Υπάρχει διαδίκτυο χωρίς τη Google;

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του internet παγκοσμίως χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα και εργαλεία της εταιρίας Google, όπως τη μηχανή αναζήτησης, το Play Store, το Gmail, το Google Chrome και πολλά άλλα. Είναι γεγονός ότι η εταιρία αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα τεχνολογικό μεγαθήριο που τείνει να μονοπωλήσει τη χρήση εφαρμογών και προϊόντων σχετικών με το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στα κέρδη της εταιρίας που μεγαλώνουν διαρκώς, καθώς την περασμένη χρονιά τα έσοδα μόνο από τις διαφημίσεις άγγιξαν τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια!

Χωρίς να θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε μια επιτυχημένη εταιρία, στην περίπτωση της Google τίθεται ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς όλα τα προσωπικά μας δεδομένα συγκεντρώνονται σε αυτήν. Από τις αναζητήσεις μας και τις αγορές μας, μέχρι τις διαδρομές που ακολουθούμε καθημερινά και τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Το ζήτημα αυτό αφορά βέβαια και άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το Facebook.

Σε κάθε περίπτωση, ο πλουραλισμός και η ποικιλία είναι πάντοτε θετικά στοιχεία στη ζωή και στις δραστηριότητές μας. Τουλάχιστον, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ότι τα προϊόντα της Google δεν είναι οι μόνες λύσεις που μας προσφέρονται. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια πολύ ενημερωμένη λίστα, με αναρίθμητες επιλογές για διάφορες χρήσεις, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν πολλές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται σήμερα.

https://restoreprivacy.com/google-alternatives/ (κείμενο στα αγγλικά)

Μπορεί να αφήσουμε πίσω λίγη από την ευκολία και τη σχεδιαστική ομορφιά της Google, αλλά θα κερδίσουμε σε ελευθερία, ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

Σας προτείνω επίσης να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε την ταινία «Ο Κύκλος», που περιγράφει μια σκοτεινή όψη ενός τεχνολογικού κολοσσού στο κοντινό μέλλον. Δείτε το τρέιλερ https://youtu.be/DAploIjKJ5k

Leave a Reply