Δωρεάν Υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης

Στο παρακάτω αρχείο θα βρείτε χρήσιμα τηλέφωνα ψυχοκοινωνικής στήριξης για αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, αλλά και άλλες γραμμές στήριξης και ιστότοπους.

Για να δείτε το έγγραφο πατήστε εδώ. 

Έντυπα για τα παιδιά

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει ιστορίες / παραμύθια με στόχο να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊο. Επίσης, θα βρείτε ιδέες για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά κατά την παραμονή σας στο σπίτι, ώστε να περάσετε δημιουργικό χρόνο αλλά και να ενισχύσετε την καλύτερη διαχείριση των δυσάρεστων συναισθημάτων που μπορεί να βιώνει ένα παιδί σε μια περίοδο κρίσης. 

 • "Γεια σου! Είμαι ένας ιός, ξάδερφος με τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Το όνομα μου είναι Κορωνοϊός!", Μανουελα Μολίνα
  https://drive.google.com/file/d/1YbtJT6Cfqywn7Eo_zh7F3FJcyfSOZmzA/view
 • "Κοινωνική Ιστορία για το κορωνοϊό!", NOESI.gr
  Κοινωνική Ιστορία για τη διαχείριση του θέματος του κορωνοϊού, ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε παιδιά με αυτισμό και άλλα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  http://prosvasimo.iep.edu.gr/koronoios/Koronoios%20KI%20Book.pdf?fbclid=IwAR1sWcLUfU-7Kc_dO9CZdAkKDfOhVpC5OojRH3opDmbw3XE8HVRmSgQidqk
 • «Μια μάσκα μαγική», Δέσποινα Σπυριδοπούλου
  Μέσα από μια σύντομη ιστορία με πρωταγωνίστρια μια μάσκα, η συγγραφέας προτείνει παιχνίδια ρόλων, ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά με στόχο την καλύτερη διαχείριση των φόβων.
  Για να το δείτε πατήστε εδώ.
 • "Η άγνωστη κυρά", Δέσποινα Χριστοφορίδου
  Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία σύντομη ιστορία δραστηριοτήτων σχετικά με την πανδημία (κορονοϊό), η οποία έκλεισε τα σχολεία μας και μας κράτησε στο σπίτι. https://www.openbook.gr/i-agnosti-kyra/
 • "Ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι", Ειρήνη Χουρδάκη
  Για να δείτε το αρχείο πατήστε έδω.

Έντυπα και υλικό για τους γονείς

Τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, Covid -19, ο παγκόσμιος χαρακτήρας που έχει λάβει η μετάδοσή, η παραμονή όλων μας στο σπίτι και η αλλαγή της καθημερινότητας μας πυροδοτούν έντονα συναισθήματα, όπως ανησυχία και άγχος. Η ενότητα αυτή αφορά την φροντίδα του εαυτού και περιλαμβάνει έντυπα για την καλύτερη ψυχοκοινωνική προσαρμογή όλων μέσα σε μια καθημερινότητα που απαιτεί την ανάληψη πολλαπλών ρόλων και δίνει λιγότερες ευκαιρίες για προσωπικό χρόνο στους γονείς. Επίσης, θα βρείτε οδηγούς με τρόπους διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων. 

 • «Φροντίστε πρώτα τον εαυτό σας για να στηρίξτε τα παιδιά σας την περίοδο της εξάπλωσης του κορονοϊού», Μέριμνα
  Το έντυπο της Μέριμνας περιλαμβάνει προτάσεις για γονείς σχετικά με την φροντίδα του εαυτού.
  Για να το δείτε πατήστε εδώ. 
 • "Μένουμε σπίτι,δε μένουμε μόνοι", ΕΛΨΕ 
  Η Ελληνική Ψυχολογική εταιρεία στο παρακάτω link δίνει κάποιες συμβουλές για ενήλικες κατά τη παραμονή στο σπίτι. 

  https://elpse.com/menoume-spiti/
 • "Ψυχική Διαχείριση της Επιδημίας COVID-19 στο Γενικό Πληθυσμό", Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ
  Ο οδηγός από την Α΄Ψυχιατρική Κλινική αφορά την προστασία της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού και βασίζεται σε οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  Για να δείτε τις οδηγίες πατήστε εδώ.

Έντυπα και υλικό για την οικογένεια

Αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό να θυµόµαστε πως είναι φυσιολογικές όλες οι συναισθηµατικές αντιδράσεις σε έντονες καταστάσεις που επηρεάζουν την καθηµερινότητά µας και στα παιδιά άλλα και σε εμάς του ενήλικες. Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε έντυπα που αφορούν την ψυχολογική στήριξη όλων  των μελών της οικογένειας και περιλαμβάνουν χρήσιμες κατευθύνσεις για τους γονείς σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.

 • "Μένουµε σπίτι... Συνδε-∆εµένοι", Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
  Το συγκεκριμένο έντυπο περιλαμβάνει προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της παραµονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών µέτρων για τον κορωνοϊό - Covid-19.

  http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/menoumespitisyndedemenoi--psichologiki-stirixi-gia-oikogeneies.pdf
 • "Συζητώντας και στηρίζοντας τα παιδιά και τους εφήβους για τον Covid -19: Χρήσιμες επισημάνσεις για γονείς", Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
  Στο παρακάτω link θα βρείτε κατευθύνσεις για τη καλύτερη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών σε αυτή τη περίοδο. 

  http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/psychologiki-stirixi-paidiwn-apo-goneis-gia-koronoio-covid19.pdf
 • "Μένουμε σπίτι ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών", Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ 
  Το φυλλάδιο της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ απευθύνεται στις οικογένειες, δίδοντας χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι ανά ηλικιακή ομάδα. 
  https://www.flipsnack.com/paidopsypagni/-.html?fbclid=IwAR0nS35LRuBh64lCqJ4nV9A4HdU74D18DTyVAY3DJi65w3GhQCBCE0aEBo0
 • "Οδηγίες για παιδιά και οικογένειες για την αντιμετώπιση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού (COVID- 19)", Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ
  Ο οδηγός από την Α΄Ψυχιατρική Κλινική αφορά την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων και βασίζεται σε οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  Για να δείτε το έγγραφο πατήστε εδώ.