Τα γράμματα τα πρόσθεσα εγώ

Πόσο εύκολο μπορεί να είναι να ξυπνάς κάθε μέρα μέσα σε ένα άλλο σώμα; Χωρίς να γνωρίζεις αν θα είσαι αγόρι ή κορίτσι ή και τα δύο; Ακόμα χωρίς να ξέρεις καν το δωμάτιο σου, το κρεβάτι σου και περισσότερο, ούτε καν την οικογένεια σου; Να ανοίγεις τα μάτια σου και να κοιτάζεις το ίδιο σου το σώμα που κάθε μέρα αλλάζει, είναι διαφορετικό. Να προσπαθείς να αναγνωρίσεις το χρώμα του δέρματός σου, των μαλλιών σου, τη χροιά της φωνής σου, την ταυτότητά σου… Την εικόνα σου;


Είσαι άλλος, αλλά είσαι ο ίδιος. Είσαι εσύ. Ο εαυτός σου με άλλο περιτύλιγμα, μέσα σε ένα άλλο κουτί. Πόσο αυτό μπορεί να είναι διασκεδαστικό ή τραγικό;
Να μη βαριέσαι ποτέ! Να μην είσαι μόνο αγόρι ή κορίτσι. Να μην έχεις μια καθημερινότητα, μια ρουτίνα; Κάθε μέρα μια νέα πραγματικότητα χωρίς κανένα πρόγραμμα. Μια δόση ελευθερίας πέρα των στενών κοινωνικών ορίων και προτύπων που σου δίνει τη δυνατότητα να εξερευνάς τη ζωή από ποικίλες, διάφορες καταστάσεις και πρόσωπα.
Και πόσο κουραστικό; Ανυπέρβλητο εμπόδιο στη σύναψη σχέσεων και δεσμών; Να ξυπνάς καθε μέρα με άλλη μητέρα, πατέρα, αδέρφια ίσως; Φίλους; Σε άλλη γειτονιά, πόλη, σχολείο; Με ένα ακέραιο σώμα ίσως και όχι; Με εξαρτήσεις; Με τάσεις αυτοκτονίας; Με χαρά, με δυστυχία; Να ζεις για μια μέρα μέσα σε ένα ξένο σώμα; Έτσι. Ένας φιλοξενούμενος, που πέρα όλων πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός, σχεδόν παρατηρητής για να μην επηρεάσει τη ζωή του οικοδεσπότη; Το παρελθόν σου να έχει τη χρονική διάρκεια εκείνης της μέρας; Να ζεις μόνο το παρόν στο οποίο να μην (καθ)ορίζεις τίποτα; Να μην μπορείς να κάνεις σχέδια και προβλέψεις για το μέλλον; Και τα όνειρα; Οι σχέσεις;


Ο «Α», όπως ονόμασε τον εαυτό του, ζούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο από τη στιγμή που γεννήθηκε. Ως μωρό ξύπναγε κάθε μέρα μέσα σε κάποιον άλλο με μια άλλη μαμά. Πάντα όμως στην ηλικία του. Τώρα είναι 16 ετών. Κάθε μέρα ξυπνάει σε ένα άλλο σώμα. Πάντα ένας άλλος- ίδιος. Δεν είχε ποτέ αναλογιστεί πώς θα ήταν να ζούσε διαφορετικά. Αυτή είναι η ζωή του, η καθημερινότητά του. Έχει γνωρίσει τόσα πολλά με αυτό τον τρόπο. Έχει τόσες εμπειρίες… Μέχρι τη στιγμή που ξυπνάει στο σώμα ενός αγοριού, του Τζάστιν και συναντάει την κοπέλα του τη Ριάννον. Εκείνη τη στιγμή όλα αλλάζουν. Όλα ανατρέπονται. Είναι εκείνο το άγγιγμα του μυαλού και της ψυχής ταυτόχρονα που τον ταρακουνάει. Είναι ο έρωτας που γίνεται σκοπός της ζωής του ή μήπως ερωτεύτηκε για να έχει ένα σκοπό στη ζωή;

Κάθε μέρα άλλο σώμα.
Κάθε μέρα άλλη ζωή.
Κάθε μέρα αναζητά το ίδιο κορίτσι.


Ιστορία που συγκινεί και αγγίζει λεπτές χορδές για όσα στερεότυπα αγκιστρώνονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων συχνά προκαλώντας τον εγκλωβισμό τους μέσα σ΄αυτά κάποιες φορές ακόμα και ερήμην τους.

Ανατρεπτικό, αληθινό, διαφορετικό και με μια ιδιαίτερη μοναδική πλοκή. Διαβάζεται αδιάλειπτα, χωρίς διακοπές, προκαλώντας ερωτήματα, εσωτερικές αναζητήσεις και μεγάλες συγκινήσεις.

Τόσες οπτικές, μία και μοναδική αλήθεια. Η αγάπη, ο ισχυρός αυτός δεσμός, η δύναμη εκείνη που γυρνάει τον κόσμο ανάποδα, τα φέρνει όλα τούμπα σε μια και μόνο στιγμή. Εκείνη που σε φέρνει αντιμέτωπο με την αλήθεια του ίδιου σου του εαυτού και του ρόλου σου στη διαδρομή της ζωής σου.

Η αγάπη καταλύτης. Σε αμφισβητεί, ταράζει τα δεδομένα σου, το μέσα σου και αλλάζεις ρότα. Δεν γίνεται πάντα συνοδοιπόρος, είναι όμως για πάντα σύντροφος ζωής.

Επώδυνο; Ίσως ναι. Ταυτόχρονα λυτρωτικό.


Ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο και μοναδικό. Με κεντρικό ήρωα ένα άτομο που δεν έχει φύλο, δεν έχει πρόσωπο. Κι όμως έχει ζωή, έχει αισθήματα. Με απόλυτο ρεαλισμό διακηρύσσει  τον έρωτα πέρα από φυλή, φύλο, εμφάνιση, θρησκευτικές πεποιθήσεις. Για κάθε άνθρωπο που αισθάνεται μπερδεμένος και δεν ξέρει τη θέση του σε αυτόν κόσμο. Που θεωρεί πως η ζωή του δεν είναι αυτή που επιθυμεί ή που του αξίζει.  Για κάθε έναν που ονειρεύτηκε κάποτε να είναι κάποιος άλλος, να ζήσει μια διαφορετική ζωή, να ανασάνει μέσα από ένα άλλο σώμα. Ένα βιβλίο για τον έρωτα, αγνό και άσπιλο, που στοχεύει μόνο στην καρδιά. Ένα must read όχι μόνο από έφηβους, αλλά κι από ενήλικες.

Ένα υπέροχο βιβλίο που θα μιλήσει στην καρδιά κάθε εφήβου που ψάχνει μια αγάπη κι ένα σώμα για να τη μοιραστεί.

◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍◍

Ο «Α» θα είναι πάντα κάπου εκεί κοντά μας για να μας θυμίζει το μόνο που μπορούμε να κάνουμε: να παραμείνουμε άνθρωποι.

«Αν ατενίσεις το κέντρο του σύμπαντος, θα δεις μια παγωνιά. Ένα κενό. Σε τελική ανάλυση, το σύμπαν δε νοιάζεται για μας. Ο χρόνος δε νοιάζεται για μας. Γι’ αυτό πρέπει να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον.»


Ελπίζω να το βρήκατε ενδιαφέρον! Αυτά από εμένα!

 

 

Update: Το πήρα το βιβλίο κι το διάβασα το Καλοκαίρι! Είναι όντως απίστευτο! 

Υπάρχει κι μία ταινία βασισμένη πάνω στο βιβλίο η οποία λέγεται Κάθε μέρα, άλλη μέρα (ΕΔΩ).

7 thoughts on “Κάθε μέρα άλλος”

Leave a Reply