Αναγέννηση

Η Αναγέννηση (Renaissance) ονομάζεται η περίοδος που, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, σηματοδοτεί την μετάβαση από την εποχή του Μεσαίωνα στην τότε πιο σύγχρονη εποχή. Η περίοδος της Αναγέννησης υπήρξε περίοδο τρομερής καλλιτεχνικής εξέλιξης σε όλο τον κόσμο, ιδίως  όμως στις χώρες της Ευρώπης όπου συνεχώς  υπήρχαν πολλές κοινωνικές αλλαγές. Λόγω των επιστημονικών εξελίξεων, της γνώσης της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και την δυνατότητα επιστημονικής μελέτης, επέτρεψαν την εξέλιξη, την εξάπλωση και την διάδοση της Αναγεννησιακής τέχνης. Η αναγεννησιακή τέχνη πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία τον 15ο αιώνα περίπου, όπου παράλληλα από την ζωγραφική, υπήρξαν εξελίξεις στην γλυπτική, στην μουσική, στην τεχνολογία, στην επιστήμη και στην αρχιτεκτονική.

Σε αντίθεση με την τέχνη του Μεσαίωνα, όπου οι τέχνες είχαν χαρακτηριστικά έντονο θρησκευτικό περιεχόμενο, οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης χρησιμοποιούσαν ανθρωπιστικά και μυθολογικά θέματα, ενώ  και με την εμφάνιση νέων τεχνικών, όπως για παράδειγμα η χρήση του λαδιού στην ζωγραφική, η ζωγραφική σε υφάσματα και η τυπογραφία οδήγησε τους καλλιτέχνες να διευρύνουν τις δυνατότητες τους. Επίσης χαρακτηριστικά της Αναγεννησιακής τέχνης είναι η αναπαράσταση της φύσης, η απεικόνιση γήινης ομορφιάς, η τελειότητα και η ρεαλιστική εικόνα, η χρήση της προοπτικής, των διαστάσεων και του βάθους.

Η αρχιτεκτονική της αναγέννησης έλαβε εξίσου μεγάλες αλλαγές και χαρακτηρίζεται από την αναβίωση  Ρωμαϊκών προτύπων . Οι σημαντικές αλλαγές στο αρχιτεκτονικό σχέδιο σημειώθηκαν αρχικά στη Φλωρεντία και γενικότερα στην κεντρική Ιταλία, στα μέσα του 15ου αιώνα.  Μερικοί σημαντικοί αρχιτέκτονες την περίοδο της Αναγέννησης αποτελούν οι  Leon battista Alberti, Donato Bramante , Michelangelo, Leonardo Da Vinci και  Andrea Palladio.

Η ζωγραφική γνώρισε έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών καινοτομιών κατά τη διάρκεια της αναγέννησης, όπως για παράδειγμα η τεχνική του Sfumato (σφουμάτο) που ορίζεται ως το αργό πέρασμα και η τέλεια αλλαγή  από τον φωτεινό τόνο στον σκιερό, η προοπτική, η διακόσμηση με ζωγραφική των κτιρίων.

Επίσης την περίοδο της Αναγέννησης ανακαλύφτηκε η ζωγραφική με την χρήση λαδιού, η οποία επιτρέπει στην λαμπρότητα και στην απεικόνιση του βάθους, το οποίο βοηθάει ειδικότερα στην δημιουργία σκιών, και η ζωγραφική σε υφασμάτινη επιφάνεια όπως ο καμβάς αντί για ξύλινη.

Μερικά από τα πιο σπουδαία έργα και αγάλματα που αντιπροσωπεύουν την Αναγέννηση είναι ο πίνακας της Mona Lisa του Leonardo da Vinci, The Last Supper του Leonardo da Vinci, το άγαλμα του David του Michelangelo, ο πίνακας των Netherlandish Proverbs του Pieter Bruegel the Elder,ο πίνακας The creation of Adam του Μichelangelo και The Birth of Venus του Sandro Botticelli.

ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7

https://www.fractalart.gr/i-anagennisi-sti-zografiki-techni-a/

 

Leave a Reply