Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, Φωτεινή Εγγλέζου, προσκαλεί τους/τις τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70 όλων των τάξεων (καθώς και ενδιαφερόμενους/νες εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης) σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Η Κοινωνική – Συναισθηματική Μάθηση μέσα από την Παιδική Λογοτεχνία».
Η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας Webex
https://minedu-primary2.webex.com/meet/fegglezou
την Πέμπτη 09/12/2021 και ώρες 17.30-19.30 μ.μ.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου
Χρύσα Κουράκη, (Ph.D.), Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής
Το προτεινόμενο επιμορφωτικό σεμινάριο αφορά στην Κοινωνικοσυναισθηματική Μάθηση ή Εκπαίδευση Δεξιοτήτων, η οποία πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε είδους εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κριτικής σημασίας παράγοντας για την εδραίωσή της είναι η γενίκευσή της στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του σχολείου και η μεταφορά της στη ζωή των μαθητών/τριών. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η σύνδεσή της με τη λογοτεχνία, μέσω της αξιοποίησης αναγνωσμάτων στις σχολικές τάξεις.
Πώς όμως μπορούν να επιλέξουν οι εκπαιδευτικοί τα κατάλληλα βιβλία; Πώς μπορούν να τα επεξεργαστούν έτσι ώστε να υπηρετούν την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των παιδιών; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επιλογή αναγνωσμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της Κοινωνικοσυναισθηματικής Μάθησης, όπως ορίζονται από την CASEL; Ποια είναι τα λογοτεχνικά κριτήρια επιλογής κειμένων για ανάγνωση στην τάξη, και ποιες δραστηριότητες επέκτασης, μπορούν να γίνουν υπηρετώντας τους στόχους τις φιλαναγνωσίας; Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο σεμινάριο για την Κοινωνική – Συναισθηματική Μάθηση μέσα από την Παιδική Λογοτεχνία.

Η υλοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου έχει εγκριθεί από την 5η Ολομέλεια του 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής (22/11/2021). Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι εθελοντική. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου
6ου ΠΕΚ.Ε.Σ. Αττικής