Vincent van Gogh

Ο Vincent van Gogh (Βίνσεντ βαν Γκογκ) ήταν ένας Ολλανδός ζωγράφος ο οποίος αναγνωρίζεται στον σημερινό κόσμο ως ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ο Vincent γεννήθηκε στο ολλανδικό χωριό  Zundert στις 30 Μαρτίου 1853 και ήταν ο μεγαλύτερος από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογένειάς του, από τους οποίους είχε καλύτερη σχέση με τον αδελφό του τον Theo van Gogh (Τεό βαν Γκογκ). Ακολούθησε διάφορα επαγγέλματα όπως έμπορος έργων τέχνης και κληρικό, πριν τελικά αποφασίσει να ακολουθήσει  το επάγγελμα του καλλιτέχνη.

Vincent van Gogh - WikipediaΣτην καριέρα του ως καλλιτέχνης, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως σημαντικός ζωγράφος και το έργο του δεν σημείωσε καμία ιδιαίτερη επιτυχία, παρά μόνο μετά τον θάνατό του.  Κατά την διάρκεια της δεκαετούς καριέρας του δημιούργησε περίπου 2.100 έργα τέχνης, από τα οποία  860 ήταν ελαιογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες φαίνεται να δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του. Πολλά από τα έργα του αποτελούν τοπία, νεκρές φύσεις, αστικά τοπία,  πορτρέτα και αυτοπροσωπογραφίες, και χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και δραματικές και εκφραστικές πινελιές.

Landscape with Snow | The Guggenheim Museums and Foundation

Την περίοδο του 1886 αποφασίζει να επισκεφτεί τον αδελφό του στο Παρίσι όπου έρχεται σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές Edgard Degas (Εντγκάρ Ντεγκά), Paul Gauguin (Πωλ Γκωγκέν) και Émile Bernard ( Εμίλ Μπερνάρ). Επηρεάζεται σημαντικά από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος. Χρησιμοποίησε συχνά τεχνικές των ιμπρεσιονιστών αλλά διαμόρφωσε παράλληλα και ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διακρίνεται από τη χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων που οι ιμπρεσιονιστές αποφεύγουν. Δύο χρόνια αργότερα, το 1888 επισκέπτεται την νότια Γαλλία όπου υπάρχουν αναφορές πως εκεί εμπνέεται από το τοπίο καθώς και την αγροτική ζωή των κατοίκων, θέματα τα οποία προσπαθεί να αποδώσει και στα έργα του.  Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Αρλ ( Arles), δέχεται και την επίσκεψη του ζωγράφου και κοντινού του φίλου, Gauguin. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες, οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής υγείας του Van Gogh, κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού του.

Το 1889 εισάγεται στο ψυχιατρικό κέντρο στο Σαιν Ρεμύ, όπου και παραμένει συνολικά για ένα χρόνο περίπου, δημιουργώντας περίπου 150 έργα τέχνης, ένα από αυτά και το The Starry Night το οποίο αποτελεί το πιο δημοφιλές έργο του Van Gogh.

Στις 27 Ιουλίου του 1890, λόγω της έντονης κατάθλιψής του, O Van Gogh αυτοπυροβολείται στο στομάχι του το οποίο και οδήγησε στον θάνατό του δύο μέρες αργότερα.

Irises (painting) - Wikipedia

ΠΗΓΕΣ:

•Wikipedia

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%B5%CE%BD%CF%84_%CE%B2%CE%B1%CE%BD_%CE%93%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BA

•Culture now

https://www.culturenow.gr/vincent-van-gogh-mia-vasanismeni-idiofyia/

Leave a Reply