ΖΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

ΖΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


 

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ-ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

 

 

Ο σχολικός εκφοβισμός παίρνει διάφορες μορφές, ανάλογα με τα μέσα που ο δράστης χρησιμοποιεί για να βλάψει το θύμα. Έτσι, διακρίνουμε τους παρακάτω τύπους εκφοβισμού:

1)Τον άμεσο ή σωματικό εκφοβισμό (physical bullying): ο θύτης χρησιμοποιεί φυσική βία, όπως γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, σπρωξιές, καθώς επίσης φθορά ή / και άρπαγμα της ατομικής ιδιοκτησίας.

2)Τον λεκτικό εκφοβισμό (verbal bullying): εδώ ο δράστης κατ' επανάληψη πειράζει το θύμα του και σε ενοχλητικό για τον δεύτερο βαθμό, τον κοροϊδεύει, του κολλάει παρατσούκλια, τον βρίζει και γενικότερα τον προσβάλλει με βωμολοχίες και λόγια.

3)Τον έμμεσο ή κοινωνικό εκφοβισμό (indirect/social/relational bullying): (ο αποκλεισμός του θύματος από την παρέα και η κοινωνική του απομόνωση, μέσω της χειραγώγησης της ομάδας ομηλίκων). Συγκεκριμένα, οι δράστες δημιουργούν μία κλίκα και πολύ συντονισμένα αγνοούν το συμμαθητή ή τη συμμαθήτριά τους, στις ομαδικές δραστηριότητες τους αναθέτουν τα πιο δυσάρεστα καθήκοντα ή δεν τους επιτρέπουν καν να παίξουν, τους κάνουν να αισθάνονται αόρατοι, τρέχουν να κρυφτούν (δείχνοντας επιδεικτικά ότι θα ήθελαν να τους εγκαταλείψουν) και γενικά τους απορρίπτουν. Αυτή είναι και η μορφή που δυσκολεύονται περισσότερο να αναφέρουν τα θύματα, διότι εκφράζεται με έμμεσο τρόπο, συγκαλυμμένα.

4)Τον εκβιασμό (extortion): σε αυτήν τη μορφή εκφοβισμού οι δράστες με εκβιασμούς και απειλές αναγκάζουν τα θύματα να τους παραδώσουν το χαρτζιλίκι τους και το κολατσιό τους.

5)Τον οπτικό εκφοβισμό (visual bullying): συμβαίνει όταν ο θύτης γράφει ένα προσβλητικό, για το θύμα, σημείωμα και το δίνει στους συμμαθητές τους από χέρι σε χέρι ή το αφήνει σε περίοπτη θέση στο σακίδιο του θύματος ή στο ντουλάπι του. Διαφορετικά σχεδιάζει γκράφιτι παρόμοιας σημειολογίας σε εμφανή σημεία του σχολείου.

6)Τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyberbullying): o θύτης χρησιμοποιεί διαδικτυακά μέσα, παραδείγματος χάριν συντάσσει και προωθεί μηνύματα σε κινητά ή ταχυδρομικές διευθύνσεις.

7)Το σεξουαλικό εκφοβισμό (sexual bullying): ο θύτης δημιουργεί ένα αίσθημα ντροπής και αμηχανίας στο θύμα με αισχρά σκίτσα, ανήθικες χειρονομίες, σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου σε βάρος του θύματος και «αγενή αστεία», καθώς και ερωτήσεις παρόμοιας θεματικής. Επιπλέον, μπορεί να αγγίζει το θύμα, παρά τη θέλησή του σε διάφορα σημεία, περίπτωση στην οποία διακρίνεται από τη σεξουαλική παρενόχληση με ποσοτικά κριτήρια.

8)Το ρατσιστικό εκφοβισμό (racial bullying): εδώ πρόκειται για μια ειδική περίπτωση εκφοβισμού, που εκφράζεται κοινωνικά, ψυχολογικά ή σωματικά, και έχει σκοπό να στιγματίσει τη διαφορετικότητα του στόχου ως προς τη φυλή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ... by ΕΥΑ ΠΟΜΑΚΗ


 

 



 

"ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ"ΤΡΕΒΟΡ ΡΟΜΕΙΝ


O ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ


ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ