23/04/2020

Δευτεράκια μου καλημέρα. Κάπως καλύτερος ο καιρός σήμερα με τον ήλιο να μπαινοβγαίνει στα σύννεφα. Κι εκεί που λέμε ότι θα ζεσταθούμε ξανακρύβεται και κάνει νάζια. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές για την εποχή, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από το Σάββατο θα έχουμε άνοδο.

Σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή για το χωριό μας. Γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος. Υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε βγει όλοι στις πλατείες και θα γιορτάζαμε το έθιμο του χωριού μας. Σας λέω με δυο λόγια την ιστορία:

Την εποχή που ήμασταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους, οι Βιλιώτες έμεναν εκεί που είναι το σημερινό Παλιοχώρι. Κάποιοι πειρατές ήρθαν στο Πόρτο Γερμενό και έψαχναν να βρουν ανθρώπους για να τους κλέψουν τα πράγματά τους. Έτσι, έφτασαν στο Παλιοχώρι, όπου οι κάτοικοι είχαν πανηγύρι, γιατί γιόρταζε η εκκλησία τους, ο Αγιος Γεώργιος. Οι πειρατές μπήκαν στο χωριό το βράδυ και αφού λήστεψαν τους κατοίκους, έκαψαν όλο το χωριό. Όσοι κάτοικοι σώθηκαν ήρθαν στα Βίλια και από τότε έμειναν εδώ.

Εμείς για να τιμήσουμε τους προγόνους μας, κάθε χρόνο τέτοια μέρα πηγαίνουμε με άλογα στο Παλιοχώρι και αφού γίνει η πρωινή λειτουργία στην εκκλησία, χορεύουμε έναν τοπικό αρβανίτικο χορό. Μετά ερχόμαστε στην πλατεία του χωριού μας που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο, τρώμε και γλεντάμε.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς ζωγράφισαν την ιστορία τα παιδιά μιας παλιότερης τάξης μου (τώρα είναι στο Λύκειο) και να ακούσετε το τραγούδι.

Αυτά για την ημέρα. Ας περάσουμε τώρα στα μαθήματά μας.

Λύσεις χθεσινών ασκήσεων: Γλώσσα και Μαθηματικά.

Γλώσσα

Σήμερα στη Γλώσσα θα διαβάσουμε το Χελιδόνισμα, σελ. 141 στο Ανθολόγιο.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι και να δείτε πώς υποδέχτηκαν την Άνοιξη και τα χελιδόνια τα παιδιά ενός Νηπιαγωγείου.

Ασκήσεις: 1. Ανάγνωση - Ολόκληρο το τραγούδι της Χελιδόνας, σελ. 141

                 2. Αντιγραφή - Τους 2 τελευταίους στίχους (Κι αν... ανθίσεις).

                 3. Να κάνετε τις ασκήσεις που θα βρείτε εδώ.

Μαθηματικά

Χτες στο μάθημα μέσω της πλατφόρμας webex κάναμε το κεφάλαιο 44, Λύνω προβλήματα με μεγάλους αριθμούς, σελ. 42 - 43, β΄ τεύχος. Παραθέτω τις λύσεις:

Ασκήσεις: Να κάνετε τις ασκήσεις που θα βρείτε εδώ.

Μέχρι το απόγευμα που έχουμε μάθημα webex σας φιλώ

Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργηδες και τις Γεωργίες (Και στον Γιώργο της τάξης μας)

Η δασκάλα σας

Ευαγγελία Νάκου

Leave a Reply