Pablo Picasso

Ο Pablo Ruiz Picasso (Πάμπλο Ρουίθ Πικάσσο) γνωστός κυρίως ως Pablo Picasso,

Pablo Ruiz Picasso (1881-1973) - Vancouver Fine Art Gallery - Cubismήταν Ισπανός ζωγράφος,  και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και κορυφαίους ζωγράφους και καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Πέρα από το ταλέντο του στην ζωγραφική, στην ζωή του είχε ασχοληθεί και με την κεραμική, την γλυπτική, και την ποίηση και έπαιξε και σε διάφορες ταινίες.

O Pablo Picasso γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου 1881 από γονείς Don José Ruiz y Blasco (Χοσέ Ρουίθ ι Μπλάσκο)(1838–1913) και María Picasso y López (Μαρία Πικάσο ι Λόπεθ). Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική  και έδειξε από νωρίς δείγματα του ταλέντου του. Ο Picasso άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του αφού ήταν και ο ίδιος καλλιτέχνης. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη το φθινόπωρο του 1895, και ο Πάμπλο έγινε δεκτός στην τοπική Ακαδημία Καλών Τεχνών (λα Γιότχα). Το 1897 ο Picasso ξεκίνησε τις σπουδές του για μικρό διάστημα στο Real Academia de Bellas Artes de San Fernando του Μανδρίτη, το οποίο αποτελούσε την κορυφαία ακαδημία τέχνης της Ισπανίας εκείνη την εποχή, αφού προτιμούσε να μελετήσει έργα άλλων διάσημων καλλιτεχνών, όπως El Greco, Rembrandt, Francisco Goya, Diego Velaquez και άλλους.

Τα έργα του Picasso χωρίζονται σε 4 κυριότερους περιόδους:

Μπλε ή Γαλάζια περίοδος (1901-04): ονομάζεται έτσι διότι οι πίνακες του Picasso, εκείνη την περίοδο, χαρακτηρίζονται από το μπλε χρώμα και τις μπλε αποχρώσεις τους και θεωρείται να συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του. Ένα παράδειγμα αυτής της περιόδου είναι ο πίνακας The Blue Room (Το μπλε δωμάτιο) του 1903 και Mother and Child (Μητέρα και Παιδί) του 1902.

Ροζ ή Ρόδινη περίοδος (1905-07): στα έργα του Picasso αυτήν την περίοδο κυριαρχούν τα κεραμικά χρώματα και οι γήινοι τόνοι όπως στον πίνακα Family of Saltimbanques (Οικογένεια Σαλτιμπάγκων) που δημιουργήθηκε το 1905.

Αναλυτικός Κυβισμός (1907-12): αναφέρεται στην τεχνοτροπία που ανέπτυξε ο ίδιος ο Picasso μαζί με τον Georges Braque (Zωρζ Μπρακ) από το 1907 έως το 1914. Παραδείγματα αυτής της περιόδου είναι Three Women (Τρεις γυναίκες) του 1907 και  Girl with Mandolin (Κορίτσι με μαντολίνο) το 1910.

Συνθετικός Κυβισμός(1912-15):  χαρακτηρίζεται από την επιστροφή των έντονων χρωμάτων και από τη χρησιμοποίηση της τεχνικής των κολάζ. Στους πίνακες Three Musicians (Τρεις Μουσικοί) (1913) και Still life with the caned chair  (Νεκρή φύση με καρέκλα από μπαμπού)(1921) φαίνεται αυτή η τεχνοτροπία του Picasso.

Το διασημότερο  έργο του Picasso είναι η Guernica (Γκουέρνικα) που δημιουργήθηκε το 1937, όπου απεικονίζεται ο Γερμανικός βομβαρδισμός της πόλης της Ισπανίας, Γκερνίκα. Θεωρείται από πολλούς κριτικούς τέχνης ως το πιο δυνατό έργο ζωγραφικής με αντιπολεμικό μήνυμα στην ιστορία.Μαριλένα Φωκά: Η Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο. Όταν η εικαστική τέχνη  ανάγεται σε πολιτική πράξη υψίστης σημασίας - InKefalonia

Στις 8 Απριλίου 1973,  o Pablo Picasso πεθαίνει σε ηλικία 92 χρόνων στην Μουζέν της Γαλλίας όπου τάφηκε στο Château of Vauvenargues.

ΠΗΓΕΣ:

•Wikipedia https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF_%CE%A0%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%83%CE%BF

•San Simera

https://www.sansimera.gr/biographies/14

Leave a Reply