Επιμορφωτικό webinar εκπαιδευτικών Α΄ Δημοτικού

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, Φωτεινή Εγγλέζου, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Α΄ τάξης των σχολείων επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης της σε επιμορφωτικό webinar με θέμα: «Oμαλή μετάβαση των μαθητών/τριών από το Νηπιαγωγείο στην Α΄Δημοτικού κατά την πανδημία του COVID-19». To επιμορφωτικό webinar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex και ώρες 16.30-18.30μ.μ. Για την είσοδο στην ψηφιακή πλατφόρμα πατήστε το ακόλουθο link: https://minedu-primary.webex.com/minedu-primary/j.php?MTID=mde8a6df27bcfcfe26fc2aee1d74c7fb8
H συμμετοχή στο επιμορφωτικό webinar είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς.

Εισηγήτριες:
Άννα Ζουγανέλη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής
Κυριακή Μέλλιου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής
Φωτεινή Εγγλέζου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής

Η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί εμπειρία-ορόσημο στη ζωή των μαθητών, καθώς θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας. Η επίτευξη της ομαλής μετάβασης είναι μια πολυεπίπεδη και πολυδύναμη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει τόσο την κοινωνικοσυναισθηματική επάρκεια των μαθητών όσο και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων. Επομένως, για αν είναι αποτελεσματική η μετάβαση είναι σημαντικό τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι οικογένειές τους να σχηματίσουν θετική άποψη για το σχολείο και οι μαθητές να αισθανθούν ότι καλύπτουν με επάρκεια τον ρόλο τους ως μαθητές, ώστε να αποφευχθούν συναισθήματα άγχους που βαρύνουν τόσο τους μαθητές όσο και την οικογένειά τους, ειδικά κατά την περίοδο του COVID-19. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαία και καθοριστική η συνεργασία όλων των εμπελεκομένων φορέων: εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί το επιμορφωτικό webinar είναι:
α) Καλωσόρισμα-Η χρήση της μάσκας ως βασική δεξιότητα των μαθητών της Α΄Δημοτικού κατά τη μετάβαση στο σχολείο την εποχή του COVID-19. (Φωτεινή Εγγλέζου)
β) Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στην Α΄Δημοτικού: Bασικές έννοιες και στοχαστικές διεργασίες μέσω του Έντεχνου Συλλογισμού (artful thinking) (Κυριακή Μέλλιου).
γ) Μοντέλα μετάβασης και σχολική ετοιμότητα-Δεξιότητες που απαιτούνται για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη και ο ρόλος των εκπαιδευτικών (Άννα Ζουγανέλη).
δ) Συνεργασία σχολείου-οικογένειας για την αποτελεσματική μετάβαση των μαθητών/τριών (δια ζώσης και από απόσταση) (Άννα Ζουγανέλη-Φωτεινή Εγγλέζου).
ε) Ερωτήσεις-Διάλογος-Κλείσιμο επιμορφωτικού webinar.
To επιμορφωτικό webinar θα διεξαχθεί σύμφωνα με το απόσπασμα της απόφασης της Πράξης 2/21-9-2020 της Ολομέλειας του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.
Παρακαλούνται οι κ. Δ/ντές-Δ/ντριες των σχολείων να ενημερώσουν έγκαιρα τους εκπαιδευτικούς της Α΄τάξης των σχολείων τους για την πραγματοποίηση του επιμορφωτικού webinar.

Comments are closed.