Γεια σας! Σήμερα θα δούμε 1 συνταγή για πεϊνιρλί (περιλαμβάνεται και συνταγή για σπιτική σάλτσα ντομάτας).  Για όσους δεν ξέρετε, το πεϊνιρλί ή πενιρλί είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στο εσωτερικό της περιέχει κατά βάση κίτρινο τυρί 🧀, πάνω στο οποίο, μπορούν να προστεθούν υλικά διαφόρων ειδών. Η καταγωγή του είναι από την Τουρκία.

ΥΛΙΚΑ

    • 500  γρ. αλεύρι, σκληρό
    • 9 γρ. ξερή μαγιά
    • 25 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
    • 1 κ.γ. αλάτι 🧂
    • 140 γρ. βούτυρο 🧈, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 240 ml γάλα🥛, χλιαρό
    • 100 ml νερό, χλιαρό
    • 1 αυγό, αραιωμένο για το άλειμμα

Για τη σάλτσα:

    • 5 ντομάτες 🍅
    • 2 κ.σ. ρίγανη, ξερή
    • 1 κ.σ. βασιλικό, ξερό ή 10 φύλλα φρέσκο βασιλικό 
    • 1/2 κ.γ. γλυκάνισο, τριμμένο
    • 1/2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
    • Αλάτι 🧂
    • Πιπέρι 

Υλικά για τη γέμιση:

    • Ζαμπόν, σε φέτες
    • Μπέικον 🥓, σε φέτες
    • Τυρί γκούντα, τριμμένο

⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀⋁⋀

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Εκτέλεση για τη σάλτσα:

Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτα. Μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.

2
Εκτέλεση για τα πεϊνιρλί:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
3
Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στη ζύμη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
4
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
5
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε οβάλ σχήμα πάχους 3χιλ.
6
Πιάνουμε το ζυμάρι από τα άκρα και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απαλά τραβάμε τις άκρες του ζυμαριού για να το μακρύνουμε λίγο.
7
Βάζουμε επάνω από κάθε ζυμάρι τη σάλτσα και τα υλικά που θέλουμε αφήνοντας 2,5εκ. κενό από τις άκρες. Γυρίζουμε τη ζύμη που περίσσεψε στα πλάγια, πάνω από τη γέμιση ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά και τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν.
8
Καλύπτουμε τα πεϊνιρλί με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
9
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με αυγό και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το ζυμάρι.
10
Αν θέλουμε να βάλουμε αυγό στη γέμιση, το σπάμε πάνω από το πεϊνιρλί 5 λεπτά προτού είναι έτοιμα.
11 Σερβίρουμε ζεστά κατευθείαν από το φούρνο. 

Ξεκίνησα και εγώ να βάζω e-moji δίπλα από κάποιες λέξεις και ελπίζω να μην πειράζει τα κορίτσια που το κάνουν ήδη. Επίσης, άνοιξε το Christina’s awesome world: https://blogs.e-me.edu.gr/a631151/. Πάτε να το επισκεφτείτε είναι πάρα πολύ ωραίο!

Αυτά από εμένα! Ελπίζω να σας άρεσε το σημερινό άρθρο!!! 🧡 Bye bye!!!

Πηγή: Σπιτικό πεϊνιρλί — Μαρία Ηλιάκη 

13 thoughts on “Πεϊνιρλί (συνταγή)”
  1. Υπέροχο άρθρο! Εννοείτε πως δεν πειράζει! Είναι πεντανόοοοοοοοοοστιμο! Ναι, και χαίρομαι πολύ που άνοιξε!

  2. Πολυ καΛΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΒΩΛΙΩΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ

  3. Κι εγώ έχω φάει αν και δεν ήταν ακριβώς η ίδια συνταγή είχε μερικές διαφορές από όσο θυμάμαι! Πάντως θα την δοκιμάσω και αυτήν!!!

Leave a Reply