεις (λειτουργούν δηλαδή ως …

Continue reading

Εξισώσεις πρόσθεσης (Στ’ δημοτικού)

Εξίσωση  ονομάζεται μια ισότητα που περιέχει μια μεταβλητή. ( Μεταβλητή είναι ένα γράμμα που συμβολίζει το άγνωστο αριθμό π.χ  ζ ,ψ, χ κ.τ.λ.) Για να λύσουμε μια εξίσωση πρόσθεσης κάνουμε αφαίρεση ,άρα στην εξίσωση 3+χ=6 κάνουμε αφαίρεση, δηλαδή χ= 6-3 → χ=3  

Επίθετα Α-Β δημοτικού

Τι είναι τα επίθετα; Τα επίθετα είναι οι λέξεις που συνοδεύουν τα ουσιαστικά και μας λένε κάθε φορά πώς ακριβώς είναι το ουσιαστικό, δηλαδή τι ποιότητα ή ιδιότητα έχει.  Τα επίθετα είναι πολύ χρήσιμα, γιατί μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε καλύτερα κάθε φορά για τι είδους/λογής ουσιαστικό μιλάμε.  Τα επίθετα παίρνουν το γένος …

Continue reading