Ο ΙΡΦΑΝ

Πριν πολλά χρόνια στο Πακιστάν σε μια πολύτεκνη οικογένεια ζούσε ένα αγόρι που το έλεγαν Ιρφάν. Ήταν ψηλό, μελαχρινό, με ωραία εκφραστικά μάτια. Ήταν 10 ετών και αγαπούσε πολύ τη μουσική. Έπαιζε φυσαρμόνικα, την είχε μάθει από έναν γεράκο στη γειτονιά του.
Όμως στη χώρα του υπήρχε πόλεμος και δε φαινόταν να τελειώνει γρήγορα. Οι γονείς του αποφάσισαν να μαζέψουν τα κυριότερα πράγματα και να φύγουν για να πάνε σε μια πιο ασφαλή χώρα, άκουγαν πως αυτή ήταν η Ελλάδα. Εκεί που μάζευαν τα πράγματα, έπεσε μια βόμβα κοντά στην περιοχή κι έγινε μεγάλη καταστροφή. Άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι σκοτώθηκαν. Μέσα σε αυτό το χαλασμό χάθηκε με την οικογένειά του. Τρομαγμένος έτρεξε στο λιμάνι και για καλή του τύχη εκεί βρήκε τους θείους του, που έφευγαν κι εκείνοι, και τον πήραν μαζί τους με μια φουσκωτή βάρκα που χωρούσε πολλούς. Όμως το ταξίδι για την Ελλάδα ήταν δύσκολο γιατί ήταν βράδυ, δεν ήξεραν που πήγαιναν κι η θάλασσα είχε σηκώσει μεγάλα κύματα. Κάποια στιγμή άκουσε τους θείους του να αναρωτιούνται αν θα τα κατάφερναν να επιβιώσουν. Θα τα καταφέρουμε, τους είπε θαρραλέα ο Ιρφάν κι εκείνοι του χαμογέλασαν. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε αρχίσει να φοβάται. Μετά από αρκετές ώρες αγωνίας και φόβου είδαν μπροστά τους στεριά!
Read more

Πάτρα: Hταν μια φορά και έναν καιρό μια πόλη!

Πολύ πριν δημιουργηθεί η πόλη, που ονομάστηκε Πάτραι, τα φυσικά προσόντα της περιοχής:
Μια ανοιχτή αγκαλιά στο πέλαγος με πλούσια γη και εύκρατο κλίμα, ήταν φυσικό να έχουν προσελκύσει ανθρώπους.

Τους πρώτους αυτούς ανθρώπους, που είχαν κατοικήσει την περιοχή πριν από τις φυλές πού ξέρουμε (Δωριείς, Αχαιούς, Ίωνες) οι αρχαίοι τους ονόμαζαν απλώς «αυτόχθονες», δηλαδή ντόπιους, ή και «Αιγιαλείς», δηλαδή ανθρώπους της παραλίας (ασφαλώς το όνομα αυτό το πήραν σε αντίθεση προς τους βουνίσιους της ενδοχώρας). Πρώτο βασιλιά των Αιγιαλέων η παράδοση αναφέρει τον αυτόχθονα Εύμηλο (μήλα είναι τα γιδοπρόβατα), στον οποίο δίδαξε την καλλιέργεια της γης ο Τριπτόλεμος, ο οποίος έφθασε εδώ από την Ελευσίνα με άρμα που το έσερναν δράκοντες. Με αυτό όργωνε και τη γη. Δίδαξε λοιπόν και τον Εύμηλο να οργώσει και τον τόπο του, ο οποίος από τότε ονομάστηκε «Αρόη» (όργωμα).

To Mπεγουλάκι

Η συνοικία Μπεγουλάκι βρίσκεται αμέσως μετά το Κουκούλι και το 1953 μετονομάστηκε σε Μύλους.
Η ονομασία Μπεγουλάκι αναφέρεται από παλιά.
Το όνομα Μπέη Ουλάκ ή Μπέλ Ουλάκ είχε Τούρκος γαιοκτήμονας στους Μύλους έξω από την Πάτρα.
Αυτή την τοπωνυμία την αναφέρουν βυζαντινοί χρονογράφοι και κυρίως ο Γ.Φραντζής, που διηγείται ότι έξω από την Πάτρα στην τοποθεσία Μύλοι (μέχρι το 1821 υπήρχαν μύλοι στο Μπεγουλάκι) ο Κ.Παλαιολόγος πολιορκώντας την Πάτρα έστησε εκεί σκηνές και τέλεσε του γάμους του μέσα στο στρατόπεδο. Read more