Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα (Δ’ δημοτικού+ )

Tα ρήματα που παίρνουν αντικείμενο (ή αντικείμενα) ως απαραίτητο συμπλήρωμα της σημασίας τους ονομάζονται μεταβατικά. Όταν έχει ένα μόνο αντικείμενο, τότε το ρήμα ονομάζεται μονόπτωτο.

Όταν έχει δυο αντικείμενα, τότε το ρήμα ονομάζεται δίπτωτο.


Στα δίπτωτα ρήματα το άμεσο αντικείμενο είναι συνήθως σε πτώση αιτιατική και απαντάει στην ερώτηση «τι;». Tο έμμεσο αντικείμενο είναι συνήθως σε πτώση γενική  και απαντάει στην ερώτηση «σε ποιον» ή μερικές φορές σε αιτιατική και απαντάει στην ερώτηση «ποιον».

π.χ

Ο ταχυδρόμος
έδωσε
ένα δέμα
στη μητέρα / της μητέρας.
 
δίπτωτο
ρήμα
άμεσο
αντικείμενο
έμμεσο
αντικείμενο

 

ΓΕΝΙΚΑ:


Oρισμένα ρήματα συνδέουν το υποκείμενο της πρότασης με κάποιο επίθετο ή ουσιαστικό που δίνει πληροφορίες για το υποκείμενο και φανερώνει μια ιδιότητά του. Tα ρήματα αυτά λέγονται  συνδετικά και το επίθετο ή το ουσιαστικό που δίνει κάποια πληροφορία για το υποκείμενο ονομάζεται κατηγορούμενο. Tα πιο συνηθισμένα συνδετικά ρήματα είναι: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, λέγομαι, ονομάζομαι, θεωρούμαι κ.τ.λ.  Όμως επειδή είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε από το κατηγορούμενο από το αντικείμενο δοκιμάζουμε να βάλουμε στη θέση του ρήματος το ‟είναι.

Παίξε αυτό το παιχνίδι για να μάθεις τι κατάλαβες! 

https://wordwall.net/el/resource/1115992/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

Αν δεν σας φορτώνει ορίστε ο σύνδεσμος: Μεταβατικά/Αμετάβατα Ρήματα - Κουίζ (wordwall.net)

1 comment

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο σου.

Leave a Reply