Πάσχα

Ανακτήθηκε στις 30/03/2020

 Τι είναι το Πάσχα; Για σένα τι σημαίνει Πάσχα; Ζωγράφισε τι είναι για σένα το Πάσχα

Άκουσε την ιστορία " Η πασχαλίτσα της Αγάπης" για να δεις τι ανακάλυψε η πασχαλίτσα για τη σημασία  και το μυστικό του Πάσχα. https://youtu.be/i0t36Ewpc4s

Κόψε καρδούλες για  να φτιάξεις την πασχαλίτσα της αγάπης. Δες το βίντεο για τις οδηγίες της κατασκευής  https://youtu.be/kEKJ3pQyZVI

Το Πάσχα, είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μετά τα Χριστούγεννα. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα που έχουν την τιμητική τους, όλα μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξεχωριστής κατάνυξης. Το Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες: από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο.

Δες εδώ τα έθιμα του Πάσχα στις χώρες του κόσμου 👇https://dreamkindergarten.blogspot.com/2013/04/blog-post_15.html

🎨Εσείς ποια έθιμα κάνετε στο σπίτι σου ή στο χωριό σου. Ζωγράφισε όποια από αυτά σου αρέσουν. Θα χαρούμε αν τις μοιραστείς μαζί μας στέλνοντας μια φωτογραφία.

Σάββατο του Λαζάρου

Το τελευταίο Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Ο Λάζαρος ήταν αγαπητός φίλος του Χριστού. Μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά, τότε οι δυο αδελφές του Μαρία και Μάρθα ειδοποίησαν το Χριστό να έρθει γρήγορα. Ο Χριστός όμως άργησε να φτάσει στη Βηθανία την πόλη που έμενε ο Λάζαρος και έτσι ο Λάζαρος πέθανε. 'Όταν έφτασε ο Χριστός, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν έφτανε εγκαίρως ο αδελφός της δε θα πέθαινε. Τότε ο Χριστός δάκρυσε και με δυνατή φωνή διέταξε το Λάζαρο να βγει έξω "Λάζαρε δεύρο έξω". Ο Λάζαρος βγήκε ζωντανός έξω προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό στου παρευρισκόμενους.
Το έθιμο θέλει τις νοικοκυρές την ημέρα αυτή να ετοιμάζουν Λαζαράκια. Νηστίσιμα και ελαφρώς γλυκά ψωμάκια με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν τη Ανάσταση. Οι νεαρές κοπέλες που τις έλεγαν "Λαζαρίνες" ή τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου και μαζεύοντας χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα. Άκουσε τα κάλαντα του Λαζάρου εδώ https://www.youtube.com/watch?v=oSYKJvWabbc

Φτιάξε τα δικά σου Λαζαράκια ακολουθώντας τις οδηγίες της παραδοσιακής συνταγής που βρήκαμε εδώ https://www.askitikon.eu/syntages/zymes/5484/lazarakia-efkoli-paradosiaki-syntagi-44521/

Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Ιησούς μετά την ανάσταση του Λαζάρου, πήγε στα Ιεροσόλυμα μαζί με τους 12 μαθητές του, πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο κόσμος εκεί τον υποδέχτηκε κρατώντας κλαδιά από Φοίνικες ή βάγια και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματα τους ζητωκραυγάζοντας "Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου".
Την ημέρα αυτή τρώμε ψάρια και στολίζουμε τις εκκλησίες με βάγια και δάφνες.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην εκκλησία, υπάρχει λειτουργία κατά την οποία και εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού. Η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι και εβδομάδα νηστείας για τους χριστιανούς.
Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης.

Ο Πέρης και η Κάτια συζητούν για τη Μεγάλη εβδομάδα και την ιστορία του Πάσχα https://www.youtube.com/watch?v=7E9ZKrX3O3A

Εδώ μπορείς να δεις εικόνες  για το Πάσχα και να πάρεις πληροφορίες 
Πασχαλινά έθιμα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια, ενώ στο σπίτι φτιάχνουν τα γλυκά του Πάσχα, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. 


📺1.Δείτε εδώ 👉 το Μπισκοτούλη 🍪 και τα όσα θέλει να μας πει.

Σε ένα λευκό χαρτί σημείωσε, γράψε ή ζωγράφισε τα υλικά που θα χρειαστείς. Βρες τα υλικά με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά και μέτρησε τις ποσότητες που θα χρειαστείς για τα μπισκότα. Καλή επιτυχία! Για τη συνταγή που δανειστήκαμε δείτε εδώ 

Επίσης βάφονται τα κόκκινα αυγά .

Τώρα τη Σαρακοστή νηστεύουν οι περισσότεροι και γι’ αυτό τα αυγά περισσεύουν. Είναι κιόλας η εποχή που οι κότες τα γεννούν με αφθονία. Τι θα τα έκαναν τόσα αυγά οι νοικοκυρές; Τα φύλαγαν λοιπόν για το Πάσχα. Τα έβαφαν κόκκινα, που είναι χρώμα χαρούμενο και ξορκιστικό, τα έβαφαν και κίτρινα και μπλε και ροζ, ή τα άφηναν άσπρα, αν είχαν πένθος. Συχνά τα στόλιζαν με ζωγραφιές, για να γίνουν πιο ευχάριστα. Τα πλούμιζαν τεχνικά, με μαργαρίτες και φτέρες και μ’ αγριολούλουδα του κάμπου.
Τα "έγραφαν", τα "κεντούσαν" με λιωμένο κερί, σχεδίαζαν σκηνές από τη ζωή του Χριστού, πουλιά κ.ά. Έριχναν μετά τα αυγά στην κόκκινη μπογιά και μέχρι να λιώσει το κερί έμεναν τα γράμματα και τα σχέδια άσπρα. Τα "ξομπλωτά" ή "κεντημένα" αυγά, που τα λέγαν στη Μακεδονία και "πέρδικες, μια και συχνά είχαν πάνω τους πουλιά, ή ίσως και γιατί ξεχώριζαν, όπως κι οι πέρδικες, για την ομορφιά τους, θύμιζαν συχνά μικρογραφίες. Άλλοτε πάλι τα κορίτσια πρόσθεταν στα αυγά φτερά από χρωματιστό χαρτί, ουρά και μύτη από ζυμάρι και τα κρεμούσαν στο ταβάνι, έτοιμα να πετάξουν.
Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Αυτά έστελναν δώρο οι αρραβωνιασμένες στο γαμπρό και οι βαφτισιμιές στους νονούς και τις νονές τους, σε όλα τα αγαπημένα πρόσωπα.
✂2.Φτιάξε τα δικά σου αυγουλάκια με χαρτί, χαρτόνι, πλαστελίνη, φελιζόλ ή με ότι άλλο θέλεις και στόλισε τα όπως σου αρέσει (με κλωστές, λουλούδια, λαδοπαστέλ, φύλλα, κορδέλες κ.λ.π.)
 

 🎧3.Άκουσε την ιστορία του ραγισμένου κόκκινου αυγού για να  χαλαρώσεις

 https://www.youtube.com/watch?v=ugt9y71buqQ

4.  Ένωσε τα πασχαλινά αυγά https://learningapps.org/view10327934
Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η μεταφορά του επιταφίου. Ο επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια και περιφέρεται γύρω από την εκκλησία και τους δρόμους, ενώ οι πιστοί ακολουθούν από πίσω. Είναι μέρα πένθους.

Ανακτήθηκε από το Pinterest 3/4/2020
Ανακτήθηκε από το Pinterest 3/4/2020

Το Μεγάλο Σάββατο οι πασχαλινές λαμπάδες δίνονται ως δώρα στα παιδιά για να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου. Οι λαμπάδες είναι διακοσμημένες άλλοτε με παιχνίδια και άλλοτε με λουλούδια. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των παιδιών οι λαμπάδες παίρνουν διαφορετική μορφή. Παλαιότερα το κάθε παιδί κατασκεύαζε τη δική του λαμπάδα. Ο νονός κάθε παιδιού φέρνει στο βαφτιστήρι του μία πασχαλινή λαμπάδα. 
Η εικόνα ανακτήθηκε από το pinterest στις 3/4/2020
 
🎀4.Φτιάξε τη δική σου εντυπωσιακή λαμπάδα και κράτα την εσύ ή πρόσφερε την σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. 
Θα χρειαστείς ένα απλό κερί και για τη διακόσμηση μπορείς να επιλέξεις κορδέλες, πέρλες , κουμπιά, χρυσόσκονη, μινιατούρες από τα παιχνίδια σου ή ότι άλλο σου αρέσει.

Την Κυριακή του Πάσχα
Το Πάσχα, η Λαμπρή είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Γιορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Γιορτάζεται με το σούβλισμα του αρνιού, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς. Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη. Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.

Δες εδώ τα έθιμα του Πάσχα στις χώρες του κόσμου 👇https://dreamkindergarten.blogspot.com/2013/04/blog-post_15.html

Ώρα για παιχνίδι.
1.Ζήτησε από τη μαμά και του μπαμπά να σου γράψει τις λέξεις που ζητάει η κρεμάλα, αφού τις μαντέψεις, προσπάθησε να επιλέξεις τα γράμματα με τη σωστή σειρά για να γράψεις τις λέξεις..

2.Πασχαλινό μέμορι. Βρες τις ίδιες εικόνες
3.Βάλε τις εικόνες από την ιστορία του Πάσχα στη σωστή σειρά https://learningapps.org/1457733
 Παιχνίδι μνήμης https://learningapps.org/view10327642

Leave a Reply