Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, Φωτεινή Εγγλέζου, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70 των τμημάτων όλων των τάξεων των σχολείων επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης της σε επιμορφωτικό webinar με θέμα:

To επιμορφωτικό webinar θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους στο διάστημα δύο συνεχόμενων εβδομάδων ως ακολούθως:

α) για τις/τους εκπαιδευτικούς των Α΄, Β΄και Γ΄τάξεων:

i) την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex και ώρες 16.30-18.30μ.μ. στο ακόλουθο link (Α΄Κύκλος):

https://minedu-primary.webex.com/minedu-primary/j.php?MTID=m79cc417663dd1ee5daaab0aa5c00d089

ii) την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 16.30-18.30 στο ακόλουθο link (Β΄Κύκλος):

https://minedu-primary.webex.com/minedu-primary/j.php?MTID=md831ac0726cb83f379655a950e44fe64

β) για τις/τους εκπαιδευτικούς των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων:

i) την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 16.30-18.30 στο ακόλουθο link (A΄Κύκλος): https://minedu-primary.webex.com/minedu-primary/j.php?MTID=m02cacef8d50a73a3e759a4b2cc76f57d

ii) την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 16.30-18.30 στο ακόλουθο link (B΄Κύκλος): https://minedu-primary.webex.com/minedu-primary/j.php?MTID=m754fee8f00ae556532da13757577b003

H συμμετοχή στο επιμορφωτικό webinar είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς. Ας σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν κοντά τους ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση, και καλαμάκι λεπτό και χονδρό.

Εισηγήτριες:

Αγγελοπούλου Βαΐα, Φιλόλογος, Εμψυχώτρια Αγωγής Λόγου

Φωτεινή Εγγλέζου, ΣΕΕ ΠΕ70 στο 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πειραιά (Καλωσόρισμα-Η χρήση της μάσκας ως βασική δεξιότητα των μαθητών κατά τη μετάβαση στο σχολείο την εποχή του COVID-19. (Φωτεινή Εγγλέζου).

Την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 η χρήση μάσκας στη σχολική τάξη από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες καθιστά αναγκαία την απόκτηση περισσότερων γνώσεων σχετικά με θέματα ορθοφωνίας και προστασίας της φωνής κατά την επικοινωνία στο περιβάλλον της τάξης. Στόχος του προτεινόμενου επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι να παρέχει βασικές γνώσεις στους εκπαιδευτικούς πάνω σε θέματα φώνησης, αναπνοής, εκφοράς του λόγου και να προτείνει, με βιωματικό τρόπο, παιγνιώδεις δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της τάξης, ώστε οι μαθητές/τριες να τροποποιήσουν ή να βελτιώσουν τον τρόπο ομιλίας τους.

Το επιμορφωτικό webinar θα πραγματοποιηθεί σε δύο δίωρα. Στο πρώτο δίωρο θα αναλυθεί η σημασία της αναπνοής, η σχέση εισπνοής-εκπνοής, η σχέση αναπνοής-φώνησης και η σχέση της αναπνοής και της φώνησης με τη σωστή στάση του σώματος. Δηλαδή ποια πρέπει να είναι η θέση κεφαλιού, πλάτης, ώμων λεκάνης κατά τη φώνηση. Θα αναλυθούν όροι που χρησιμοποιούνται στην ορθοφωνία για τη διαδικασία της φώνησης, όπως έλεγχος της αναπνοής, στήριξη της φωνής (που δίνει όγκο και ένταση στη φωνή), τοποθέτηση της φωνής, χροιά, διαχείριση αναπνοής ήρεμης.

Θα υποδειχτούν ασκήσεις στήριξης και ελέγχου της αναπνοής που μπορούν να δουλευτούν μέσα στην τάξη με παιγνιώδη τρόπο. Ασκήσεις ευχάριστες και διασκεδαστικές για ενεργοποίηση της γλώσσας, για την ευκινησία και τη σβελτάδα της, για την ενεργοποίηση των χειλιών και δυνάμωμα του λαιμού και ασκήσεις που απελευθερώνουν τους σφιγμένους μυς. Οι εκπαιδευτικοί, λαμβάνοντας υπόψη τα δείγματα των ασκήσεων και κατανοώντας απόλυτα τη διαδικασία της φώνησης, θα μπορούν να αυτοσχεδιάσουν και να εφεύρουν πολλές άλλες ανάλογες ασκήσεις, εμπλουτίζοντας έτσι τη γκάμα των ασκήσεων και κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών για την ορθοφωνία.

Στο δεύτερο δίωρο η πρώτη ενότητα αφορά την υπόδειξη της σωστής εκφοράς φωνηέντων-συμφώνων.

Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με την προφορά λέξεων στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα, δίνοντας βαρύτητα στην προφορά συμφωνικών συμπλεγμάτων (δηλ. λέξεις που περιέχουν συνδυασμούς δύο ή τριών συμφώνων).

Στην τρίτη ενότητα το θέμα είναι τεχνικές τονισμού λέξεων και φράσεων για τον χρωματισμό της φωνής, που αν εφαρμόζουν τα παιδιά στην καθημερινή τους ανάγνωση σίγουρα θα βελτιώσουν την εκφραστικότητά τους. Δηλαδή να μάθουν ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά που τονίζονται περισσότερο σε μία πρόταση, σε συνδυασμό με τα σημεία στίξης.

Το σεμινάριο κλείνει με συμβουλές για την καθημερινή προστασία της φωνής.

To επιμορφωτικό webinar θα διεξαχθεί σύμφωνα με το απόσπασμα της απόφασης της Πράξης 2/21-9-2020 της Ολομέλειας του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Παρακαλούνται οι κ. Δ/ντές-Δ/ντριες των σχολείων να ενημερώσουν έγκαιρα τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70 των σχολείων τους για την πραγματοποίηση του επιμορφωτικού webinar. Στο επιμορφωτικό webinar μπορούν να συμμετέχουν προαιρετικά οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και τμημάτων ένταξης.

Comments are closed.