Ας μιλήσουμε με τα παιδιά για τον Κορονοϊό

Παιδιά και έφηβοι αυτές τις μέρες σίγουρα ακούν και βλέπουν πολλά, όσο κι αν προσπαθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση! Θα ήταν πολύ βοηθητικό να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας ή ακόμα και μία ολόκληρη μέρα -μιας που τώρα πιθανότατα υπάρχει ο χρόνος- κάνοντας διαφορετικές δράσεις με κοινό άξονα πανδημία όπως το να μιλήσετε,  να παίξετε, να εκφραστείτε δημιουργικά και να συζήτησετε!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα βιβλία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για να ξεκινήσετε, όπως  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (βιβλίο δραστηριοτήτων για τον Κορονοϊό) της Manuela Molina, το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ή ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (θεατρικό έργο για τον Κορονοϊό) της Αναστασίας Ξηρομερίτου, για να προχωρήσετε σε δραματοποίηση ή κουκλοθέατρο!

Ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όλο αυτό που αποκομίζουν, που είναι σημαντικό για εκείνα από το παραμύθι ή από τη δραματοποίηση.

Για τους προεφήβους ξεκινήσετε από το μέρος της συζήτησης και εφόσον τους αρέσουν κάποιες δημιουργικές δραστηριότητες (π.χ. κολάζ, ζωγραφική, πηλός, δημιουργική γραφή, χορός, τραγούδι) μπορείτε να τους προτείνετε να τις αξιοποιήσουν για περαιτέρω έκφραση και επεξεργασία των συναισθημάτων τους.

Έπειτα συζητήστε για το πως αισθάνονται, πιθανότατα χρησιμοποιώντας τη σελίδα των συναισθημάτων του βιβλίου ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. Καταθέστε κι εσείς με ειλικρίνεια το πως αισθάνεστε αλλά παρέχοντας πάντα στα παιδιά την επιβεβαίωση, την ασφάλεια ότι είναι προστατευμένα και τέλος προσθέστε ένα αισιόδοξο μήνυμα!

Παρόλο που προτείνω να είστε ειλικρινείς, δεν προτείνω να είστε απόλυτα ανοικτοί και πρόθυμοι να μοιραστείτε με τα παιδιά τους ενδόμυχους φόβους και τις ανησυχίες σας!

Αντιθέτως, προτείνω να ολοκληρώσετε όλην αυτήν τη διαδικασία δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας -το οποίο πιστεύετε, φυσικά!

Άλλα ηλετρονικά παραμύθια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε:

ΓΙΝΕ Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (παιδικό ανάγνωσμα με οδηγίες για τον κορονοϊό) της Songju Ma Daemicke

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ της Βασιλική Χουρσίδου

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΥΡΑ (παραμύθι δραστηριοτήτων για τον Κορονοϊό) της Δέσποινας Χριστοφορίδου

ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ της Χριστίνας Δαμιανού Μπόγλου

ΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΩΝΑ (παραμύθι για τον Κορωνοϊό) της Γεωργίας Καλύβα

ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΑ (παραμύθι για τον Κορονοϊό) της Χαράς Πάτρα

Leave a Reply